JULI, 2022/ IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

MLADIMA ZA SAMOZAPOŠLjAVANjE PO 6.000 KM

U sali Skupštine opštine Prnjavor danas su potpisani ugovori o dodjeli podsticajnih sredstava za samozapošljavanje mladih kroz “start up” preduzetništvo za 2022. godinu, za šta je Opština Prnjavor izdvojila ukupno 30.000 KM.

Ugovori su zaključeni sa četiri Korisnika sredstava koji ispunjavaju sve uslove propisane javnim pozivom, a to su Mladenka Piljagić iz Velike Ilove, koja će sredstva uložiti u otvaranje autopraone, Željana Pakuševski, čija je poslovna ideja otvaranje kozmetičkog salona, a Branko Simić iz Donje Ilove i Marko Pušić iz Hrvaćana otvaraju svoje autoservise.

Ukupan iznos novčanih sredstava koji će biti isplaćen pojedinačno svakom od korisnika je 6.000 KM i namijenjen je za nabavku opreme, mašina, alata i/ili repromaterijala, uređenje i opremanja poslovnih prostora, za troškove poslovanja (registracija, takse, zakupnina, troškovi komunalnih usluga i drugi troškovi vezani za obavljanje zanatsko-preduzetničke djelatnosti), kao i za uplate poreza i doprinosa na plate.

Potpisnici ugovora izrazili su zahvalnost načelniku opštine, Darku Tomašu na podršci koja će im mnogo značiti na samom početku poslovanja.

Opština Prnjavor je i u ranijem periodu realizovala slične projekte u saradnji sa UNDP-om.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je potpisnicima na pokretanju vlastite djelatnosti, te izrazio zahvalnost svim odbornicima koji su podržali ovakvu odluku, dodavši da je sama inicijativa bila od odbornika Mirka Bukvića, amandmanom da se pomenuta sredstva izdvoje za pomenute svrhe u tekućoj godini.

NAGRAĐENI VLASNICI NAJUREĐENIJIH DVORIŠTA

Načelnik opštine, Darko Tomaš danas je upriličio prijem za vlasnike najuređenijih dvorišta na području opštine Prnjavor i uručio im novčane nagrade.

U kategoriji dvorište javne ustanove, organizacije i institucije najviše glasova dobilo je dvorište Srpske pravoslavne crkvene opštine Velika Ilova na Smederevu,  u kategoriji domaćinstvo na selu nagrađena je porodica Duronić iz  Crkvene, kod poslovnih subjekata najuređenije dvorište ima izletište „Ivel“,  dvorište Nikoline Janjić odnijelo je pobjedu  u kategoriji privatno dvorište, a najuređeniji balkon ove godine  ima Dragana Kljunić.

Sveštenik Sreten Živković kaže da crkveno dvorište samo po sebi ima toplinu jer je u njegovom centru sveti Hram koji daje svemu poseban osjećaj.

„Ovakvom akcijom šalje se lijepa slika iz naše parohije, a supruga i ja smo imali pomoć parohijana na uređenju cijelog kompleksa zbog čega nije bilo teško da postignemo željeni rezultat“ , rekao je on.

Dragana Kljunić  koja je dobila nagradu za najuređeniji balkon kaže da je prije svega nastojala napraviti ugodno mjesto za svoju porodicu.

„Ukusi su različiti, treba prije svega ugoditi sebi, a ako se dopadne i drugima onda je utisak potpun“ kaže Kljunićeva.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je svim učesnicima konkursa i istakao da su svi uložili mnogo truda, vremena, ali i finanijskih sredstava kako bi uredili svoja dvorišta.

„Oni su pravi primjer drugima, ali sam uvjeren da na području opštine ima još mnogo domaćinstava koja bi mogla učestvovati u ovom nadmetanju“ , rekao je Tomaš.

Porodica Duronić kojoj je pripala nagrada  u kategoriji najuređenijeg domaćinstvo na selu odlučila je da novčana sredstva od nagrade ustupiti Dnevnom centru “Neven” čiji su štićenici djeca sa poteškoćama u razvoju.

Srna T.S.

USPJEŠNO REALIZOVANA DVA PROJEKTA MLADIH

Omladinski centar u Prnjavoru predstavio je danas projekte „Komadić sreće“ i „Soba muzičkih želja“, koji su uspješno realizovani uz podršku Opštine Prnjavor i Međunarodne organizacije za migracije. Mladi su opremili prvu muzičku sobu u Prnjavoru koju će moći koristiti svi muzičari i uredili dječije igralište u gradskom parku kod Centra za kulturu.

Članica Omladinskog centra Emilija Grumić koja je radila u grupi na projektu „Komadić sreće“ kaže da je cilj bio da se stvori sigurno mjesto za djecu, da se imaju gdje igrati i provoditi slobodno vrijeme sa roditeljima. 

