JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE ZAHTJEVA ZA DODJELU STUDENTSKIH NAGRADA ZA NAJBOLjE STUDENTE SA PODRUČJA OPŠTINE PRNjAVOR

Načelnik opštine, Darko Tomaš poziva studente sa područja opštine Prnjavor da podnesu zahtjeve za dodjelu studentske nagrade za najbolje studente u 2021. godini.

Zahtjevi za dodjelu studentske nagrade podnose se u šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor i dostavljaju se Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Javni poziv za dodjelu studentskih nagrada za 2021. godinu objavljen je 30.09.2021. godine i traje osam dana od dana objavljivanja, odnosno do 08.10.2021. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu studentske nagrade i dokumentaciji koju je potrebno priložiti, objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor, a isti se može preuzeti i putem linka – Javni poziv za dodjelu studentskih nagrada.

Obavještavamo podnosioce zahtjeva da, pored neophodne dokumentacije, uz zahtjev dostave i fotokopiju tekućeg računa.

Sve ostale informacije mogu se dobiti na telefon broj 051/663-740, lokal 212.

SEPTEMBAR, 2021/IZDVOJENO IZ ŠTAMPE

U NARODNOJ BIBLIOTECI PRNjAVOR DO OSMOG OKTOBRA IZLOŽENI NOVINARSKI TEKSTOVI IZ XIX VIJEKA

U prostorijama Narodne biblioteke Prnjavor od juče je izložena prva postavka novinske građe s kraja XIX vijeka kojom raspolaže ova ustanova.

V.d. direktora Dušan Marić kaže da je ovo prilika da stručna javnost, ali i građanstvo sazna više o specifičnostima novina iz tog perioda, šta se i kako u njima objavljivalo.

On je napomenuo da Biblioteka raspolaže i novinskom arhivom iz prve polovine XX vijeka, koja će u nekoliko etapa biti naknadno izložena.

„U našoj arhivi se može pronaći ‘Bosanska vila’ koja je bila jako zastupljena na ovom području, ali i novine iz Novog Sada. Pretežno su to novine koje su objavljivale sadržaje iz kulture, književnosti i zabave, ali koje imaju i izuzetnu grafiku i naslovnice, poput ‘Goluba’ ili ‘Nevena’ „ , pojasnio je  Marić.

On je dodao da su izloženi i tekstovi iz književnog časopisa „Zora“ koji su osnovali književnici Aleksa Šantić, JovanDučić i Atanasije Šola.

„Brojevi ‘Zore’ sa kojima raspolažemo su iz 1900.i 1901. godine, u kojima možemo pronaći čitulju vojvode Marka Miljanova, ali i poziv za prijavu za dodjelu prve Nobelove nagrade“ , istakao je Marić.

Marić je dodao da je u toku kompletiranje arhive lista „Naš zavičaj“ iz Prnjavora od 70-ih godina prošlog vijeka do danas, koja će takođe biti ponuđena na uvid široj javnosti.

„Ove zime imamo u planu napraviti i izložbu isječaka iz ‘Glasa’ od 1974. do 1976. godine čija su tema tadašnja dešavanja u Prnjavoru. Posebno je intenzivna bila 1975. godina kada se grade fabrika ‘Jelšingrad’, hotel ‘Nacional’, škole u Smrtićima i Lišnji, a nabavljena je i većina knjiga za našu Biblioteku “ , kaže on.

Izložba novinske arhivske građe s kraja XIX vijeka otvorena je do 8. oktobra u vremenu od 7.00 do 15.00 časova.

SRNA, T.S.

ZGRADA KOJU KORISTI SDS VRAĆA SE U OPŠTINSKO VLASNIŠTVO

Okružni sud u Banjaluci donio je odluku kojom je potvrđena ispravnost i pravosnažnost rješenja Skupštine opštine Prnjavor iz 2020. godine kojim se ništavnim oglašava rješenje od decembra 1996. godine kojim je bez naknade vlasništvo nad zgradom u centru Prnjavora preneseno na OO SDS, čime su se stekli uslovi da se objekat vrati u vlasništvo opštine Prnjavor.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš na današnjoj konferenciji za novinare uputio je poziv predsjedniku i sekretaru Skupštine opštine da već danas Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove predaju rješenje i presudu kako bi se knjiženje obavilo što prije i  zgrada vratila u vlasništvo opštine Prnjavor.

„Oni će sada pokazati da li su na strani opšteg interesa i građana opštine Prnjavor ili će i dalje štiti tajkune koji su ranije radili ovakve nelegalne stvari“ , rekao je Tomaš novinarima.

