OBAVJEŠTENjE O ODRŽAVANjU JAVNE RASPRAVE

Odjeljenje za prostorno uređenje obavještava građane i stručnu javnost da će se dana, 4. 6. 2019. godine sa početkom u 11.00 časova u prostorijama Opštine Prnjavor (bijela zgrada), održati javna rasprava o Nacrtu regulacionog plana „Blok između ulica Stevana Nemanje, Alekse Malića i Cara Lazara“. U okviru javne rasprave, razmatraće se sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja na nacrt navedenog regulacionog plana. Sve informacije vezane za javnu raspravu, mogu se dobiti lično u Odjeljenju za prostorno uređenje, putem email [email protected] ili na broj telefona 051/660-905.

POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNjI SPORTSKOG FUDBALSKOG CENTRA U PRNjAVORU


U Prnjavoru je danas potpisan sporazum o izgradnji sportskog fudbalskog centra koji će biti realizovan u okviru projekta „FIFA gol“  ,prvog  projekat ovakve vrste koji će se realizovati u Republici Srpskoj, a za šta je opštini Prnjavor odobreno oko 300.000 dolara.

Sporazum su potpisale četiri strane i to predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske, Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, načelnik opštine Prnjavor  Darko Tomaš i predsjednik Fudbalskog kluba  „Ljubić“ Prnjavor Zoran Deket.

Ovaj sportski kompleks je od izuzetnog značaja kako za opštinu Prnjavor tako i za cijelu Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, njihove fudbalske saveze i za region, istakao je nakon potpisivanja sporazuma predsjednik Fudbalskog saveza RS Mile Kovačević.

„ Izgradnja centra će biti značajna i za mladost Prnjavora jer ovdje neće dolaziti samo fudbaleri već svi sportisti. Takvo nešto nismo imali na ovim prostorima“ , rekao je Kovačević.

Fudbalski i sportski centar u Prnjavoru imaće glavni teren sa prirodnom travom i pomoćni sa vještačkom travom, ali i objekat sa potrebnim propratnim sadržajima, precizirao je vršilac dužnosti izvršnog direktora administracije Nogometnog saveza BiH Nihad Hodžić.

„U prvoj fazi radit će se  pomoćni teren sa vještačkom travom i time otvaramo priču oko kompletnog sportskog centra koji će na neki način biti  trening centar i za sve selekcije Fudbalskog saveza  RS , ali i Nogometnog saveza BiH“ , rekao je Hodžić.

Potpisivanjem ugovora danas je napravljen konkretan potez za realizaciju projekta „FIFA gol“  i donaciju sredstava koju  opština Prnjavor  treba da dobije od Nogometnog saveza BiH i FS RS, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

„Obaveza donatora je da osigura 300.000 dolara za realizaciju projekta, obaveza opštine Prnjavor je da obezbijedi lokaciju i  potrebne dozvole, FK„Ljubić“  ima obavezu da obezbijedi projektnu dokumentaciju“, rekao je Tomaš i dodao da je izrada tehničke dokumentacije  pri kraju, a čim sredstva budu na računu pristupiće se raspisivanju tendera i izboru izvođača radova.

„Jedna od obaveza opštine je da upravlja kompletnom infrastrukturom koja bude izgrađena, da omogući da sve fudbalske selekcije u RS i BiH, ali i druge selekcije koriste ove terene “ , rekao je načelnik Tomaš i pojasnio da se sredstva za ovu namjenu moraju realizovati do kraja ove godine.

Tomaš kaže da izgradnjom sportskog kompleksa koji će se nalaziti u industrijskoj zoni Vijaka mnogo dobijaju i Opština Prnjavor i Republika Srpska. Još jednom je naglasio da je za Prnjavor  čast što je izabran da bude svojevrsni  fudbalski centar, što se može zahvaliti i predanom radu FK „Ljubić“ u proteklom periodu.

Budući sportski centar biće na dobrobit svih građana i   moći će ga koristiti svi klubovi i sportisti iz Prnjavora jer je osim fudbalskih terena planirana je izgradnja i atletske staze kao i teretane, istakao je predsjednik FK „Ljubić“ Zoran Deket, zahvalivši se pri tome svima koji su omogućili da Prnjavor postane sjedište jednog ovakvog sportskog fudbalskog  centra.

