ОБАВЈЕШТЕЊЕ О ОДРЖАВАЊУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ

Одјељење за просторно уређење обавјештава грађане и стручну јавност да ће се дана, 4. 6. 2019. године са почетком у 11.00 часова у просторијама Општине Прњавор (бијела зграда), одржати јавна расправа о Нацрту регулационог плана „Блок између улица Стевана Немање, Алексе Малића и Цара Лазара“. У оквиру јавне расправе, разматраће се све примједбе, приједлози и мишљења на нацрт наведеног регулационог плана. Све информације везане за јавну расправу, могу се добити лично у Одјељењу за просторно уређење, путем email [email protected] или на број телефона 051/660-905.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИЗГРАДЊИ СПОРТСКОГ ФУДБАЛСКОГ ЦЕНТРА У ПРЊАВОРУ


У Прњавору је данас потписан споразум о изградњи спортског фудбалског центра који ће бити реализован у оквиру пројекта „ФИФА гол“  ,првог  пројекат овакве врсте који ће се реализовати у Републици Српској, а за шта је општини Прњавор одобрено око 300.000 долара.

Споразум су потписале четири стране и то представници Фудбалског савеза Републике Српске, Ногометног савеза Босне и Херцеговине, начелник општине Прњавор  Дарко Томаш и предсједник Фудбалског клуба  „Љубић“ Прњавор Зоран Декет.

Овај спортски комплекс је од изузетног значаја како за општину Прњавор тако и за цијелу Републику Српску, Босну и Херцеговину, њихове фудбалске савезе и за регион, истакао је након потписивања споразума предсједник Фудбалског савеза РС Миле Ковачевић.

„ Изградња центра ће бити значајна и за младост Прњавора јер овдје неће долазити само фудбалери већ сви спортисти. Такво нешто нисмо имали на овим просторима“ , рекао је Ковачевић.

Фудбалски и спортски центар у Прњавору имаће главни терен са природном травом и помоћни са вјештачком травом, али и објекат са потребним пропратним садржајима, прецизирао је вршилац дужности извршног директора администрације Ногометног савеза БиХ Нихад Хоџић.

„У првој фази радит ће се  помоћни терен са вјештачком травом и тиме отварамо причу око комплетног спортског центра који ће на неки начин бити  тренинг центар и за све селекције Фудбалског савеза  РС , али и Ногометног савеза БиХ“ , рекао је Хоџић.

Потписивањем уговора данас је направљен конкретан потез за реализацију пројекта „ФИФА гол“  и донацију средстава коју  општина Прњавор  треба да добије од Ногометног савеза БиХ и ФС РС, рекао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

„Обавеза донатора је да осигура 300.000 долара за реализацију пројекта, обавеза општине Прњавор је да обезбиједи локацију и  потребне дозволе, ФК„Љубић“  има обавезу да обезбиједи пројектну документацију“, рекао је Томаш и додао да је израда техничке документације  при крају, а чим средства буду на рачуну приступиће се расписивању тендера и избору извођача радова.

„Једна од обавеза општине је да управља комплетном инфраструктуром која буде изграђена, да омогући да све фудбалске селекције у РС и БиХ, али и друге селекције користе ове терене “ , рекао је начелник Томаш и појаснио да се средства за ову намјену морају реализовати до краја ове године.

Томаш каже да изградњом спортског комплекса који ће се налазити у индустријској зони Вијака много добијају и Општина Прњавор и Република Српска. Још једном је нагласио да је за Прњавор  част што је изабран да буде својеврсни  фудбалски центар, што се може захвалити и преданом раду ФК „Љубић“ у протеклом периоду.

Будући спортски центар биће на добробит свих грађана и   моћи ће га користити сви клубови и спортисти из Прњавора јер је осим фудбалских терена планирана је изградња и атлетске стазе као и теретане, истакао је предсједник ФК „Љубић“ Зоран Декет, захваливши се при томе свима који су омогућили да Прњавор постане сједиште једног оваквог спортског фудбалског  центра.