On je istakao da je Prnjavor pravi primjer nekorektne politike SDS, politike koja je samo znala za lični interes.

„ Jedan od najočitijih primjera je i ova zgrada koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji i čija je vrijednost viša od 500.000 KM. Postavićemo i pitanje troškova zakupnine od 1996. godine do danas. Krajnje bi bilo korektno da se zakupnina plati opštini Prnjavor jer je to interes svih građana ove opštine“ , rekao je Tomaš.

Skupština opštine Prnjavor  je  na sjednici održanoj 6. decembra 1996. godine usvojila rješenje kojim se bez naknade pravo raspolaganja na zgradi sa Skupštine opštine Prnjavor prenosi na OO SDS Prnjavor. Rješenje je potpisao tadašnji predsjednik SO i funkcioner SDS Nemanja Vasić. U oktobru 2020. godine Skupština opštine Prnjavor donijela je rješenje o oglašavanju ništavnim rješenja iz 1996.godine, nakon čega je SDS pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci. Sud je 16. septembra ove godine donio presudu kojom se tužba SDS odbija kao neosnovana.

/SRNA/

NAREDBA O REGULISANjU RADA TRGOVINSKIH, USLUŽNIH I DRUGIH OBJEKATA I SLUŽBI

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

  1. U cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Prnjavor i zaštite i spasavanja stanovništva od 28.09. do 12.10.2021. godine zabranjuju se:
  • sva javna okupljanja u grupama većim od 120 lica,
  • sva privatna okupljanja koja se ne održavaju na javnom mjestu u grupama većim od 70 lica.
  1. Od 28.09.2021. do 12.10.2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06.00 do 24.00 časa:
  • svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.),
  • priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).
  1. Izuzetno od tačke 2., podtačke 1) ove Naredbe od 28.09.2021. godine do 12.10.2021. godine, u periodu od 06.00 do 02.00 časa narednog dana, dozvoljava se rad noćnim klubovima, uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Od 28.09.2021. godine do 12.10.2021. godine, u periodu od 06.00 do 03.00 časa narednog dana, a izuzetno od tačke 1., podtačke 1) ove Naredbe, dozvoljavaju se:
  • takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike i uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“,
  • organizacija kulturnih manifestacija i festivala na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  1. Dozvoljene aktivnosti iz ove Naredbe sprovode se uz punu odgovornost organizatora za strogo sprovođenje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
  3. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.
  4. Izuzetno od tačke 6., obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta:
  • lica mlađa od 7 godina života,
  • lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju,
  • lica koja obavljaju fizičku i sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata.
  1. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:
  • usluge pružaju zaštićeni maskom,
  • obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
  • obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,
  • pridržavaju se uputstava JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ za organizovanje rada, u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju,
  • odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera unutar prodajnog objekta, uz mogućnost uskraćivanja pružanja usluge u slučaju nepridržavanja mjera.
  1. Ograničava se rad od 28.09.2021. do 12.10.2021. godine od 06:00 do 22:00 časa, a nedjeljom od 07:00 do 12:00 časova:
  • trgovinama na veliko,
  • trgovačkim centrima,
  • privatnim stomatološkim ambulantama,
  • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
  • poljoprivrednim apotekama,
  • drogerijama.
  1. Obavezuju se trgovački centri, robne kuće, tržnice, kao i ostali prodajni objekti da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta (glavni ulaz, prolaz, hodnici) u skladu sa tačkom 6. ove Naredbe sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine ukupnog prostora objekta.
  2. Ograničava se rad od 28.09.2021. do 12.10.2021. godine od 05.00 do 15.00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
  3. Ograničava se rad od 28.02021. do 12.10.2021. godine od 06.00 do 22.00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07.00 do 17.00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
  4. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad od 28.09.2021. do 12.10.2021. godine od 06.00 do 24.00 časa.
  5. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:
  • dragstori, s tim da u periodu od 24.00 do 06.00 časova prodaju mogu vršiti isključivo putem šaltera i

2)   dječiji vrtići.

  1. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07.00 do 22.00 časa.
  2. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.
  3. Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su:

1)  organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i

2) na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

  1. Svi naprijed navedeni subjekti mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
  2. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
  • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
  • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
  • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
  1. Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova- Policijska stanica Prnjavor, te inspektori i komunalni policajci Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor.

KARAVAN ZA DJECU I RODITELjE U PRNjAVORU

Humanitarna organizacija „Naše srce“, uz finansijsku podršku Opštine Prnjavor, organizuje u nedjelju, 26. septembra sportsko – rekreativnu manifestaciju „Karavan sporta za djecu i roditelje”.

