LUTRIJA REPUBLIKE SRPSKE UPLATILA OPŠTINI PRNjAVOR PRVIH 200.000 KM DUGA

Na račun opštine Prnjavor danas je “Lutrija Republike Srpske” uplatila 200.000 KM. Time je pokrenuta naplata ukupnog iznosa od 1,2 miliona KM duga, koje “Lutrija Republike Srpske” duguje Opštini Prnjavor još od kraja 2019. godine.
“Iskoristili smo sva pravna sredstva i dokazali da smo u pravu, te da porez na dobitke od lota pripada isključivo lokalnim zajednicama. Hvala svim zaposlenima u Odjeljenju za finansije Opštinske uprave opštine Prnjavor, koji su mi bili pomoć u ovom procesu”, rekao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš dodavši da očekuje do kraja januara 2022. godine da ukupna sredstva duga budu uplaćena na račun ove lokalne zajednice.

PRNjAVOR ĆE BITI PRVA LOKALNA ZAJEDNICA U REPUBLICI SRPSKOJ KOJA ĆE ZDRAVSTVENIM RADNICIMA ISPLATITI PO 500 KM

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš izjavio je danas na konferenciji za medije da je Opština Prnjavor zaposlenima u JZU Dom zdravlja Prnjavor već sutra spremna isplatiti po 500 KM, ukoliko rukovodstvo Doma zdravlja sutra dostavi spisak zaposlenih i njihove tekuće račune.
 “Skupštinska većina predvođena SNSD-om planirala je u budžetu sredstva za podršku radu Doma zdravlja i ista su prvobitno bila namjenjena za nabavku opreme. Sadašnje rukovodstvo Doma zdravlja se izjasnilo da za to nema trenutno potrebu i zato je naš prijedlog da ispoštujemo zahtjev Sindikata u zdravstvu i budemo prva lokalna zajednica koja je podržala svoje zdravstvene radnike”, dodao je Tomaš.
Sindikati iz oblasti zdravstva inicirali su da sve lokalne zajednice u narednom periodu planiraju sredstva za pomoć zdravstvenim radnicima, a Prnjavor je iskazao spremnost da na takav zahtjev već sutra odgovori.

NOVEMBAR, 2021/IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

“Preduzeće budućnosti” (Utility of Future)

FINANCIJER: Svjetska banka

IMPLEMENTATOR: Una Consulting

PARTNERI: 6 JLS /JKP

ALAT: UoF Toolkit 2.0 – v7

TRAJANJE: 02.2022. – 12.2022.

„Preduzeće budućnosti“ je preduzeće fokusirano na budućnost koje pruža pouzdane, sigurne, inkluzivne, transparentne usluge i usluge orijentirane ka korisnicima usluga vodosnabdijevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda kroz najbolje prakse koje mu omogućavaju da radi na efikasan, otporan, inovativan i održiv način.

„Preduzeće budućnosti“ je program Svjetske banke za procjenu statusa javnih vodovodnih / komunalnih preduzeća (JVP/JKP) i vođenje kroz proces transformacije kako bi se unaprijedilo operativno i financijsko poslovanje JVP/JKP i, u konačnici, unaprijedila kvaliteta pružanja vodnih usluga. “Preduzeće budućnosti“ je pilot projekt Svjetske banke koji se po prvi put implementira u ovom dijelu Europe.

U Bosni i Hercegovini u programu učestvuje šest JVP/JKP:

  • KP „Budućnost“ a.d. Laktaši
  • JP „Rad“ d.o.o. Lukavac
  • KP „Vodovod“ a.d. Prnjavor
  • JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Široki Brijeg
  • JP „Rad“ d.d. Tešanj
  • AD „Vodovod i komunalnije“ Zvornik.

U okviru programa „Preduzeće budućnosti“ se od strane konsultanta Una Consulting pruža savjetodavna podršku JKP/JVP u procjeni sadašnjeg stanja i određivanju željenog, ali istovremeno i realnog nivoa unapređenja poslovanja te definiranje konkretnih aktivnosti i mjera za unapređenje poslovanja u okviru 100-dnevnog, jednogodišnjeg i trogodišnjeg akcionog plana. U procesu procjene sadašnjeg stanja, određivanja željenog stanja i definiranja konkretnih aktivnosti i mjera u okviru akcionih planova, od samog početka su uključeni i predstavnici jedinica lokalnih samouprava (JLS) čime je osigurano postizanje razumijevanja te sinergija u procesu planiranja i implementacije mjera za unaprjeđenje poslovanja navedenih šest JVP/JKP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program se implementira uz primjenu alata Svjetske banke, kroz koji se detaljnom analizom uspostavlja „dijagnoza“ JVP/JKP u osam oblasti rada i to: organizacija i strategija, komercijalno poslovanje, tehničke operacije, financijsko upravljanje, kadrovski resursi, zeleno upravljanje, energijska efikasnost i rodna ravnopravnost.

