Centralna manifestacija Međunarodni dan porodice održana je ove godine u Prnjavoru.

Na manifestaciji koja je održana u Centru za kulturu pored prigodnog zabavnog programa koji su pripremili mališani iz više dječijih vrtića sa područja opštine Prnjavor, bila je postavljena i izložba likovnih radova djece iz predškolskih ustanova širom Republike Srpske na temu „Moja porodica“.

Od preko 600 konkurisanih crteža odabrana su i nagrađena tri rada. Prvu nagradu dobila je Viktorija Mikić iz Dječijeg vrtića „Naša radost“ Prnjavor,  drugu Sergej Malović iz Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac, a treću Lorena Stjepanović iz Javne predškolske ustanove „Majke Jugović“ iz Doboja.

Manifestaciji je prisustvovala i ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonja Davidović, koja je ovom prilikom istakla da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo kroz različite aktivnosti ukazuje na značaj porodice i porodičnih vrijednosti i da se kroz zajedničke aktivnosti stvaraju povoljniji uslovi za život svih porodica u Srpskoj.

„Cilj je da se mladi ljudi podstiču da formiraju porodice u Srpskoj bez obzira na sve poteškoće i izazove sa kojima se susreću, jer je želja svih da se stvori bolja budućnost za svu djecu“, istakla je Davidovićeva.

Prnjavor, kao lokalna zajednica kroz brojne aktivnosti podstiče razvoj porodice, naglasio je ovom prilikom načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

„Obezbjeđujemo jednokratnu novčanu pomoć za treće i svako sledeće rođeno dijete, finansiramo još jedan pokušaj vantjelesne oplodnje nakon što se iscrpe mogućnosti kod Fonda zdravstvenog osiguranja. Takođe obezbjeđujemo i stipendije mladim ljudima jer smatramo da je to jedan od načina da ih zadržimo ovdje, obrazujemo i pokažemo da lokalna zajednica vodi računa o njima“ , naglasio je Tomaš.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana porodice, resorsno ministarstvo  je za sve opštine u Srpskoj obezbijedilo sadnice tzv. porodičnih stabala,  koje su zasadili načelnici i gradonačelnici.

Međunarodni dan porodice proglasile su Ujedinjene nacije 1993. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. maja 1994. godine.