PUŠTEN U PROBNI RAD MOST PREKO RIJEKE UKRINE

Novoizgrađeni most preko rijeke Ukrine u mjestu Kulaši/Dragalovci koji spaja opštinu Prnjavor i Stanari pušten je danas u probni saobraćaj. Dužina mosta je 81,18 metara, širina 8,84 metara,a širina pješačkih staza 80 centimetara, dok je ukupna vrijednost izvedenih radova 1.147.000,00 KM. Mještani ovog dijela opštine su zadovoljni, jer kažu da stari most nije omogućavao bezbjedno odvijanje saobraćaja. Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić kaže da je most pušten u probni saobraćaj, jer zbog loših vremenskih uslova nisu završene diletacije na krajevima mosta. “Radna grupa je izvršila ispitivanje probnog opterećenja mosta i donijela zaključak prema kojem se on može pustiti u eksploataciju“, objasnio je Nešić.

Puštanju novoizgrađenog mosta u probni saobraćaj prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je napomenuo da je ugovor o izgradnji novog mosta potpisan u vrijeme njegovog prvog mandata, ali da je zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa izgradnja počela tek 2015. godine. „Zahvaljujem se Vladi RS i predsjedniku Dodiku koji su preko JP „Putevi RS“ obezbjedili novčana sredstva za izgradnju novog mosta. Ovaj projekat je od velikog značaja za stanovništvo ovog dijela opštine i zajedno sa Opštinom Stanari i JP „Putevi RS“ uložili smo maksimalan trud da ubrzamo puštanje novoizgrađenog mosta u saobraćaj“, rekao je Tomaš.

On je naglasio, da je novoizgrađeni most osim za putnička vozila, otvoren i za saobraćaj teretnih vozila preko 5 tona koji se do sada odvijao preko Dervente. Načelnik opštine Stanari  Dušan Panić kaže da se otvaranjem ovog mosta i Stanari otvaraju prema zapadnom dijelu Republike Srpske i Banjaluci. “Opština  Stanari maksimalno je ispoštovala i učestvovala u svemu što je bilo potrebno za izgradnju ovog mosta. Iako je gradnja trajala nešto duže nego što je bilo predviđeno, sada imamo moderan most koji će služiti svima.“rekao je Panić. On je podsjetio da  se  opština Stanari u vrijeme izvođenja radova na mostu i odvijanja saobraćaja preko obilaznice u Brestovu dodatno angažovala  na sanaciji makadamskog puta kako bi ga zbog velike frekvencije vozila održala u ispravnom stanju. Izvođač radova je preduzeće “Prijedorputevi“.

DANAS PUŠTANjE U SAOBRAĆAJ MOSTA PREKO RIJEKE UKRINE

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, načelnik opštine Stanari Dušan Panić i vršilac dužnosti direktora preduzeća „Putevi Republike Srpske“ prisustvovaće danas puštanju u probni saobraćaj novoizgrađenog mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima/Kulaši. Novoizgrađeni most nalazi se na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva – Razboj, a puštanje u saobraćaj je zakazano za 12.00 časova.