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Одјељење за просторно уређење Општинске управе општине Прњавор обавјештава грађане и стручну јавност да се Нацрт измјене дијела Регулационог плана „У зони утицаја магистралног пута М-16.1 дионица Клашнице-Дервента, територија општине Прњавор“ (измјена 3)“ ставља на јавни увид. Јавни увид се може извршити у просторијама Општинске управе општине Прњавор у Одјељењу за просторно уређење, улица Карађорђева број 2, приземље, канцеларија број 7 и у просторијама носиоца израде плана, Урбис Центар доо Бања Лука, булевар војводе Степе Степановића број 101а, 78000 Бања Лука, сваким радним даном од 07.00 до 15.00 часова. Јавни увид почиње 5. 6. 2019. године и траје 30 дана, односно до 6. 7. 2019. године. Примједбе и сугестије на Нацрт плана могу се уписати у књигу приједлога, примједби и сугестија која се налази у Одјељењу за просторно уређење и у просторијама носиоца израде плана Урбис Центар д.о.о. Бања Лука, као и доставити поштом. Све информације везане за јавни увид у документ могу се добити у Одјељењу за просторно уређење.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ У ПРЊАВОРУ – ПРВА НАГРАДА ЗА ПРЊАВОРСКИ ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „НАША РАДОСТ“

Централна манифестација Међународни дан породице одржана је ове године у Прњавору.

На манифестацији која је одржана у Центру за културу поред пригодног забавног програма који су припремили малишани из више дјечијих вртића са подручја општине Прњавор, била је постављена и изложба ликовних радова дјеце из предшколских установа широм Републике Српске на тему „Моја породица“.

Од преко 600 конкурисаних цртежа одабрана су и награђена три рада. Прву награду добила је Викторија Микић из Дјечијег вртића „Наша радост“ Прњавор,  другу Сергеј Маловић из Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, а трећу Лорена Стјепановић из Јавне предшколске установе „Мајке Југовић“ из Добоја.

Манифестацији је присуствовала и министар за породицу, омладину и спорт Републике Српске Соња Давидовић, која је овом приликом истакла да Влада Републике Српске и ресорно министарство кроз различите активности указује на значај породице и породичних вриједности и да се кроз заједничке активности стварају повољнији услови за живот свих породица у Српској.

„Циљ је да се млади људи подстичу да формирају породице у Српској без обзира на све потешкоће и изазове са којима се сусрећу, јер је жеља свих да се створи боља будућност за сву дјецу“, истакла је Давидовићева.

Прњавор, као локална заједница кроз бројне активности подстиче развој породице, нагласио је овом приликом начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

„Обезбјеђујемо једнократну новчану помоћ за треће и свако следеће рођено дијете, финансирамо још један покушај вантјелесне оплодње након што се исцрпе могућности код Фонда здравственог осигурања. Такође обезбјеђујемо и стипендије младим људима јер сматрамо да је то један од начина да их задржимо овдје, образујемо и покажемо да локална заједница води рачуна о њима“ , нагласио је Томаш.

У оквиру обиљежавања Међународног дана породице, ресорсно министарство  је за све општине у Српској обезбиједило саднице тзв. породичних стабала,  које су засадили начелници и градоначелници.

Међународни дан породице прогласиле су Уједињене нације 1993. године, а у свијету је први пут обиљежен 15. маја 1994. године.

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА КОНСОЛИДОВАНИ ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ, ОСТВАРЕН СУФИЦИТ ОД 87.584,85 КМ

На јучерашњој сједници Скупштине општине, одборници локалног парламента усвојили су и Консолидовани извјештај о извршењу буџета општине Прњавор за период 1.1.2018-31.12.2018. године. Начелник Одјељења за финансије Александар Његомировић рекао је да је у буџету општине за прошлу годину остварен суфицит од 87.584,85 КМ, те да је извјештај о извршењу буџета позитиван са више аспеката, јер је Прњавор једна од ријетких општина која нема неизмирених, односно пренесених обавеза из претходног периода.

Начелник општине, Дарко Томаш истакао је да је буџет за 2018. годину био развојни, да је у инфраструктурне пројекте уложено 4,1 милиона КМ, као и да је највећи дио остварених инвестиција реализован уз помоћ Владе Републике Српске.

Начелник Томаш је најавио да би крајем ове или почетком идуће седмице требали почети радови на изградњи новог Ватрогасног дома за шта су обезбијеђена средства у буџету. “За почетак изградње кружног тока на Вијаци потребно је да се ријеши још један мањи дио имовинских односа, што очекујумо да се заврши у току ове седмице. Јавно предузеће „Путеви Српске“ су изабрали извођача радова, потписан је уговор и очекујемо почетак градње идуће седмице“, рекао је Томаш.

