U Prnjavoru je danas svečano otvoren dvodnevni 10. Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma „Prnjavor 2022“ na kojem učestvuje oko 120 izlagača iz Prnjavora, Republike Srpske, regiona, a po prvi put i iz Turske.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, pod čijim se pokroviteljstvom održava ova manifestacija.

Višković je istakao da je Prnjavor najbolji primjer u Republici Srpskoj kako se zajedničkom sinergijom lokalne i republičke vlasti i angažmanom privrednih subjekata  mogu napraviti značajni iskoraci.

„Prnjavor u odnosu na mnoge lokalne zajednice ne samo u Republici Srpskoj nego i u BiH, pa i okruženju može da se pohvali privrednim ambijentom na kojem mogu da mu pozavide mnogo razvijenije, organizovanije i veće ekonomije nego što je ekonomija Republike Srpske“ , kaže premijer Srpske.

Višković je napomenuo da suprnjavorska  preduzeća iz prerađivačke industrije poznata ne samo u Republici Srpskoj nego i Evropi, kao i da veliki poslovni uspjeh bilježe drvoprerada, metalska i elektro industrija, turistički potencijali Banje Kulaši, Ergela Vučijak, i da svi oni  daju prostora da se ova lokalna zajednica još više razvija.

„Poljoprivreda je na zavidnom nivou, značajan broj najvećih, najboljih, najozbiljnijih proizvođača iz sfere poljoprivrede dolazi upravo sa područja ove lokalne zajednice“ , rekao je premijer Srpske.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Staša Košarac koji je prisustvovao otvaranju 10. Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma „Prnjavor 2022“ kaže da je ova manifestacija primjer dobre prakse kada lokalna struktura vlasti želi da promoviše lokalnu privredu.

„Kao što načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš želi da razvija ekonomiju Prnjavoru, kao što premijer Višković i institucije Srpske žele da  zagovaraju jačanje ekonomije, naša je obaveza da pokušamo ljudima u relanom sektoru omogućiti nova tržišta, a time razvijamo i našu ekonomiju“, rekao je Košarac.

 Otvaranju ove privredne manifestacije u Prnjavoru prisustvovao je i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

„Zadovoljstvo nam je što smo podržali održavanje sajma u Prnjavoru, prije svega da se predstavi najznačajniji dio prnjavorske privrede koji je motor razvoja lokalne zajednice, ali i Republike Srpske“ , rekao je Klokić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da privreda u Prnjavoru bilježi napredak svake godine što je potkrijepio podacima da je vrijednost proizvodnje privrede opštine Prnjavor u prošloj godini iznosila više od 772 miliona KM.

„ Od ukupne vrijednosti prošlogodišnje proizvodnje  više od 223 miliona KM je izvoz. Kada imamo u vidu da je vrijednost uvezene robe na području ove opštine oko 144 miliona KM to dovoljno govori koliki je suficit platnog bilansa sa inostranstvom“ , pojasnio je Tomaš.

On je iznio i podatak da na području opštine Prnjavor ima više od 7.500 zaposlenih lica, od čega oko 77 odsto radi u realnom sektoru.

Tomaš je zahvalio Vladi  Republike Srpske na podršci tokom izgradnje auto-puta „9. januar“ koji jednim dijelom  prolazi kroz opštinu Prnjavor,  ali i formiranju poslovne zone Vijaka gdje je prisutan značajan broj novih privrednih subjekata.

„Uvjeren sam da će privredni rezultati narednih godina biti još impozantniji, a u naredna dva sajamska dana pokazaćemo  šta Prnjavor sve ima da ponudi“ , rekao je Tomaš.

Sajam se održava u organizaciji Opštine Prnjavor i kompanije”RS konsalting end trejd“ / RS consulting and trade / Banjaluka uz pokroviteljstvo predsjednika  Vlade Republike Srpske i podršku Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Investiciono- razvojne banke Republike Srpske i Elektrokrajine Banja Luka.

SRNA T.S.