Načelnik opštine, Darko Tomaš i odbornici Milan Radulović i Đorđe Preradović danas su na forumu u organizaciji Omladinskog centra Prnjavor govorili o političkom iskustvu, kreiranju lokalne omladinske politike i drugim temama koje obuhvataju angažovanje mladih u politici.

Tomaš, koji se politikom aktivno bavi od svoje 28 godine kada je izabran i za prvi načelnički mandat, rekao je u izjavi novinarima da mladi koji se odluče na politički angažman trebaju graditi podršku, karijeru i budućnost na svojim idejama.

„Politika je nezaobilazan faktor jer se određene poslovne odluke donose ili podršku dobijaju upravo iz politike. Interesna sfera mladih treba prvenstveno biti motivisana na idejama, a ne na ličnim interesima“, rekao je Tomaš.

On je dodao da lokalna vlast daje podršku Omladinskom centru na idejama i svim aktivnostima koje sprovode, što je vidljivo kroz finansijska izdvajanja za ovu namjenu, ali i prisustvo predstavnika opštinskih organa uprave na svim događajima koje organizuju.

Odbornik Milan Radulović kaže da mladi koji se žele aktivno baviti politikom trebaju biti pozitivni, otvoreni za saradnju i na raspolaganju svim sugrađanima, dok Đorđe Preradović smatra da je najbolje slijediti i u Skupštini čvrsto zastupati svoje ideje i stavove.

Predsjednik Omladinskog centra Prnjavor Dajana Bašić kaže da aktiviranje mladih u politici ide teško, jer gube povjerenje, idu manjom linijom otpora i smatraju da je mnogo jednostavnije otići u drugu sredinu.

„Mi smo tu da ukažemo da postoji prilika za mlade i u našoj zemlji, a da ukoliko ona u datom momentu ne postoji možemo je sami kreirati i stvoriti. Mladi moraju preuzeti inicijativu jer mogu mnogo uraditi“, kaže Bašićeva.

Današnjem forumu u Prnjavoru prisustvovala je i projektni menadžer programa „4UM“ u BiH  Dženana Šabić – Hamidović koja je napomenula da se u protekle četiri godine u BiH dosta radilo na jačanju omladinskog sektora i njihovog aktivizma u lokalnim zajednicama.

Ona ističe da su mladi u BiH zainteresovani da budu dio procesa  donošenja odluka na lokalnom nivou, žele da se čuje njihov stav, da organizuju razgovore sa predstavnicima lokalnih zajednica.

„Mi smo tu da ih podržimo, intenzivno smo radili sa mladim ljudima i predstavnicima lokalnih zajednica da vidimo šta je zaista potrebno. Ima mnogo mladih ljudi i njihovih grupa širom Republike Srpske koje smo podržali i koji su aktivni“, rekla je ona.

Projekat „4UM“ implementira Međunarodna organizacija za migracije, a finansira Austrijska razvojna agencija.

SRNA T.S.