Nakon što se za svaku od oblasti provede analiza sadašnjeg stanja i odredi željeni nivo unaprjeđenja, pristupa se planiranju konkretnih aktivnosti za potrebna unapređenja u svim navedenim oblastima i aspektima poslovanja JVP/JKP. Za svih šest partnerskih JVP/JKP i JLS je kroz direktnu komunikaciju i podršku osigurana savjetodavna podrška i praćenje realizacije 100-dnevnih planova od strane Una Consulting-a.

PRISTUP I METODOLOGIJA

  • Priprema i razdvajanje UoF Excel radnih listova za svako područje procjene poslovanja JVP/JKP.
  • Provođenje preliminarne samo-procjene od strane JVP/JKP.
  • Dubinska analizu rezultata samo-procjene od strane Konsultanta, sa analizom slabosti i nedostataka te identifikacija potencijala za poboljšanje performansi operativnog i financijskog poslovanja JVP/JKP.
  • Organizacija online sastanaka na kojima se sa imenovanim predstavnicima JVP/JKP detaljno razmatra svako od 8 područja poboljšanja.
  • Identifikacija ključnih nedostataka za svako od analiziranih područja poslovanja od strane Konsultanta. Za svaki identificirani nedostatak Konsultant predlože konkretne aktivnosti i mjere za njegovo poboljšanje.
  • Izrada nacrta kratkoročnih (1 godina) i dugoročnih (3 godine) aktivnosti/mjera od strane Konsultanta, te prioriteta za implementaciju u okviru 100-dnevnih akcijskih planova koji su dostavljeni JVP/JKP.
  • Analiza predloženih aktivnosti i mjera od strane JVP/JKP i JLS te priprema zajedničkog sastanka sa Konsultantom.
  • Organizacija konsultativnih sastanaka sa JVP/JKP, razmatranje i verifikacija akcionih planova za 100-dana, 1 godinu i 3 godine sa imenovanim odgovornim zaposlenicima JVP/JKP po područjima aktivnosti.
  • Izrada plana/rasporeda organizacije dvosedmičnih sastanaka za implementaciju 100-dnevnih akcijskih planova s imenovanim predstavnicima JVP/JKP.
  • Implementacija 100-dnevnog akcionog plana od strane JKP/JVP uz podršku JLS i Konsultanta.
  • Provođenje dvosedmičnih sastanaka sa imenovanim predstavnicima JLS i JVP/JKP u svrhu evaluacije implementacije 100-dnevnih akcionih planova.

 

Program „preduzeće budućnosti“ omogućava dobru komunikaciju između predstavnika JKP/JVP i JLS i Konsultanta odnosno preuzimanje vlasništva nad projektom, povećanje razumijevanja šta je potrebno napraviti tj. šta zahtijevaju promjene vezane za korporativno upravljanje / poslovanje JKP/JVP i sl. Pored toga, primjena alata programa „Preduzeće budućnosti“ senzibilizira upravu JKP/JVP i JLS da u saradnji sa Konsultantom zajednički provedu dijagnostiku trenutnog stanja operativnog i financijskog poslovanja JKP/JVP, planiraju željeno stanje i definiraju dinamiku realizacije aktivnosti / mjera unapređenja koje je potrebno napraviti u budućnosti, odnosno kako bi se dostiglo željeno stanje.

POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA INVESTICIJE U PRIMARNOJ POLjOPRIVREDNOJ PROIZVODNjI

Obavještavamo javnost da je u okviru projekta EU4Agri objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Rok za podnošenje prijava je 31. januar 2022. godine do 17:00 časova.

Cilj Poziva je postizanje održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa, uvođenje dobrih praksi, stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta i ublažavanje posljedica nastalih uticajem pandemije virusa COVID-19.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti fizička lica, preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom u sektorima:

  • proizvodnja mlijeka;
  • proizvodnja mesa;
  • uzgoj žitarica i uljarica;
  • uzgoj povrća i voća uključujući vinogradarstvo i masline;
  • proizvodnja sadnog materijala;
  • proizvodnja jaja;
  • uzgoj ribe;
  • uzgoj začinskog i ljekovitog bilja;
  • uzgoj gljiva i
  • proizvodnja meda.

Ukupan budžet Poziva iznosi 6 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 20.000 do 200.000 KM.

Smjernice za podnosioce prijava, a detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na imejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

U PONEDJELjAK NERADNI DAN

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da je sutra, 22. novembar neradni dan, saopšteno je upravo iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Kako je precizirano, tog dana neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

– Rukovodioci navedenih organa su obavezni da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostarivanja punog godišnjeg fonda radnih dana – navodi se u saopštenju.