SUTRA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE PRNjAVOR

Četvrta redovna sjednica Skupštine opštine Prnjavor biće održana sutra, 31. januara, a planirano je da na dnevnom redu bude razmatrano 12 tačaka. Između ostalog, odbornici lokalnog parlamenta raspravljaće o Prijedlogu Odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji opštine Prnjavor, Prijedlogu Odluke o visini naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, Prijedlogu Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene jednog m2 korisnog stambenog i poslovnog prostora u 2016. godini za područje opštine Prnjavor, Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim, zanatskim, uslužnim i drugim objektima na području opštine Prnjavor, te Prijedlogu Odluke o dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Centar za socijalni rad Prnjavor. Na dnevnom redu naći će se i Nacrt Odluke o proširenim pravima socijalne zaštite u opštini Prnjavor za 2017. godinu, Prijedlog načelnika opštine za donošenje Statuta opštine Prnjavor od 18.1.2017. godine, te Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Statuta opštine Prnjavor i Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za izradu Statuta opštine Prnjavor, kao i Prijedlog Rješenja o razrješenju predstavnika opštine Prnjavor u skupštini JP Regionalne deponije „DEP-OT“ d.o.o. Banja Luka i Prijedlog Rješenja o imenovanju predstavnika opštine Prnjavor u skupštini JP Regionalne deponije „DEP-OT“ d.o.o. Banja Luka. U okviru dnevnog reda biće razmatran i Prijedlog Rješenja o razrješenju v.d. sekretara Skupštine opštine Prnjavor i Prijedlog Rješenja o imenovanju sekretara Skupštine opštine Prnjavor, kao i prijedlog Rješenja o razrješenju člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Radio Prnjavor“ i Prijedlog Rješenja o imenovanju v.d. člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Radio Prnjavor“ Prnjavor. Odbornici lokalnog parlamenta raspravljaće i o Odlukama, rješenjima i zaključcima imovinsko – pravne službe. Četvrta sjednica Skupštine opštine Prnjavor počinje u 10.00 časova, a na samom početku biće održan aktuelni čas.

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ ORGANIZUJE SAVJETOVANjE ZA MALA I SREDNjA PREDUZEĆA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava poslovne subjekte sa područja opštine Prnjavor da je Privredna komora Republike Srpske objavila Javni poziv EBRD Savjetovanje za mala i srednja preduzeća.

Javni poziv se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava za podršku projektima poslovnog savjetovanja i konsultantskih usluga. Vrijednost granta je 50% neto vrijednosti projekta.

Dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na internet stranici Privredne komore RS: http://komorars.ba/ebrd-savjetovanje-za-mala-preduzeca/.

Takođe, na stranici Privredne komore RS objavljena su obavještenja o održavanju sajmova, i to:

Sajam poljoprivrede i hrane „AGRA 2017“ Gornja Radgona (Republika Slovenija): http://komorars.ba/events/sajam-poljoprivrede-i-hrane-agra-2017-gornja-radgona/.

U HUMANITARNE SVRHE PRIKUPLjENO 6.740 KM

Na Svetosavskoj zabavi u Prnjavoru, u organizaciji Kola srpskih sestara, za pomoć socijalno ugroženim porodicama sa područja opštine prikupljeno je 6.740 KM, potvrđeno je danas Srni u ovoj humanitarnoj organizaciji. Na samoj zabavi prodajom krofni prikupljeno je 3.690 KM, a akciji se i ove godine priključila opština Prnjavor uplativši 2.000 KM. Za istu namjenu u proteklih mjesec dana na račun Kola srpskih sestara u Prnjavoru uplaćeno je još 1.050 KM. Predsjednik organizacije Ljubinka Rapić rekla je da će prikupljeni novac biti iskorišćen za pomoć socijalno ugroženim porodicama Žigić iz Vršana, Majkić iz Babanovaca i Vrhovac iz Čivčija. “Srećni smo što se tradicija nastavlja, prije svega zahvaljujući našim humanim sugrađanima i uvaženim gostima, jer nam je cilj da i u godinama koje dolaze pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija”, rekla je Rapićeva. Manifestaciji je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je zahvalio članicama Kola srpskih sestara za istrajnost koju su pokazale svih ovih godina. “Znam da će sredstva sa ove humanitarne zabave otiću u prave ruke”, naglasio je Tomaš. Sreću da u jednoj od krofni pronađe dukat, dar preduzeća MB Rajzen iz Prnjavora, imao je Igor Psalmister, koji je protivvrijednost dukata darovao u humanitarne svrhe. Svetosavska zabava u Prnjavoru humanitarnog karaktera održava se već 24 godine.

SRNA, T.S.