Он је подсјетио да је општина прошле године учествовала у пројекту швајцарске владе МЕГ из којег је од УНДП-а и швајцарске владе добила 250.000 КМ, од којих се гради канализације у Улици Вида Њежића. Говорећи о пробијању рокова за реконструкцију Улице Вида Њежића чија је вриједност 1,030 КМ, начелник Томаш је напоменуо да су са извођачем радова уговорени пенали за сваки дан кашњења у вриједности од 0,03 одсто. “То је нешто више од 300 КМ по дану кашњења. Очекујемо извјештај надзорног органа, а за све што буде преко уговорених 120 радних дана биће обрачунато извођачу радова као пенали, што је нормална ствар” , појаснио је Томаш, те нагласио да је општина Прњавор од прошле године у процесу добијања БФЦ сертификата, који указује на повољно пословно окружење.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић подсјетио је да је на данашњој сједници разматран и низ одлука из Одјељења за стамбено-комуналне послове и инвестиције и одређени број измјена регулационих планова на приједлог Одјељења за просторно уређење.

Шеф клуба одборника опозиционог СДС-а Славиша Јењић рекао је да су из СДС-а локалној власти указали на катастрофално стање на регионалном путу Прњавор-Челинац и проблем кашњења у завршетку радова у Улици Вида Њежића.

Јењић је указао и на чињеницу да се смањује број одборника који чине скупштинску већину. “Раније су имали 22 одборника, а сада се одлуке изгласавају са 15 или 16 руку. Бојим се да улазимо у лошији, тежи однос у раду Скупштине”, изјавио је Јењић.

СДС је на данашњој сједници потврдио повећање одборничког клуба са седам на осам одборника, након што им је недавно приступио одборник Бранко Шиканић.

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПОРОДИЦЕ У ЧЕТВРТАК У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

Општина Прњавор у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске организује централну манифестацију поводом обиљежавања Међународног дана породице. Манифестација ће бити одржана у четвртак, 23. маја 2019. године у Центру за културу са почетком у 18.00 часова. Током одржавања манифестације биће постављена изложба ликовних радова малишана из предшколских установа широм Републике Српске на тему „Моја породица“. Међународни дан породице прогласиле су Уједињене нације 1993. године, а у свијету је први пут обиљежен 15. маја 1994. године под слоганом „Да дан породице не чине ствари него срдачни односи родитеља и дјеце“ као одраз значаја који међународна заједница придаје породици као основној јединици друштва. Позивамо породице са подручја општине Прњавор да својим доласком увеличају манифестацију и на тај начин покажемо љепоту родитељства и вриједност породице.

 

У ЧЕТВРТАК ПОЧИЊЕ ОБАВЕЗНА ПРОЉЕТНА СИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА

Одјељење за инспекцијске послове општине Прњавор обавјештава становништво општине Прњавор да је у циљу спречавања и сузбијања заразних болести, начелник општине Прњавор донио наредбу о обавезној прољетној систематској дератизацији и дезинсекцији на територији општине Прњавор.

Прољетна систематска дератизација ће бити спроведена на територији општине Прњавор у периоду од 23. маја до 31. маја 2019. године, док ће се дезинсекција спроводити у јуну мјесецу, када то временске прилике допусте, о чему ће јавност бити благовремено обавјештена. Дератизација обухвата: зграде државне управе и објекте којима газдује општина, предшколске, школске и вјерске објекте, објекте државних и приватних предузећа, објекте приватних услужних, трговинских, занатских и угоститељских радњи, стамбене објекте и индивидуална домаћинства, јавне зелене површине, обале ријека и канализациону мрежу. Дератизацију ће обављати предузеће „Санитарац“ д.о.о. Власеница.

Против предузећа и одговорних лица у предузећима, власника приватних самосталних радњи, власника стамбено-породичних зграда, носилаца станарског права, власника станова и помоћних објеката који не поступе у складу са Наредбом биће поднесене прекршајне пријаве.

Плаћања услуга дератизације ослобођена су домаћинства породица погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида од 1. до 4. категорије.