 

MEĐUNARODNI DAN DJETETA U OŠ „BRANKO ĆOPIĆ“ OBILjEŽEN SLATKOM MANIFESTACIJOM

 Međunarodni dan djeteta – 20. novembar obilježava se širom svijeta aktivnostima usmjerenim na promociju i zaštitu prava djeteta, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvatanja i dobrobiti sve djece.

U OŠ „Branko Ćopić“ u Prnjavoru rukovodstvo škole, učitelji i učenici na sekciji Domaćinstvo ovaj dan obiljžili su slatkom manifestacijom gdje su zajedno pekli palačinke.

„Sekcija Domaćinstvo u našoj školi broji oko 40 učenika od prvog do petog razreda i ovo je jedna praktična sekcija na kojoj će djeca naučiti mnogo toga što će im biti potrebno kroz život“, rekla je direktorica OŠ „Branko Ćopić“, Jasmina Malešević.

Vesna Šušak-Gajić, učiteljica koja vodi sekciju Domaćinstvo ističe da su djeca mnogo zainteresovana za ovu sekciju koja se održava svakog petka, te da joj prisustvuje sve više i više učenika. „Povodom 20. novembra međunarodng dana djeteta, došli smo na ideju pečenja palačinaka i odlučili da na ovaj način počastimo našu djecu.“

 Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš pohvalio je rukovodstvo škole i učitelje za ideju i organizovanje ovakve manifestacije koju su uklopili u dane obilježavanja djeteta i dječijih prava. „Obilježavanje ovog dana jeste vrijeme da podsjetimo na prava djece i sve ono što promoviše značaj djeteta danas. Sekcija Domaćinstvo i ova današnja manifestacija su odlična motivacija djeci i trebala bi biti primjer i drugim školama“, rekao je Tomaš.

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE ZAHTJEVA ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA ZA ŠKOLSKU 2021/2022. GODINU

Na osnovu člana 6. Odluke o stipendiranju učenika i studenata („Službeni glasnik opštine Prnjavor“ broj 4/13, 3/14, 28/16, 19/18 i 49/20), Načelnik opštine objavljuje

 

J A V N I   P O Z I V

za dostavljanje zahtjeva za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za školsku 2021/2022. godinu

 

Pozivaju se učenici i studenti sa područja opštine Prnjavor da podnesu zahtjeve za dodjelu stipendije za školsku 2021/2022. godinu.

(1) Pravo na dodjelu učeničkih stipendija imaju sljedeći učenici srednjih škola:

a) učenici koji pripadaju porodicama poginulih i nestalih boraca, kao i   porodicama ratnih vojnih invalida od I do VI kategorije invalidnosti,

b) učenici bez oba roditelja,

v) učenici koji su pod starateljstvom Centra za socijalni rad,

g) učenici sa smetnjama u razvoju i

d) učenici srednje škole koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili uspjeh 5,0.

(2) Pravo na dodjelu studentskih stipendija imaju svi redovni studenti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

a) da imaju prebivalište na području opštine Prnjavor najkraće dvije godine prije podnošenja zahtjeva za dodjelu stipendije,

b) da su studenti druge ili viših godina prvog ciklusa studija ili integralnog studija,

v) da studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama, osim studenata koji pripadaju porodicama poginulih i nestalih boraca, kao i porodicama ratnih vojnih invalida od I do VI kategorije invalidnosti,

g) da su redovno upisali školsku godinu za koju se dodjeljuje stipendija,

d) da nisu korisnici stipendija iz drugih javnih izvora stipendiranja,

đ) da u toku dosadašnjeg studija nisu obnavljali više od jedne godine studija, osim studenata koji su djeca poginulih i nestalih boraca ili ratnih vojnih invalida od I do VI kategorije koji su obnavljali godinu najviše dva puta u toku studija i

e) da imaju prosjek ocjena 7,0 i više, osim studenata koji pripadaju porodicama

poginulih i nestalih boraca, kao i porodicama ratnih vojnih invalida od I do VI kategorije invalidnosti.

(3) Pravo na dodjelu stipendija imaju i redovni studenti od prve godine studija koji, pored uslova iz prethodnog stava pod tačkama a), v), g) i d) ispunjavaju i jedan od sljedećih uslova:

a) da su u srednjoj školi proglašeni za učenika generacije,

b) da su u srednjoj školi završili svaki razred sa prosjekom 5,0,

v) da pripadaju porodicama poginulih i nestalih boraca ili porodicama ratnih

vojnih invalida od I do VI kategorije invalidnosti,

g) da su bez oba roditelja,

d) da su lica sa smetnjama u razvoju i

đ) da su pod starateljstvom Centra za socijalni rad.