PROSLAVA SVETOG SAVE

foto: Aleksandar Atić

Prosvjetni radnici osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Prnjavor proslavili su danas zajedno sa predstavnicima lokalne uprave školsku slavu Svetog Savu. Zajednička proslava upriličena je na inicijativu načelnika opštine Prnjavor Darka Tomaša, a posljednje zajedničko okupljanje dogodilo se davne 1985. godine.

foto: Aleksandar Atić

Domaćin skupa bio je Branislav Vračević, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“, jedine na području opštine Prnjavor, koja nosi ime srpskog prosvetitelja. „Na inicijativu načelnika opštine i njegovih saradnika, a uz saglasnost svih osnovnih i srednjih škola okupili smo se danas ovdje sa ciljem da obilježimo naš veliki praznik. Ovako velikim skupom svih prosvjetnih radnika želimo naglasiti značaj obilježavanja ovog dana“, rekao je Vračević.

foto: Aleksandar Atić

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš naglasio je, da je zajedničko okupljanje svih prosvjetnih radnika organizovano nakon 32 godine. „Moram reći da sam pokušao 2010. godine nešto slično, ali nisu sve škole bile zainteresovane tada da odgovore na poziv. Opština Prnjavor će uložiti mnogo napora da se održi ova aktivnost i narednih godina, ali i da popravimo standard i naših nastavnika i đaka, jer su oni budućnost naše lokalne zajednice“, rekao je Tomaš, čestitajući svim prosvjetnim radnicima i đacima školsku slavu Svetog Savu. Zajedničkom obilježavanju Svetog Save u Prnjavoru prisustvovao je i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS. „Ovo što je načelnik Tomaš organizovao za sve prosvjetne radnike je za svaku pohvalu, jer nije ovo samo slavlje i slušanje muzike i ples, nego se ti ljudi često ne vide godinama i ovo je prilika da se druže i razmjene određena iskustva“, rekao je Malešević. Povodom obilježavanja Svetog Save u Centru za kulturu sinoć je održana Svetosavska akademija u organizaciji Crkvene opštine Prnjavor i SKPD „Prosvjeta“, dok su danas u školama održani prigodni programi, a u večernjim časovima u mjesnoj zajednici Grabik Ilova tradicionalna zabava. U organizaciji Šahovskog kluba „Pošk“ Potočani sutra će biti organizovan 25. Šahovski turnir, kao i 24. Svetosavska zabava u organizaciji Kola srpskih sestara.

POSJETA FABRICI NAMJEŠTAJA „STANDARD“

Predstavnici lokalne uprave posjetili su danas Fabriku namještaja „Standard”, gdje su razgovarali sa rukovodstvom ovog preduzeća i obišli proizvodne pogone. „Razgovarali smo sa rukovodstvom „Standarda“ o aktivnostima koje Opštinska uprava može uraditi kako bi olakšali poslovanje ovom preduzeću. Obećao sam da ćemo stopu poreza zadržati na minimalnom nivou tj. u iznosu koji smo usvojili za 2017. godinu. Nećemo se igrati sa privrednicima kao što je to radila prethodna vlast, pa u jednom momentu povećala stopu poreza devet puta u odnosu na sadašnji iznos“, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš prilikom današnjeg obilaska.

DSC_4811On je naglasio da se razgovaralo i o školovanju stručnog kadra, te da je Opština uputila  ministarstvu i srednjoj školi dopis da se u nastavni plan upiše još jedno odjeljenje drvoprerađivača. „Prošle godine je jedno odjeljenje drvoprerađivača završilo školovanje i svi su zaposleni u Standardu. Takođe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje od 2400 lica koji aktivno traže posao, nema ni jedno lice drvoprerađivačke struke“, rekao je Tomaš. Edin Dacić, predsjednik Uprave Standarda rekao je da su prošle godine postavili rekord u proizvodnji i da je u planu za ovu godinu realizacija investicije u lakirnoj liniji, koja će dozvoliti nove tehničke mogućnosti. „Ova investicija iznosi 3 miliona maraka i planiramo je završiti do kraja godine, što će nam omogućiti da se dalje razvijamo. Gledamo optimistično u budućnost, a posebno smo srećni što se načelnik opštine interesuje za našu firmu i što nam može olakšati poslovanje i pomoći u razvoju“, rekao je Dacić. Fabrika namještaja „Standard“ proizvodi furnirani namještaj, kao i namještaj iz miješanog materijala. Preduzeće izvozi 99 odsto proizvodnje za kompaniju „IKEA“ i zapošljava oko 400 radnika.

