MAJ, 2022/ IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

ODRŽAN FORUM SA NAČELNIKOM I MLADIM ODBORNICIMA

Načelnik opštine, Darko Tomaš i odbornici Milan Radulović i Đorđe Preradović danas su na forumu u organizaciji Omladinskog centra Prnjavor govorili o političkom iskustvu, kreiranju lokalne omladinske politike i drugim temama koje obuhvataju angažovanje mladih u politici.

Tomaš, koji se politikom aktivno bavi od svoje 28 godine kada je izabran i za prvi načelnički mandat, rekao je u izjavi novinarima da mladi koji se odluče na politički angažman trebaju graditi podršku, karijeru i budućnost na svojim idejama.

„Politika je nezaobilazan faktor jer se određene poslovne odluke donose ili podršku dobijaju upravo iz politike. Interesna sfera mladih treba prvenstveno biti motivisana na idejama, a ne na ličnim interesima“, rekao je Tomaš.

On je dodao da lokalna vlast daje podršku Omladinskom centru na idejama i svim aktivnostima koje sprovode, što je vidljivo kroz finansijska izdvajanja za ovu namjenu, ali i prisustvo predstavnika opštinskih organa uprave na svim događajima koje organizuju.

Odbornik Milan Radulović kaže da mladi koji se žele aktivno baviti politikom trebaju biti pozitivni, otvoreni za saradnju i na raspolaganju svim sugrađanima, dok Đorđe Preradović smatra da je najbolje slijediti i u Skupštini čvrsto zastupati svoje ideje i stavove.

Predsjednik Omladinskog centra Prnjavor Dajana Bašić kaže da aktiviranje mladih u politici ide teško, jer gube povjerenje, idu manjom linijom otpora i smatraju da je mnogo jednostavnije otići u drugu sredinu.

„Mi smo tu da ukažemo da postoji prilika za mlade i u našoj zemlji, a da ukoliko ona u datom momentu ne postoji možemo je sami kreirati i stvoriti. Mladi moraju preuzeti inicijativu jer mogu mnogo uraditi“, kaže Bašićeva.

Današnjem forumu u Prnjavoru prisustvovala je i projektni menadžer programa „4UM“ u BiH  Dženana Šabić – Hamidović koja je napomenula da se u protekle četiri godine u BiH dosta radilo na jačanju omladinskog sektora i njihovog aktivizma u lokalnim zajednicama.

Ona ističe da su mladi u BiH zainteresovani da budu dio procesa  donošenja odluka na lokalnom nivou, žele da se čuje njihov stav, da organizuju razgovore sa predstavnicima lokalnih zajednica.

„Mi smo tu da ih podržimo, intenzivno smo radili sa mladim ljudima i predstavnicima lokalnih zajednica da vidimo šta je zaista potrebno. Ima mnogo mladih ljudi i njihovih grupa širom Republike Srpske koje smo podržali i koji su aktivni“, rekla je ona.

Projekat „4UM“ implementira Međunarodna organizacija za migracije, a finansira Austrijska razvojna agencija.

SRNA T.S.

Fond za Zapadni Balkan (The Western Balkans Fund WBF) objavio Peti poziv za dostavljanje projektnih prijedloga.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 08. juli 2022. godine do 16.00 časova.

Opšti cilj WBF poziva je promocija učešća organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih organizacija na Zapadnom Balkanu u projektima regionalne saradnje o društvenim, kulturnim, naučnim i ekonomskim temama, uključujući rodnu ravnopravnost i inkuluziju osoba sa invaliditetom zbog unapređenja dobrosusjedskih odnosa i pomirenja.

Specifični cilj WBF poziva je jačanje regionalne i prekogranične saradnje i regionalne kohezije u regionu zemalja Zapadnog Balkana. 

Tematske oblasti Petog poziva:

–          kulturna saradnja;

–          obrazovanje i naučna razmjena i

–          održivi razvoj.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti neprofitna pravna lica osnovana u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana.

Ukupan budžet Poziva iznosi 500 000 evra, dok maksimalan iznos po projektu ne smije biti veći od 15 000 evra.

U prilogu vam dostavljamo Smjernice za aplikante, a detaljne informacije dostupne su OVDJE.