 

OBAVJEŠTENjE

Odjeljenje za prostorno uređenje Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava građane i stručnu javnost da se Nacrt izmjene dijela Regulacionog plana „U zoni uticaja magistralnog puta M-16.1 dionica Klašnice-Derventa, teritorija opštine Prnjavor“ (izmjena 3)“ stavlja na javni uvid. Javni uvid se može izvršiti u prostorijama Opštinske uprave opštine Prnjavor u Odjeljenju za prostorno uređenje, ulica Karađorđeva broj 2, prizemlje, kancelarija broj 7 i u prostorijama nosioca izrade plana, Urbis Centar doo Banja Luka, bulevar vojvode Stepe Stepanovića broj 101a, 78000 Banja Luka, svakim radnim danom od 07.00 do 15.00 časova. Javni uvid počinje 5. 6. 2019. godine i traje 30 dana, odnosno do 6. 7. 2019. godine. Primjedbe i sugestije na Nacrt plana mogu se upisati u knjigu prijedloga, primjedbi i sugestija koja se nalazi u Odjeljenju za prostorno uređenje i u prostorijama nosioca izrade plana Urbis Centar d.o.o. Banja Luka, kao i dostaviti poštom. Sve informacije vezane za javni uvid u dokument mogu se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje.

MEĐUNARODNI DAN PORODICE U PRNjAVORU – PRVA NAGRADA ZA PRNjAVORSKI DJEČIJI VRTIĆ „NAŠA RADOST“

Centralna manifestacija Međunarodni dan porodice održana je ove godine u Prnjavoru.

Na manifestaciji koja je održana u Centru za kulturu pored prigodnog zabavnog programa koji su pripremili mališani iz više dječijih vrtića sa područja opštine Prnjavor, bila je postavljena i izložba likovnih radova djece iz predškolskih ustanova širom Republike Srpske na temu „Moja porodica“.

Od preko 600 konkurisanih crteža odabrana su i nagrađena tri rada. Prvu nagradu dobila je Viktorija Mikić iz Dječijeg vrtića „Naša radost“ Prnjavor,  drugu Sergej Malović iz Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac, a treću Lorena Stjepanović iz Javne predškolske ustanove „Majke Jugović“ iz Doboja.

Manifestaciji je prisustvovala i ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonja Davidović, koja je ovom prilikom istakla da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo kroz različite aktivnosti ukazuje na značaj porodice i porodičnih vrijednosti i da se kroz zajedničke aktivnosti stvaraju povoljniji uslovi za život svih porodica u Srpskoj.

„Cilj je da se mladi ljudi podstiču da formiraju porodice u Srpskoj bez obzira na sve poteškoće i izazove sa kojima se susreću, jer je želja svih da se stvori bolja budućnost za svu djecu“, istakla je Davidovićeva.

Prnjavor, kao lokalna zajednica kroz brojne aktivnosti podstiče razvoj porodice, naglasio je ovom prilikom načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

„Obezbjeđujemo jednokratnu novčanu pomoć za treće i svako sledeće rođeno dijete, finansiramo još jedan pokušaj vantjelesne oplodnje nakon što se iscrpe mogućnosti kod Fonda zdravstvenog osiguranja. Takođe obezbjeđujemo i stipendije mladim ljudima jer smatramo da je to jedan od načina da ih zadržimo ovdje, obrazujemo i pokažemo da lokalna zajednica vodi računa o njima“ , naglasio je Tomaš.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana porodice, resorsno ministarstvo  je za sve opštine u Srpskoj obezbijedilo sadnice tzv. porodičnih stabala,  koje su zasadili načelnici i gradonačelnici.

Međunarodni dan porodice proglasile su Ujedinjene nacije 1993. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. maja 1994. godine.

SKUPŠTINA USVOJILA KONSOLIDOVANI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENjU BUDžETA ZA PROŠLU GODINU, OSTVAREN SUFICIT OD 87.584,85 KM

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine, odbornici lokalnog parlamenta usvojili su i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta opštine Prnjavor za period 1.1.2018-31.12.2018. godine. Načelnik Odjeljenja za finansije Aleksandar Njegomirović rekao je da je u budžetu opštine za prošlu godinu ostvaren suficit od 87.584,85 KM, te da je izvještaj o izvršenju budžeta pozitivan sa više aspekata, jer je Prnjavor jedna od rijetkih opština koja nema neizmirenih, odnosno prenesenih obaveza iz prethodnog perioda.

