U prostorijama Narodne biblioteke Prnjavor od juče je izložena prva postavka novinske građe s kraja XIX vijeka kojom raspolaže ova ustanova.

V.d. direktora Dušan Marić kaže da je ovo prilika da stručna javnost, ali i građanstvo sazna više o specifičnostima novina iz tog perioda, šta se i kako u njima objavljivalo.

On je napomenuo da Biblioteka raspolaže i novinskom arhivom iz prve polovine XX vijeka, koja će u nekoliko etapa biti naknadno izložena.

„U našoj arhivi se može pronaći ‘Bosanska vila’ koja je bila jako zastupljena na ovom području, ali i novine iz Novog Sada. Pretežno su to novine koje su objavljivale sadržaje iz kulture, književnosti i zabave, ali koje imaju i izuzetnu grafiku i naslovnice, poput ‘Goluba’ ili ‘Nevena’ „ , pojasnio je  Marić.

On je dodao da su izloženi i tekstovi iz književnog časopisa „Zora“ koji su osnovali književnici Aleksa Šantić, JovanDučić i Atanasije Šola.

„Brojevi ‘Zore’ sa kojima raspolažemo su iz 1900.i 1901. godine, u kojima možemo pronaći čitulju vojvode Marka Miljanova, ali i poziv za prijavu za dodjelu prve Nobelove nagrade“ , istakao je Marić.

Marić je dodao da je u toku kompletiranje arhive lista „Naš zavičaj“ iz Prnjavora od 70-ih godina prošlog vijeka do danas, koja će takođe biti ponuđena na uvid široj javnosti.

„Ove zime imamo u planu napraviti i izložbu isječaka iz ‘Glasa’ od 1974. do 1976. godine čija su tema tadašnja dešavanja u Prnjavoru. Posebno je intenzivna bila 1975. godina kada se grade fabrika ‘Jelšingrad’, hotel ‘Nacional’, škole u Smrtićima i Lišnji, a nabavljena je i većina knjiga za našu Biblioteku “ , kaže on.

Izložba novinske arhivske građe s kraja XIX vijeka otvorena je do 8. oktobra u vremenu od 7.00 do 15.00 časova.

SRNA, T.S.