ODJELjENjE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OBAVEZA SUZBIJANjA I UNIŠTAVANjA AMBROZIJE

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava vlasnike i korisnike površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, vlasnike i korisnike građevinskog zemljišta, subjekte koji održavaju javne površine i druga lica, da su na osnovu Odluke o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 81/07, 63/20), dužni suzbijati i uništavati korovsku biljku-ambroziju, kako bi se spriječile neželjene posljedice (alergije i slično).

Iz ovog Odjeljenja napominju, da će se u narednom periodu vršiti pojačane kontrole od strane poljoprivrednog inspektora i komunalne policije po navedenom osnovu.

U PRNjAVORU ODRŽANA TEMATSKA SJEDNICA SAVEZA OPŠTINA I GRADOVA RS O PREDŠKOLSKOM VASPITANjU

Na inicijativu opštine Vukosavlje u Prnjavoru je danas održana sjednica Saveza opština i gradova Republike Srpske sa osvrtom na predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Konkretno, data je inicijativa koja se odnosi na izmjenu zakona u dijelu finansiranja rada predškolskih ustanova.

“Naša inicijativa se odnosi na to da se 50% sredstava za rad predškolskih ustanova obezbjeđuje u budžetu Republike Srpske, a preostalih 50% u budžetu jedinica lokalne samouprave. Postoji mnogo razloga za tako nešto, a potrebe izrazito razvijenih lokalnih zajednica su ogromne i usmjerene na razne projekte. Drago mi je što ovdje imamo predstavnike drugih lokalnih zajednica, koji podržavaju inicijativu opštine Vukosavlje”, rekao je šef Odsjeka za opštu upravu opštine Vukosavlje Bojan Popović.

Razvijenost opštine nije proporcionalno vezana za procenat izdvajanja za oblast predškolskog vaspitanja, pa tako postoji situacija da pojedine opštine koje nisu razvijene izdvajaju veći procenat od onih koji su izrazito razvijene. Sve to dovodi do zaključka da postoji mogućnost restrukturisanja budžeta unutar jedinica lokalnih samouprava.

“Procenat obuhvata predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem izosi 28%, što je ovog trenutka zadovoljavajuće, budući da smo mi strategijom razvoja za oblast predškolskog osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja planirali da do 2022. godine imamo obuhvat od 30%. Znači, nedostaje nam nekih 2% kako bi ostvarili taj strateški cilj”, poručila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Nataša Cvijanović.Prnjavor ima pravo da bude zadovoljan kada je u pitanju funkcionisanje predškolskog obrazovanja, u smislu kvaliteta nastavnog procesa koji se odvija, ali i primanja zaposlenih, o kojima su mnoge lokalne zajednice danas iznijele probleme.

“Ako mjerimo ukupan broj djece rođene po pojedim lokalnim zajednicama koji spadaju trenutno u obuhvat vrtića, Prnjavor je negdje na desetom mjestu u smisulu broja rođene djece, a obuhvat je negdje na 22 %, što je negdje u sredini u odnosu na druge lokalne zajednice. Ja smatram da vrtić “Naša radost” na zavidnom nivou pruža svoje usluge, naravno i privatni vrtići koji funkcionišu na području opštine, a naša opredjeljenje će u narednom periodu biti da finansijski pomognemo i rad privatnih vrtića i to će biti razmatranje da li prilikom rebalansu budžeta ili usvajanjem novog budćeta”, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju položaja radnika zaposlenih u predškolskim ustanovama, uzevši u obzir da zaposleni nemaju ujednačene plate u svim gradovima.

TV K3

SVEČANO OTVOREN 10. REGIONALNI SAJAM

U Prnjavoru je danas svečano otvoren dvodnevni 10. Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma „Prnjavor 2022“ na kojem učestvuje oko 120 izlagača iz Prnjavora, Republike Srpske, regiona, a po prvi put i iz Turske.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, pod čijim se pokroviteljstvom održava ova manifestacija.

Višković je istakao da je Prnjavor najbolji primjer u Republici Srpskoj kako se zajedničkom sinergijom lokalne i republičke vlasti i angažmanom privrednih subjekata  mogu napraviti značajni iskoraci.

„Prnjavor u odnosu na mnoge lokalne zajednice ne samo u Republici Srpskoj nego i u BiH, pa i okruženju može da se pohvali privrednim ambijentom na kojem mogu da mu pozavide mnogo razvijenije, organizovanije i veće ekonomije nego što je ekonomija Republike Srpske“ , kaže premijer Srpske.