„Jedan dio igračaka koje smo obezbjedili za ovaj projekat postavili smo u parku, a jedan ćemo donirati i gradskom vrtiću.  Djeca se već igraju ovdje i to nam je dobar pokazatelj da smo uspjeli u svojoj namjeri“ , rekla je ona.

Nemanja Danojević, koji je član prnjavorske grupe „Deminutiv“,  kaže da se na projektu „Soba muzičkih želja“ radilo u proteklih godinu dana. 

„Soba je prilagođena svim muzičarima da obavljaju probe, vježbaju,  uče svirati na novim instrumentima, da slušaju muziku, druže se. Prostoriju mogu koristiti svi bendovi, orkestri, KUD-ovi, pojedinci svih uzrasta“, rekao je Danojević.

Opština Prnjavor je za opremanje „Sobe muzičkih želja“  izdvojila 6.000 KM, dok je grant za projekte Međunarodne organizacije za migracije i EU je takođe 6.000 KM.

Šef kancelarije Međunarodne organizacije za migracije Kristina Šešlija kaže da je uvijek zadovoljstvo doći u Prnjavor i vidjeti koliko su mladi angažovani i aktivni u svojoj lokalnoj zajednici.

Šešlija je napomenula da Omladinski centar od samog osnivanja kroz razne projekte i aktivnosti afirmiše mlade, a za svaku pohvalu i divljenje je i činjenica da za svoj rad imaju i podršku lokalne zajednice.

Predstavljanju projekata prisustvovao je i načelnik opštine, Darko Tomaš koji kaže da su mladi pokazali da imaju prave ideje i da ih znaju realizovati zbog čega će i dalje imati njegovu punu podršku. 

Srna T.S.

DVOJICI PREDUZETNIKA GRANT PO 2.000 KM

Omladinska banka u Prnjavoru u saradnji sa Opštinom Prnjavor i Fondacijom „ Mozaik“, na osnovu apliciranih projekata u trećem pozivu na mikrobiznise, odobrila je dvojici mladih preduzetnika grant od ukupno 4.000 KM.

Oba mikrobiznisa će se registrovati kao osnovna djelatnost – samostalni preduzetnik, a Opština Prnjavor i Fondacija „Mozaik“ obezbjedili su za ovu namjenu po 2.000 KM.

Auto servisu „Simić“ , vlasnika Branka Simića odobreno je 2.000 KM za kupovinu mašine za čišćenje i mijenjanje ulja u mijenjačima i AS M auto, vlasnika Marka Pušića isti iznos za nabavku dodatnog alata.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da su na ovaj način dvojica mladih ljudi obezbjedila inicijalna sredstva za samozapošljavanje i najavio da će lokalna zajednica i u narednom periodu pomagati mladima koji žele da riješe pitanje zaposlenja.

„Zahvalnost Fondaciji ‘Mozaik’ koja nam je partner u ovom projektu, kao i Omladinskoj banci i Omladinskom centru na uloženom trudu i realizaciji mnogih važnih projekata u našoj lokalnoj zajednici“ , rekao je Tomaš.

On je istakao da se nekada važnost projekta ne mjeri visinom finansijskog učešća nego idejom  i rješenjem konkretnog problema.

Iz Omladinske banke Prnjavor naglašavaju da je ova godina za njih bila jako uspješna jer su osim dva mikrobiznisa, za koja su danas potpisani ugovori, realizovali još devet različitih projekata.

SRNA T.S.

OD PONEDJELjKA PRIVREMENA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA U ULICAMA ALEKSE I ILIJE MALIĆA

Privremeno se obustavlja odvijanje saobraćaja za sva vozila u ulicama Alekse i Ilije Malića, zbog radova na rekonstrukciji navedenih ulica sa pripadajućom infrastrukturom.

Izmjenjeni režim odvijanja saobraćaja počinje u ponedjeljak, 25. jula i trajaće 160 dana.

Za vrijeme trajanja privremene obustave saobraćaja, učesnici u saobraćaju (motorna vozila) obavezni su koristiti alternativne ulice.

 

U PONEDJELjAK I UTORAK AKCIJA ZAPRAŠIVANjA KOMARACA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava javnost, da će preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica u ponedjeljak, 25. jula od 19.00 do 22.30 časova i u utorak 26. jula od 04.30 do 06.30 časova provoditi sistematsku dezinsekciju u vidu zaprašivanja komaraca.

Iz ovog preduzeća upozoravaju pčelare, da u navedenom vremenskom periodu preduzmu sve potrebne mjere zaštite pčela, kao što su, između ostalih, natkrivanje pčelarskih društva kartonom ili drugim priručnim sredstvom.