Примједбе и приговоре на квалитет извршене дератизације у току акције, могу се доставити Одјељењу за инспекцијске послове- инспекцији за храну и здравственој инспекцији.

У ТОКУ СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ: УСВОЈЕН ПЛАН КАПИТАЛНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Скупштина општине Прњавор усвојила је на 25. редовној сједници, План капиталних инвестиција општине Прњавор за период 2019-2021. година. Документом је планирана реализација 154 пројектна приједлога, између осталог, изградња Ватрогасног дома, реконструкција улице Вида Њежића, изградња кружног тока на Вијаци, изградња водоводне мреже у пословној зони, реконструкција улице Алексе Малића и Илије Малића, као и реконструкција и модернизација путних праваца у мјесним заједницама. Усвајању Плана капиталних инвестиција претходила је јавна расправа, као и позив представницима мјесних заједница да доставе приједлоге приоритетних инфраструктурних пројеката у мјесним заједницама.

Одборници Скупштине општине усвојили су у приједлогу Одлуку о давању сагласности за утврђивање општег интереса за експропријацију земљишта у сврху изградње пута, Одлуку о давању сагласности Јавној здравственој установи Дом здравља Прњавор за цијепање парцеле означене као к.ч. број 285/7 (стари број 19/221) к.о. Прњавор и продају отцијепљеног дијела парцеле укупне површине од 45 м2, Одлуку о приступању изради измјене дијела Регулационог плана пословно – туристичке зоне „Вијака“ у Прњавору, Одлуку о усвајању измјене дијела Регулационог плана „Центар“ (измјена V), као и нацрт Одлуке о усвајању измјене дијела Регулационог плана „У зони утицаја магистралног пута М 16.1 дионица Клашице – Дервента, територија општине Прњавор. На данашњој сједници, локални парламент је усвојио и Информацију о раду ЈП „ДЕП-ОТ“ д.о.о. Регионална депонија Бања Лука за 2018. годину, док је Информација о раду Правобранилаштва Републике Српске, Сједиште замјеника Бања Лука, за период 1.1.2018. до 31.12.2018. године повучена са дневног реда.  У току је расправа о приједлогу Одлуке о начину и условима продаје непокретности у својини општине Прњавор (к.ч. број 1604/11 к.о. Прњавор). На дневном реду 25. скупштинског засједања, након допуне, налази се 21. тачка.

ЦИВИЛНА ЗАШТИТА: НАНОСИ ПИЈЕСКА НА РЕГИОНАЛНОМ ПУТУ ПРЊАВОР – ЧЕЛИНАЦ У МЈЕСТУ ДРЕНОВА

Цивилна заштита општине Прњавор упозорава возаче, да се на регионалном путу Прњавор – Челинац, у мјесту Дренова, у дужини од једног километра, налазе велики наноси пијеска, настали због олујног невремена које је захватило подручје општине Прњавор.

Саобраћај се одвија отежано једном колозном траком и позивају се возачи на максималан опрез. Екипе надлежне за одржавање путева су на терену и предузимају се све потребне мјере да се путни правац оспособи за неометано одвијање саобраћаја.

 

 

 

 

 

 

У ПОНЕДЈЕЉАК СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Сједница Скупштине општинe биће одржана у понедјељак, 20. маја са почетком у 9.00 часова. На дневном реду 25. сједнице, која је првобитно била заказана 15. маја, па одгођена због вандредних околности изазваних поплавама, наћи ће се двадесет тачака. Одборници локалног парламента разматраће, између осталог, више одлука о начину и условима продаје непокретности у власништву општине Прњавор, извјештаје о раду Правобранилаштва Републике Српске, Сједиште замјеника Бања Лука и ЈП „ДЕП – ОТ“, Регионална депонија Бања Лука за прошлу годину, Информацију о стању криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја на подручју општине Прњавор у 2018. години, консолидован извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, као и Извјештај о реализацији Плана утрошка средстава за техничко опремање Територијалне ватрогасне јединице, изградњу објеката које користи Територијална ватрогасна јединица за своје активности и чување ватрогасне опреме за 2018. годину и План утрошака средстава за техничко опремање Територијалне ватрогасне јединице, изградњу објеката које користи Територијална ватрогасна јединица за своје активности и чување ватрогасне опреме за 2019. годину.

Дневни ред 25. сједнице Скупштине општине Прњавор