Višković je napomenuo da suprnjavorska  preduzeća iz prerađivačke industrije poznata ne samo u Republici Srpskoj nego i Evropi, kao i da veliki poslovni uspjeh bilježe drvoprerada, metalska i elektro industrija, turistički potencijali Banje Kulaši, Ergela Vučijak, i da svi oni  daju prostora da se ova lokalna zajednica još više razvija.

„Poljoprivreda je na zavidnom nivou, značajan broj najvećih, najboljih, najozbiljnijih proizvođača iz sfere poljoprivrede dolazi upravo sa područja ove lokalne zajednice“ , rekao je premijer Srpske.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Staša Košarac koji je prisustvovao otvaranju 10. Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma „Prnjavor 2022“ kaže da je ova manifestacija primjer dobre prakse kada lokalna struktura vlasti želi da promoviše lokalnu privredu.

„Kao što načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš želi da razvija ekonomiju Prnjavoru, kao što premijer Višković i institucije Srpske žele da  zagovaraju jačanje ekonomije, naša je obaveza da pokušamo ljudima u relanom sektoru omogućiti nova tržišta, a time razvijamo i našu ekonomiju“, rekao je Košarac.

 Otvaranju ove privredne manifestacije u Prnjavoru prisustvovao je i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

„Zadovoljstvo nam je što smo podržali održavanje sajma u Prnjavoru, prije svega da se predstavi najznačajniji dio prnjavorske privrede koji je motor razvoja lokalne zajednice, ali i Republike Srpske“ , rekao je Klokić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da privreda u Prnjavoru bilježi napredak svake godine što je potkrijepio podacima da je vrijednost proizvodnje privrede opštine Prnjavor u prošloj godini iznosila više od 772 miliona KM.

„ Od ukupne vrijednosti prošlogodišnje proizvodnje  više od 223 miliona KM je izvoz. Kada imamo u vidu da je vrijednost uvezene robe na području ove opštine oko 144 miliona KM to dovoljno govori koliki je suficit platnog bilansa sa inostranstvom“ , pojasnio je Tomaš.

On je iznio i podatak da na području opštine Prnjavor ima više od 7.500 zaposlenih lica, od čega oko 77 odsto radi u realnom sektoru.

Tomaš je zahvalio Vladi  Republike Srpske na podršci tokom izgradnje auto-puta „9. januar“ koji jednim dijelom  prolazi kroz opštinu Prnjavor,  ali i formiranju poslovne zone Vijaka gdje je prisutan značajan broj novih privrednih subjekata.

„Uvjeren sam da će privredni rezultati narednih godina biti još impozantniji, a u naredna dva sajamska dana pokazaćemo  šta Prnjavor sve ima da ponudi“ , rekao je Tomaš.

Sajam se održava u organizaciji Opštine Prnjavor i kompanije”RS konsalting end trejd“ / RS consulting and trade / Banjaluka uz pokroviteljstvo predsjednika  Vlade Republike Srpske i podršku Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Investiciono- razvojne banke Republike Srpske i Elektrokrajine Banja Luka.

SRNA T.S.

JAVNI OGLAS ZA IZBOR KANDIDATA ZA POPUNU REZERVNOG SPISKA KVALIFIKOVANIH OSOBA ZA IMENOVANjE ČLANOVA BIRAČKIH ODBORA/MOBILNOG TIMA/TIMA ZA OTVARANjE VREĆA I BROJANjE GLASAČKIH LISTIĆA U CILjU PRAVILNOG OBJEDINjAVANjA IZBORNIH REZULTATA

Na osnovu člana 2.13 stav (1) tačka 3. Izbornog zakona BiH (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”  br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14, 31/16 i 41/20), a u vezi sa članom 11. Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 27/22), Opštinska izborna komisija Prnjavor raspisuje

J A V N I    O G L A S

za izbor kandidata za popunu rezervnog spiska kvalifikovanih osoba za imenovanje članova biračkih odbora/mobilnog tima/tima za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata

 

I  Objavljuje se Javni oglas za izbor kandidata za popunu rezervnog spiska kvalifikovanih osoba za imenovanje članova i/ili zamjenika članova biračkih odbora na biračkim mjestima, članova mobilnog tima i članova tima za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata.