Zahtjevi za dodjelu stipendije podnose se u Šalter sali opštine Prnjavor, i dostavljaju se Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Uz zahtjev je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju: 

A) učenici srednjih škola:

  • uvjerenje o upisu školske 2021/2022. godine,
  • uvjerenje o prebivalištu na području opštine Prnjavor, ne starije od 6 mjeseci,
  • ovjerena kopija svjedočanstva za prethodnu školsku godinu,
  • ovjerena izjava da nije korisnik stipendije iz drugih javnih izvora stipendiranja,
  • dokaz da pripada porodici poginulog/nestalog borca ili RVI od I do VI kategorije,
  • dokaz da je pod starateljstvom Centra za socijalni rad Prnjavor,
  • dokaz da je učenik bez oba roditelja i
  • dokaz da je lice sa smetnjama u razvoju.

B) studenti prve godine studija:

  • uvjerenje o upisu akademske 2021/2022. godine,
  • ovjerene kopije svjedočanstva iz svih razreda srednje škole,
  • dokaz o proglašenju učenikom generacije u srednjoj školi,
  • ovjerena kopija indeksa,
  • uvjerenje o prebivalištu na području opštine Prnjavor, ne starije od 6 mjeseci,
  • ovjerena izjava da nije korisnik stipendije iz drugih javnih izvora stipendiranja,
  • dokaz da pripada porodici poginulog/nestalog borca ili RVI od I do VI kategorije,
  • dokaz da je student bez oba roditelja,
  • dokaz da su lica sa smetnjama u razvoju i
  • dokaz da su pod starateljstvom Centra za socijalni rad.

V) studenti druge i viših godina studija:

  • uvjerenje o upisu akademske 2021/2022. godine,
  • ovjerena kopija indeksa,
  • uvjerenje o prosjeku ocjena,
  • uvjerenje o prebivalištu na području opštine Prnjavor, ne starije od 6 mjeseci,
  • ovjerena izjava da nije korisnik stipendije iz drugih javnih izvora stipendiranja,
  • ovjerena izjava da student nije obnavljao više od jedne godine u toku studija, a za studente koji su djeca poginulih i nestalih boraca ili RVI od I do VI kategorije, ovjerena izjava da nisu obnavljali godinu više od dva puta u toku studija.
  • dokaz da pripada porodici poginulog/nestalog borca ili RVI od I do VI kategorije.

Studenti koji studiraju na nekoj od visokoškolskih ustanova u inostranstvu dužni su dostaviti prevedenu i ovjerenu dokumentaciju iz koje se nedvosmisleno može utvrditi koja su godina studija i koji fakultet. U protivnom, prijava će se smatrati nepotpunom.

Obavještavaju se podnosioci zahtjeva da uz zahtjev dostave fotokopiju tekućeg računa, i to punoljetni na lično ime, a maloljetni na ime zakonskog zastupnika.

Javni poziv za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za školsku 2021/2022. godinu objavljen je 19.11.2021. godine i traje trideset dana od dana objavljivanja, odnosno zaključno sa 20.12.2021. godine. Naknadno predate i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na telefon broj: 051/663-740, lokal 212.

Broj: 01/1-670-2/21
Datum: 19.11.2021. godine

  

NAČELNIK OPŠTINE

        Darko Tomaš

PRIPRADNICI TERITORIJALNE VATROGASNE JEDINICE PRNjAVOR ODRŽALI POKAZNU VJEŽBU

 Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prnjavor prikazali su danas u krugu Vatrogasnog doma pokaznu vježbu spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama i gašenje zapaljenih vozila. Takođe, od 09 do 15 časova građani opštine Prnjavor mogli su pogledati izloženu opremu i vozila kojima raspolaže ova jedinica.

 Dragan Miladinović, zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Prnjavor ističe da je izgradnja novog Vatrogasnog doma znatno poboljšala uslove rada, te da vatrogasci mogu što bolje odrađivati svoje zadatke. „Danas su prezentovane i nove radne vatrogasne uniforme i velika zahvalnost načelniku opštine što je pored izgradnje novog Vatrogasnog doma i nabavke novih vatrogasnih vozila nastavio da ulaže u ovu jedinicu kako bi što bolje odgovorili zadacima pred kojima se nalazimo“, rekao je Miladinović.

 Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš čestitao je pripradnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice na uspješno izvedenoj pokaznoj vježbi, te zahvalio na odgovornom i profesionalnom obavljanju ovog posla, čime podižu nivo sigurnosti svih građana naše lokalne zajednice. „Uvjeren sam da TVJ trenutno raspolaže i tehnički i kadrovski sa dovoljnim kapacitetima i da mogu odgovoriti svakom zadatku koji se nađe pred njima“, rekao je Tomaš, uz želju da posla imaju što manje.

21. NOVEMBAR REPUBLIČKI PRAZNIK I NERADNI DAN

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (21. novembar) je republički praznik i neradni dan.

U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena moga da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pumpe) i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.