OBAVJEŠTENjE O ANKETIRANjU

Obavještavamo stanovništvo opštine Prnjavor da će Republički zavod za statistiku Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske (Službeni glasnik RS, broj 85/03) u periodu od 1. februara do 31. marta 2017. godine sprovesti Anketu o obrazovanju odraslih u Republici Srpskoj. Anketiranje će obavljati anketari koji će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske. Anketom će biti prikupljeni podaci o učestvovanju osoba starosti od 25 do 64 godine u formalnom i neformalnom obrazovanju i informalnom učenju u Republici Srpskoj. Metodom slučajnog izbora biće anketirano 3 300 domaćinstava na teritoriji Republike Srpske. Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske (Službeni glasnik RS, broj 85/03).

REZULTATI KONTROLE KVALITETA VODE JAVNE VODOVODNE MREŽE OD 3.1.2017. GODINE

Prema izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS od 3. januara 2017. godine, broj: HH-9635-9640/V/12/2016, ispitivanjem šest uzoraka gradskog vodovoda uzetih dana 26.12.2016. godine, utvrđeno je da svih šest uzoraka, od kojih su 3 uzeta sa tačaka priključenih na vodozahvat Povelič, odgovara odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, u pogledu analiziranih fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara.

Zbog neujednačenosti kvaliteta vode u prethodnom periodu i na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, voda sa vodozahvata iz akumulacionog jezera Drenova se i dalje smatra zdravstveno nebezbjednom i opasnom po zdravlje ljudi i rješenje broj: 10-510-940/15 od 12.11.2015. godine o zabrani korišćenja vode za piće i pripremu hrane sa navedenog vodozahvata i dalje ostaje na snazi.

OKO 60% ZEMLjIŠTA POSLOVNO TURISTIČKE ZONE UKNjIŽENO NA OPŠTINU PRNjAVOR

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je danas na pres konferenciji da je 60% zemljišta poslovno turističke zone „Vijaka“ uknjiženo na Opštinu Prnjavor, čime su stvoreni preduslovi da se počne sa izgradnjom ove zone i otvaranjem novih radnih mjesta. „Površina u iznosu od 70,5 hektara zemljišta poslovne zone u vlasništvu je Opštine Prnjavor, a tržišna vrijednost zemljišta je oko 14 miliona maraka. Očekujem da će do kraja 2017. godine biti uknjiženo i ostalih 50 hektara i tako kompletirana poslovna zona“, rekao je Tomaš.

Načelnik Tomaš je podsjetio da je prije desetak dana razgovarao sa predstavnicima „Elektroprenosa BiH“ o aktivnostima oko izgradnje trafostanice koja bi poslovnu zonu na Vijaci trebala snabdijevati strujom. Na današnjoj pres konferenciji načelnik Tomaš je rekao da su u prvih mjesec dana mandata povećana sredstva za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, smanjen porez na nepokretnost i povećana sredstva za stipendije studenata i učenika. „Prvi put u pet godina podsticaji nisu preneseni u narednu godini i mogu obećati da će to biti praksa i u 2017. godini. Povećali smo sredstva za stipendije studenta i učenika, kao i pojedinačne iznose stipendija koji su sada u visini iznosa iz 2012. godine. Smanjili smo stopu poreza na nepokretnost sa 0,15 na 0,05 %, što znači da će građani opštine Prnjavor porez plaćati tri puta manje nego prethodne godine“, rekao je Tomaš.