Na inicijativu opštine Vukosavlje u Prnjavoru je danas održana sjednica Saveza opština i gradova Republike Srpske sa osvrtom na predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Konkretno, data je inicijativa koja se odnosi na izmjenu zakona u dijelu finansiranja rada predškolskih ustanova.

“Naša inicijativa se odnosi na to da se 50% sredstava za rad predškolskih ustanova obezbjeđuje u budžetu Republike Srpske, a preostalih 50% u budžetu jedinica lokalne samouprave. Postoji mnogo razloga za tako nešto, a potrebe izrazito razvijenih lokalnih zajednica su ogromne i usmjerene na razne projekte. Drago mi je što ovdje imamo predstavnike drugih lokalnih zajednica, koji podržavaju inicijativu opštine Vukosavlje”, rekao je šef Odsjeka za opštu upravu opštine Vukosavlje Bojan Popović.

Razvijenost opštine nije proporcionalno vezana za procenat izdvajanja za oblast predškolskog vaspitanja, pa tako postoji situacija da pojedine opštine koje nisu razvijene izdvajaju veći procenat od onih koji su izrazito razvijene. Sve to dovodi do zaključka da postoji mogućnost restrukturisanja budžeta unutar jedinica lokalnih samouprava.

“Procenat obuhvata predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem izosi 28%, što je ovog trenutka zadovoljavajuće, budući da smo mi strategijom razvoja za oblast predškolskog osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja planirali da do 2022. godine imamo obuhvat od 30%. Znači, nedostaje nam nekih 2% kako bi ostvarili taj strateški cilj”, poručila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Nataša Cvijanović.Prnjavor ima pravo da bude zadovoljan kada je u pitanju funkcionisanje predškolskog obrazovanja, u smislu kvaliteta nastavnog procesa koji se odvija, ali i primanja zaposlenih, o kojima su mnoge lokalne zajednice danas iznijele probleme.

“Ako mjerimo ukupan broj djece rođene po pojedim lokalnim zajednicama koji spadaju trenutno u obuhvat vrtića, Prnjavor je negdje na desetom mjestu u smisulu broja rođene djece, a obuhvat je negdje na 22 %, što je negdje u sredini u odnosu na druge lokalne zajednice. Ja smatram da vrtić “Naša radost” na zavidnom nivou pruža svoje usluge, naravno i privatni vrtići koji funkcionišu na području opštine, a naša opredjeljenje će u narednom periodu biti da finansijski pomognemo i rad privatnih vrtića i to će biti razmatranje da li prilikom rebalansu budžeta ili usvajanjem novog budćeta”, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju položaja radnika zaposlenih u predškolskim ustanovama, uzevši u obzir da zaposleni nemaju ujednačene plate u svim gradovima.

TV K3