II    Uslovi za imenovanje:

Opšti uslovi:

  1. Prijavljeni kandidat je osoba s pravom glasa.
  2. Za člana biračkog odbora ne može biti imenovano lice (član 2.3. Izbornog zakona BiH) :
  3. koje se ne može kandidovati u smislu odredbi članova 1.6, 1.7 i 1.7a Izbornog zakona BiH;
  4. koje je član najvišeg izvršno-političkog organa političke stranke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);
  5. koje je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav (4) Izbornog zakona;
  6. koje je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti (na Opštim izborima 2018. i Lokalnim izborima 2020. godine); i
  7. kojem je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornih zakona ili propisa za koju je lično odgovorno, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

Posebni uslovi:

–    da ima najmanje završenu srednju školu, odnosno III, IV ili V stepen stručne spreme;

–    da ima prijavljeno prebivalište u opštini  Prnjavor.

III   Potrebna dokumentacija:

  1. prijava na javni oglas (popunjen obrazac SG-3),

IV   Rok za podnošenje prijava

Javni oglas objaviće se na zvaničnoj internet stranici Opštine, na oglasnoj tabli Optinske uprave, ul. Karađorđeva broj 2,  putem Radio „Prnjavor“ Prnjavor i televiziji K3 Prnjavor.

Rok za podnošenje prijava je dvadeset (20) dana od dana objavljivanja Javnog oglasa na zvaničnoj internet-stranici Opštine.

V    Organ za provođenje postupka

Proceduru izbora kandidata po javnom oglasu provodi Opštinska izborna komisija Prnjavor.

VI   Ostale informacije

Obrazac prijave kandidati mogu preuzeti u sjedištu Opštinske  izborne komisije,  ili na zvaničnoj internet- stranici opštine.

Prijavu na javni oglas kandidati dostavljaju u zatvorenoj koverti u sjedište izborne komisije, ili poštom adresirano:

OPŠTINSKA IZBORNA KOMISIJA PRNjAVOR, ul. Karađorđeva broj 2, 78430 PRNjAVOR sa naznakom: „Prijava na javni oglas za popunu rezervnog spiska kvalifikovanih osoba za imenovanje članova biračkih odbora – NE OTVARATI“.

Kandidati će, ako Komisija zatraži, dostaviti dokaze o kvalifikaciji i ispunjavanju uslova iz javnog oglasa.

Nepotpune i neblagovremene prijave Komisija neće uzeti u razmatranje.

 

PREDSJEDNIK

OPŠTINSKE IZBORNE KOMISIJE

                                                                                                                                         Snježana Krajišnik

 

Obrazac – izjava, pdf. 

JAVNI OGLAS ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA KONTROLORE IZBORNIH REZULTATA

Na osnovu člana 2.13 stav (1) tačka 8. Izbornog zakona BiH (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”  br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14, 31/16 i 41/20), a u vezi sa članom 69. Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 27/22), Opštinska izborna komisija Prnjavor raspisuje:

J A V N I   O G L A S

za prijavu kandidata za kontrolore izbornih rezultata

 

I           Objavljuje se Javni oglas za prijavu kandidata za kontrolore izbornih rezultata.

II          Uslovi za imenovanje:

Opšti uslovi:

  1. Prijavljeni kandidat je državljanin Bosne i Hercegovine s pravom glasa.
  2. Za kontrolora izbornih rezultata ne može biti imenovano lice (član 2.3. Izbornog

zakona BiH):

  1. koje se ne može kandidovati u smislu odredbi članova 1.6, 1.7 i 1.7a Izbornog zakona BiH;
  2. koje je član najvišeg izvršno-političkog organa političke stranke ili koalicije (predsjednik, potpredsjednik, generalni sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);
  3. koje je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav (4) Izbornog zakona;
  4. koje je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti (na Opštim izborima 2018. i Lokalnim izborima 2020. godine); i
  5. kojem je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornih zakona ili propisa za koju je lično odgovorno, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

Posebni uslovi:

– da ima najmanje završenu srednju školu, odnosno IV ili V  stepen stručne spreme;

– da ima izborno iskustvo (odnosno rad na poslovima kontrolora izbornih rezultata,   rad na poslovima supervizora izbornih rezultata, rad na poslovima unosa izbornih   rezultata i rad u biračkom odboru kao predsjednik ili član biračkog odbora).