Načelnik opštine, Darko Tomaš istakao je da je budžet za 2018. godinu bio razvojni, da je u infrastrukturne projekte uloženo 4,1 miliona KM, kao i da je najveći dio ostvarenih investicija realizovan uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Načelnik Tomaš je najavio da bi krajem ove ili početkom iduće sedmice trebali početi radovi na izgradnji novog Vatrogasnog doma za šta su obezbijeđena sredstva u budžetu. “Za početak izgradnje kružnog toka na Vijaci potrebno je da se riješi još jedan manji dio imovinskih odnosa, što očekujumo da se završi u toku ove sedmice. Javno preduzeće „Putevi Srpske“ su izabrali izvođača radova, potpisan je ugovor i očekujemo početak gradnje iduće sedmice“, rekao je Tomaš.

On je podsjetio da je opština prošle godine učestvovala u projektu švajcarske vlade MEG iz kojeg je od UNDP-a i švajcarske vlade dobila 250.000 KM, od kojih se gradi kanalizacije u Ulici Vida Nježića. Govoreći o probijanju rokova za rekonstrukciju Ulice Vida Nježića čija je vrijednost 1,030 KM, načelnik Tomaš je napomenuo da su sa izvođačem radova ugovoreni penali za svaki dan kašnjenja u vrijednosti od 0,03 odsto. “To je nešto više od 300 KM po danu kašnjenja. Očekujemo izvještaj nadzornog organa, a za sve što bude preko ugovorenih 120 radnih dana biće obračunato izvođaču radova kao penali, što je normalna stvar” , pojasnio je Tomaš, te naglasio da je opština Prnjavor od prošle godine u procesu dobijanja BFC sertifikata, koji ukazuje na povoljno poslovno okruženje.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić podsjetio je da je na današnjoj sjednici razmatran i niz odluka iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije i određeni broj izmjena regulacionih planova na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Šef kluba odbornika opozicionog SDS-a Slaviša Jenjić rekao je da su iz SDS-a lokalnoj vlasti ukazali na katastrofalno stanje na regionalnom putu Prnjavor-Čelinac i problem kašnjenja u završetku radova u Ulici Vida Nježića.

Jenjić je ukazao i na činjenicu da se smanjuje broj odbornika koji čine skupštinsku većinu. “Ranije su imali 22 odbornika, a sada se odluke izglasavaju sa 15 ili 16 ruku. Bojim se da ulazimo u lošiji, teži odnos u radu Skupštine”, izjavio je Jenjić.

SDS je na današnjoj sjednici potvrdio povećanje odborničkog kluba sa sedam na osam odbornika, nakon što im je nedavno pristupio odbornik Branko Šikanić.

 

OBILjEŽAVANjE MEĐUNARODNOG DANA PORODICE U ČETVRTAK U CENTRU ZA KULTURU

Opština Prnjavor u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske organizuje centralnu manifestaciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice. Manifestacija će biti održana u četvrtak, 23. maja 2019. godine u Centru za kulturu sa početkom u 18.00 časova. Tokom održavanja manifestacije biće postavljena izložba likovnih radova mališana iz predškolskih ustanova širom Republike Srpske na temu „Moja porodica“. Međunarodni dan porodice proglasile su Ujedinjene nacije 1993. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. maja 1994. godine pod sloganom „Da dan porodice ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“ kao odraz značaja koji međunarodna zajednica pridaje porodici kao osnovnoj jedinici društva. Pozivamo porodice sa područja opštine Prnjavor da svojim dolaskom uveličaju manifestaciju i na taj način pokažemo ljepotu roditeljstva i vrijednost porodice.

 

U ČETVRTAK POČINjE OBAVEZNA PROLjETNA SISTEMATSKA DERATIZACIJA

Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Prnjavor obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da je u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, načelnik opštine Prnjavor donio naredbu o obaveznoj proljetnoj sistematskoj deratizaciji i dezinsekciji na teritoriji opštine Prnjavor.

Proljetna sistematska deratizacija će biti sprovedena na teritoriji opštine Prnjavor u periodu od 23. maja do 31. maja 2019. godine, dok će se dezinsekcija sprovoditi u junu mjesecu, kada to vremenske prilike dopuste, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena. Deratizacija obuhvata: zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje opština, predškolske, školske i vjerske objekte, objekte državnih i privatnih preduzeća, objekte privatnih uslužnih, trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, stambene objekte i individualna domaćinstva, javne zelene površine, obale rijeka i kanalizacionu mrežu. Deratizaciju će obavljati preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica.

Protiv preduzeća i odgovornih lica u preduzećima, vlasnika privatnih samostalnih radnji, vlasnika stambeno-porodičnih zgrada, nosilaca stanarskog prava, vlasnika stanova i pomoćnih objekata koji ne postupe u skladu sa Naredbom biće podnesene prekršajne prijave.