Na gradskom trgu u Prnjavoru biće postavljeni poligoni i rekviziti za sportsko-porodično takmičenje (karting, „gladijator arena“, mini golf, brzo šutiranje na koš i slično). Manifestacija je takmičarskog karaktera, a pravo učešća imaju sva djeca u pratnji svojih roditelja.

Cilj Karavana je, kao što je i temeljni okvir Fondacije, očuvanje porodice kao osnovne ćelije društva, te zagovaranje druženja, zdravog načina života, kao i integrisanje djece u društvo.

 

OBILjEŽENA GODIŠNjICA OSNIVANjA OMLADINSKOG CENTRA

Danas je u sali Centra za kulturu obilježena godišnjica postojanja Omladinskog centra Prnjavor. Omladinski centar godinu dana uspješo realizuje projekte na području opštine Prnjavor, a iza sebe ima četiri velika projekta na kojima je učestvovalo i preko hiljadu direktnih korisnika.

„Prije svega željela bih da se zahvalim Opštini Prnjavor koja nam je od samog početka pružila veliku podršku u realizovanju naših ciljeva i planova, takođe i našim donatorima tj. Međunarodnoj organizaciji za migracije („IOM“), programu „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“ (BHRI) i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj („USAID“). Poslije devet mjeseci aktivnog rada zadovoljstvo mi je istaći da je Omladinski centar dobio svoju kancelariju u sklopu prostorija Centra za kulturu, i sigurna sam da će broj korisnika našeg centra vremenom sve više i više rasti“,  rekla je Dajana Bašić, predsjednica Omladinskog centra Prnjavor.

 

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš pohvalio je rad i entuzijazam grupe mladih ljudi iz Prnjavora. „Uspjeh Omladinskog centra Prnjavor može da se ogleda u dosadašnjim postignutim rezultatima i ostvarenim projektima. Opština Prnjavor je od samog početka bila podrška ovim mladim ljudima i uvjeren sam da će u narednom periodu ovi mladi ljudi realizovati još veće i još značajnije projekte koji će biti od velikog značaja, kako za njih, tako i za cijelu našu lokalnu zajednicu“ kazao je Tomaš uputivši iskrene čestitke povodom godišnjice postojanja.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) na čelu sa šeficom Kristinom Šešlija pružila je podršku mladim ljudima iz Prnjavora. „Uspjeh Omladinskog centra Prnjavor ogleda se u do sada postignutim rezultatima i realizovanim velikim projektima. Gotovo smo sigurni da će ovaj centar i u narednom periodu ostvarivati divne rezultate“ izjavila je Šešlija.

Omladinski centr Prnjavor je do sada realizovao velike projekte kao što su Omladinski festival, Projekat muzičke radionice, Vikend sa POC-om i IN fest. U narednom periodu centar će organizovati i edukativne radionice, ali i zabavni sadržaj za mlade ljude Prnjavora,

JESENjA SISTEMATSKA DERATIZACIJA POČINjE 27. SEPTEMBRA

Odjeljenje za inspekcijske poslove obavještava stanovništvo opštine Prnjavor da je u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, načelnik opštine Prnjavor donio Naredbu o obaveznoj jesenjoj sistematskoj deratizaciji na teritoriji opštine Prnjavor.

Deratizacija će biti sprovedena na teritoriji opštine Prnjavor u periodu od 27.9. do 20.10.2021. godine. Deratizacija obuhvata: zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje Opština, predškolske, školske i vjerske objekte, objekte državnih i privatnih preduzeća, objekte privatnih uslužnih, trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, stambene objekte i individualna domaćinstva, javne zelene površine, obale rijeka i kanalizacionu mrežu. Deratizaciju će obavljati preduzeće „Sanitarac“ d.o.o. Vlasenica.

Protiv preduzeća i odgovornih lica u preduzećima, vlasnika privatnih samostalnih radnji, vlasnika stambeno-porodičnih zgrada, nosilaca stanarskog prava, vlasnika stanova i pomoćnih objekata koji ne postupe u skladu sa Naredbom biće podnesene prekršajne prijave.

Plaćanja usluga deratizacije oslobođena su domaćinstva porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od 1. do 4. kategorije.

Primjedbe i prigovore na kvalitet izvršene deratizacije u toku akcije, mogu se dostaviti Odjeljenju za inspekcijske poslove- inspekciji za hranu i zdravstvenoj inspekciji.