III Potrebna dokumentacija:

  1. Prijava na javni oglas (popunjen obrazac za prijavu kandidata za kontrolora izbornih

rezultata),

  1. Potvrda o prebivalištu,
  2. Ovjerena kopija univerzitetske diplome/svjedočanstva o završenom školovanju,
  3. Rješenje/uvjerenje o izbornom iskustvu.

IV Rok za podnošenje prijava

Javni oglas objaviće se na zvaničnoj internet stranici Opštine i na oglasnoj tabli Opštinske uprave (ul. Karađorđeva broj 2).

Rok za podnošenje prijava je petnaest  (15) dana od dana objavljivanja Javnog oglasa na zvaničnoj internet-stranici Opštine.

V Organ za provođenje postupka

Proceduru izbora kandidata po javnom oglasu provodi Opštinska izborna komisija Prnjavor.

VI Ostale informacije

Izborna komisija će nakon završene procedure po javnom oglasu imenovati 3 kontrolora izbornih rezultata na period od 5 godina. Imenovani kontrolori izbornih rezultata, da bi bili angažovani, dužni su proći obuku, testiranje i certifikovanje koje će organizovati i provesti Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Izborna komisija će certifikovane kontrolore izbornih rezultata angažovati prilikom provođenja  izbora, na poslovima kontrole izbornih rezultata, za šta je predviđena naknada za kontrolora izbornih rezultata. Visinu naknade određuje Opštinska izborna komisija Prnjavor.

Obrazac prijave je sastavni dio javnog oglasa.

Prijavu na javni oglas kandidati dostavljaju u zatvorenoj koverti u sjedište izborne komisije, ili poštom adresirano:

OPŠTINSKA IZBORNA KOMISIJA PRNjAVOR, ul. Karađorđeva broj 2, 78430 PRNjAVOR sa naznakom: „Prijava na javni oglas za kontrolora izbornih rezultata – NE OTVARATI“.

Nepotpune i neblagovremene prijave  Komisija neće uzeti u razmatranje.

 

 

                                                                                                                                PREDSJEDNIK

                                                                                                                            OPŠTINSKE IZBORNE KOMISIJE

                                                                                                            Snježana Krajišnik

 

Obrazac prijave – kontrolori 

OBAVJEŠTENjE O OBUSTAVI SAOBRAĆAJA

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i investicije Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava građane opštine Prnjavor da će u periodu od 19.05.2022. godine, od 00:00 časova, do 20.05.2022. godine, do 24:00 časa, zbog održavanja Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma, biti obustavljen saobraćaj u Prvomajskoj ulici.

X REGIONALNI SAJAM PRIVREDE, POLjOPRIVREDE I TURIZMA POČINjE SUTRA

Opštinska uprava opštine Prnjavor poziva sve privrednike i građane da prisustvuju X  Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma u Prnjavoru, koji će se održati 19. i 20. maja, u sportskoj dvorani „Sloga“. Na Regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma biće izveden svečani program, kulturno-zabavne manifestacije, te prezentacija različitih proizvoda.

Sajamski izlagači i gosti imaće mogućnost da se upoznaju sa privrednim potencijalima opštine Prnjavor, da saznaju više informacija o dosadašnjem razvoju prnjavorske privrede i pozitivnim primjerima iz prakse, ali i da  uspostave poslovne kontakte sa drugim privrednicima i učesnicima sajma, da čuju sve o dosadašnjem razvoju prnjavorske privrede i pozitivnim primjerima iz prakse, da postave pitanja, stupe u direktan kontakt sa zvaničnim predstavnicima opštine te uspostave poslovne kontakte sa drugim privrednicima i učesnicima Sajma.

Organizatori sajma su kompanija „RS Consulting and Trade“ d.o.o. Banja Luka i Opština Prnjavor, uz pokroviteljstvo predsjednika Vlade Republike Srpske, gospodina Radovana Viškovića, kao i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Svečano otvaranje sajma planirano je za 11:00 časova, 19. maja, u sportskoj dvorani „Sloga“ u Prnjavoru. Radno vrijeme sajma je od 10:00 do 19:00 časova.