Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine, odbornici lokalnog parlamenta usvojili su i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta opštine Prnjavor za period 1.1.2018-31.12.2018. godine. Načelnik Odjeljenja za finansije Aleksandar Njegomirović rekao je da je u budžetu opštine za prošlu godinu ostvaren suficit od 87.584,85 KM, te da je izvještaj o izvršenju budžeta pozitivan sa više aspekata, jer je Prnjavor jedna od rijetkih opština koja nema neizmirenih, odnosno prenesenih obaveza iz prethodnog perioda.

Načelnik opštine, Darko Tomaš istakao je da je budžet za 2018. godinu bio razvojni, da je u infrastrukturne projekte uloženo 4,1 miliona KM, kao i da je najveći dio ostvarenih investicija realizovan uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Načelnik Tomaš je najavio da bi krajem ove ili početkom iduće sedmice trebali početi radovi na izgradnji novog Vatrogasnog doma za šta su obezbijeđena sredstva u budžetu. “Za početak izgradnje kružnog toka na Vijaci potrebno je da se riješi još jedan manji dio imovinskih odnosa, što očekujumo da se završi u toku ove sedmice. Javno preduzeće „Putevi Srpske“ su izabrali izvođača radova, potpisan je ugovor i očekujemo početak gradnje iduće sedmice“, rekao je Tomaš.

On je podsjetio da je opština prošle godine učestvovala u projektu švajcarske vlade MEG iz kojeg je od UNDP-a i švajcarske vlade dobila 250.000 KM, od kojih se gradi kanalizacije u Ulici Vida Nježića. Govoreći o probijanju rokova za rekonstrukciju Ulice Vida Nježića čija je vrijednost 1,030 KM, načelnik Tomaš je napomenuo da su sa izvođačem radova ugovoreni penali za svaki dan kašnjenja u vrijednosti od 0,03 odsto. “To je nešto više od 300 KM po danu kašnjenja. Očekujemo izvještaj nadzornog organa, a za sve što bude preko ugovorenih 120 radnih dana biće obračunato izvođaču radova kao penali, što je normalna stvar” , pojasnio je Tomaš, te naglasio da je opština Prnjavor od prošle godine u procesu dobijanja BFC sertifikata, koji ukazuje na povoljno poslovno okruženje.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić podsjetio je da je na današnjoj sjednici razmatran i niz odluka iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije i određeni broj izmjena regulacionih planova na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Šef kluba odbornika opozicionog SDS-a Slaviša Jenjić rekao je da su iz SDS-a lokalnoj vlasti ukazali na katastrofalno stanje na regionalnom putu Prnjavor-Čelinac i problem kašnjenja u završetku radova u Ulici Vida Nježića.

Jenjić je ukazao i na činjenicu da se smanjuje broj odbornika koji čine skupštinsku većinu. “Ranije su imali 22 odbornika, a sada se odluke izglasavaju sa 15 ili 16 ruku. Bojim se da ulazimo u lošiji, teži odnos u radu Skupštine”, izjavio je Jenjić.

SDS je na današnjoj sjednici potvrdio povećanje odborničkog kluba sa sedam na osam odbornika, nakon što im je nedavno pristupio odbornik Branko Šikanić.