IZABRANA NAJUREĐENIJA DVORIŠTA

Glasanje u akciji „Izbor najuređenijeg dvorišta na području opštine“ je završeno, a glasovima naših sugrađana na fejsbuk stranici Darko Tomaš – načelnik opštine Prnjavor izabrani su pobjednici ovogodišnjeg takmičenja.

Laskavu titulu „najuređenijeg“ osvojili su:

  • balkon Dragane Kljunić, u kategoriji balkona,
  • izletište „Ivel“, u kategoriji dvorište poslovnog subjekta,
  • domaćinstvo porodice Duronić, u kategoriji domaćinstvo na selu,
  • dvorište Srpske pravoslavne crkvene opštine Velika Ilova, u kategoriji dvorište javne ustanove, organizacije i institucije,
  • dvorište Nikoline Janjić, u kategoriji privatno dvorište.

Za vlasnike najuređenijih dvorišta obezbjeđene su novčane nagrade, a o terminu preuzimanja nagrada biće naknadno obavješteni.

Opštinska uprava opštine Prnjavor zahvaljuje se sugrađanima koji su učestvovali i glasali u takmičenju, a vlasnicima najuređenijih dvorišta upućuje iskrene čestitke.

OPŠTINA PRNjAVOR PRVA U REPUBLICI SRPSKOJ NABAVILA UDžBENIKE ZA SVE OSNOVCE

Opština Prnjavor je ove godine iz budžeta izdvojila 245.219 KM za nabavku 1.150 kompleta knjiga za učenike od petog do devetog razreda osnovne škole.

Ugovor o nabavci i distribuciji knjiga danas su potpisali načelnik opštine, Darko Tomaš i direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva, Bojan Đenić.

Tomaš je izrazio zadovoljstvo što je Prnjavor prva opština u Republici Srpskoj koja je potpisala ovakav ugovor za nabavku udžbenika.

„Predviđena je nabavka 1.150 kompleta knjiga za učenike od petog do devetog razreda, odnosno za sve učenike za koje knjige ne nabavljaju resorna ministarstva. Ovo je ogromna pomoć roditeljima, kućnim budžetima, i sigurno će postati naša praksa i narednih godina“ , rekao je Tomaš.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić je naglasio da je ovo prvi ovakav ugovor u ovoj godini koji su potpisali i da je još nekoliko lokalnih zajednica pokazalo interesovanje za nabavku udžbenika svim osnovcima.

On kaže da će svi udžbenici biti dostavljeni na vrijeme. „Sa početkom školske godine novi udžbenici će dočekati učenike u školskim klupama. Čestitam načelniku Tomašu i odbornicima u Skupštini opštine što su iznašli potrebna sredstva, jer je ovo značajna ušteda za sve porodice“ , rekao je Đenić, te napomenuo da su ove godine u Zavodu odradili mnogo posla i pripremili 15 novih udžbenika za osnovnu školu.

SRNA T.S.

KONAČNA RANG LISTA KORISNIKA I RASPODJELA NOVČANIH PODSTICAJA ZA SAMOZAPOŠLjAVANjE NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR ZA 2022. GODINU

Na osnovu člana 8. stav 1. i člana 10. stav 5. Pravilnika o kriterijumima, načinu i postupku ostvarivanja novčanih podsticaja za samozapošljavanje mladih na području opštine Prnjavor za 2022. godine (“Službeni glasnik opštine Prnjavor”, broj 15/22), a na prijedlog Komisije za ocjenu prijava za dodjelu sredstava u okviru programa pomoći mladima kroz “start up” preduzetništvo, načelnik opštine d o n o s i:

O D L U K U

o utvrđivanju Konačne rang liste korisnika i raspodjeli novčanih podsticaja za samozapošljavanje na području opštine Prnjavor za 2022. godinu

I

Načelnik opštine utvrđuje Konačnu rang listu korisnika kojima će biti dodijeljeni novčani podsticaji za samozapošljavanje za 2022. godinu:

 

Redni

broj

 

Prezime

 

Ime roditelja

 

Ime

Ukupan broj ostvarenih bodova(max 100)
1. Pušić Boško Marko 65
2. Pakuševski Željko Željka 56
3. Piljagić Mladen Mladenka 55
4. Simić Drago Branko 45

II

Ukupan iznos novčanih sredstava koji se dodjeljuje jednom korisniku je 6.000,00 KM.

III

Odluka o utvrđivanju Konačne rang liste korisnika i raspodjeli novčanih podsticaja za samozapošljavanje na području opštine Prnjavor za 2022. godinu, objaviće se u Službenom glasniku opštine Prnjavor, na oglasnoj tabli i zvaničnoj internet stranici Opštine Prnjavor.