Plaćanja usluga deratizacije oslobođena su domaćinstva porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije.

Primjedbe i prigovore na kvalitet izvršene deratizacije u toku akcije, mogu se dostaviti Odjeljenju za inspekcijske poslove- inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji.

U TOKU SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE: USVOJEN PLAN KAPITALNIH INVESTICIJA

Skupština opštine Prnjavor usvojila je na 25. redovnoj sjednici, Plan kapitalnih investicija opštine Prnjavor za period 2019-2021. godina. Dokumentom je planirana realizacija 154 projektna prijedloga, između ostalog, izgradnja Vatrogasnog doma, rekonstrukcija ulice Vida Nježića, izgradnja kružnog toka na Vijaci, izgradnja vodovodne mreže u poslovnoj zoni, rekonstrukcija ulice Alekse Malića i Ilije Malića, kao i rekonstrukcija i modernizacija putnih pravaca u mjesnim zajednicama. Usvajanju Plana kapitalnih investicija prethodila je javna rasprava, kao i poziv predstavnicima mjesnih zajednica da dostave prijedloge prioritetnih infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama.

Odbornici Skupštine opštine usvojili su u prijedlogu Odluku o davanju saglasnosti za utvrđivanje opšteg interesa za eksproprijaciju zemljišta u svrhu izgradnje puta, Odluku o davanju saglasnosti Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Prnjavor za cijepanje parcele označene kao k.č. broj 285/7 (stari broj 19/221) k.o. Prnjavor i prodaju otcijepljenog dijela parcele ukupne površine od 45 m2, Odluku o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana poslovno – turističke zone „Vijaka“ u Prnjavoru, Odluku o usvajanju izmjene dijela Regulacionog plana „Centar“ (izmjena V), kao i nacrt Odluke o usvajanju izmjene dijela Regulacionog plana „U zoni uticaja magistralnog puta M 16.1 dionica Klašice – Derventa, teritorija opštine Prnjavor. Na današnjoj sjednici, lokalni parlament je usvojio i Informaciju o radu JP „DEP-OT“ d.o.o. Regionalna deponija Banja Luka za 2018. godinu, dok je Informacija o radu Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika Banja Luka, za period 1.1.2018. do 31.12.2018. godine povučena sa dnevnog reda.  U toku je rasprava o prijedlogu Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini opštine Prnjavor (k.č. broj 1604/11 k.o. Prnjavor). Na dnevnom redu 25. skupštinskog zasjedanja, nakon dopune, nalazi se 21. tačka.

CIVILNA ZAŠTITA: NANOSI PIJESKA NA REGIONALNOM PUTU PRNjAVOR – ČELINAC U MJESTU DRENOVA

Civilna zaštita opštine Prnjavor upozorava vozače, da se na regionalnom putu Prnjavor – Čelinac, u mjestu Drenova, u dužini od jednog kilometra, nalaze veliki nanosi pijeska, nastali zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo područje opštine Prnjavor.

Saobraćaj se odvija otežano jednom koloznom trakom i pozivaju se vozači na maksimalan oprez. Ekipe nadležne za održavanje puteva su na terenu i preduzimaju se sve potrebne mjere da se putni pravac osposobi za neometano odvijanje saobraćaja.

 

 

 

 

 

 

U PONEDJELjAK SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Sjednica Skupštine opštine biće održana u ponedjeljak, 20. maja sa početkom u 9.00 časova. Na dnevnom redu 25. sjednice, koja je prvobitno bila zakazana 15. maja, pa odgođena zbog vandrednih okolnosti izazvanih poplavama, naći će se dvadeset tačaka. Odbornici lokalnog parlamenta razmatraće, između ostalog, više odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u vlasništvu opštine Prnjavor, izvještaje o radu Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika Banja Luka i JP „DEP – OT“, Regionalna deponija Banja Luka za prošlu godinu, Informaciju o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području opštine Prnjavor u 2018. godini, konsolidovan izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, kao i Izvještaj o realizaciji Plana utroška sredstava za tehničko opremanje Teritorijalne vatrogasne jedinice, izgradnju objekata koje koristi Teritorijalna vatrogasna jedinica za svoje aktivnosti i čuvanje vatrogasne opreme za 2018. godinu i Plan utrošaka sredstava za tehničko opremanje Teritorijalne vatrogasne jedinice, izgradnju objekata koje koristi Teritorijalna vatrogasna jedinica za svoje aktivnosti i čuvanje vatrogasne opreme za 2019. godinu.

Dnevni red 25. sjednice Skupštine opštine Prnjavor