 

DODJELA OPŠTINSKIH NAGRADA I PRIZNANjA

U Centaru za kulturu danas je upriličena dodjela opštinskih nagrada i priznanja.

„Želim da se zahvalnim odbornicima koji su podržali Odluku koja je bila predložena na sjednici Skupštine opštine i da čestitam svim dobitnicima opštinskih nagrada i priznanja za 2020. godinu. Uvjeren sam, da je, svako od ovih ljudi, pojedinačno dao ogroman doprinos našoj lokalnoj zajednici i želim im da svoj posao nastave raditi odgovorno, profesionalno, kako su i do sada to činili. Veliko mi je zadovoljstvo što je njihov rad prepoznat i uvažen na području opštine Prnjavor“ kazao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

Povelja opštine Prnjavor sa srebrnim grbom opštine, dodijeljena je Živku Milijašu iz Prnjavora, za hrabrost i odvažnost u spašavanju ljudskog života, prilikom drame koja se odigrala prošle godine u restoranu u centru Prnjavora, kada je muškarac u alkoholisanom stanju, nožem nasrnuo na bivšu suprugu i nanio joj ubodne rane. „Zahvaljujem se svim ljudima koji su me predložili i podržali za dobijanje ove časne nagrade opštine Prnjavor“, rekao je gospodin Milijaš.

 

Povelja opštine Prnjavor sa zlatnim grbom opštine, dodijeljena je pravoslavnom Arhijerejskom namjesništvu Prnjavor, za uspješnu obnovu srpskih crkava i manastira na području ove opštine, te duhovnu obnovu i očuvanje tradicije srpskog naroda. Arhijerejski namjesnik i prvi paroh prnjavorski protojerej-stavrofor Duško Drinić upućujući zahvalnost za dobijenu Plaketu, istakao je, da ona pripada svim sveštenicima pomenutog namjesništva. „Naše namjesništvo u posljednjih 30 godina, uduplalo se u cmislu broja hramova, parohijskih domova, svih potrebnih pomoćnih crkvenih objekata, ali i broja sveštenika. Hvala svima koji su prepoznali naš rad i dodijelili nam priznanje koje nas obavezuje da svoju svešteničku službu obavljamo odgovorno, profesionalno i onako kako su to činili naši preci“, rekao je protojerej Drinić.

Na današnjoj ceremoniji dodjele nagrada i priznanja, uručeno je i dvadeset pohvala:

  1. Nedu Božunoviću iz Prnjavora, uručena je pohvala za hrabrost i odvažnost u spašavanju ljudskog života.
  2. Denisu Stojakoviću iz Prnjavora, za razvoj sporta i izvanredno postignute rezultate na sportskim takmičenjima.
  3. Nikoli Moravcu iz Prnjavora, za zasluge u razvoju sporta i izvanredno postignute rezultate na sportskim takmičenjima.
  4. Miroslavu Popadiću iz Potočana, za zasluge u razvoju sporta i veliko zalaganje za održavanje međunarodnih Svetosavskih i osmomartovskih šahovskih turnira.
  5. Slađanu Stevanoviću iz Donjih Palačkovaca, za izuzetno postignute prinose u poljoprivredi, stočarstvu, voćarstvu, i proizvodnji zdrave hrane

Pohvale su uručene i doktorima za nesebičan, human i primjeren rad, koji su se isticali za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata: doktoru Mehmedu Bošnjaku, doktoru Veselku Vinčiću, doktoru Bošku Grubiši, doktoru Aleksandru Dobrovoljskom, doktoru Mladenu Duronjiću, doktorici, Gordani Krehovski, prof. dr Goranu Spasojeviću, doktorici Vesni Stojčević, doktoru Ljubiši Cvijanoviću, doktoru Branku Šikaniću, doktoru Mihajlu Figureku i posthumno doktoru Slobodanu Marinkoviću, doktoru Aleksandru Vukoviću, doktoru Zoranu Lončareviću i doktoru Goranu Šikarcu

POSJETA AMERIČKOG AMBASADORA OPŠTINI PRNjAVOR

Američki ambasador, Erik Nelson, posjetio je danas opštinu Prnjavor a povod obilaska jeste posjeta Omladinskom centru Prnjavor.

„Velika nam je čast što su prepoznali naš trud i rad, tačnije trud i rad mladih ljudi koji aktivno djeluju i ostvaruju ciljeve na području naše lokalne zajednice. Kao i uvijek želim da istaknem da mladi jestu upravo budućnost naše opštine i podrška njihovim projektima će uvijek biti prisutna“ istakao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.