NOVOGODIŠNjA ČESTITKA NAČELNIKA OPŠTINE I PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

Povodom novogodišnjih praznika načelik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić uputili su iskrene čestitke građanima opštine Prnjavor, sa željom da nastupajuće praznike dočekaju u zdravlju i dobrom raspoloženju, sa svojim porodicama i prijateljima. „Vjerujemo da se u 2017. godini možemo uspješno suočiti sa svim izazovima koji će se naći ispred nas i da ćemo u tom cilju pokazati visok nivo odgovornosti prema svim građanima opštine Prnjavor. U novoj godini očekuje nas mnogo rada i odricanja, ali vjerujemo da ćemo predanim radom birajući put razuma i odgovornosti ostvariti napredak na svim poljima“, navodi se u zajedničkoj čestitki.

PROSLAVLjENA DJEČIJA NOVA GODINA

U Domu kulture danas je, uz bogat dječiji program, obilježena dječija Nova godina. Zabava je počela u 11.00 časova, a u programu su učestvovali glumci dramske scene SKPD „Prosvjeta“, učenici nižih razreda OŠ „Branko Ćopić“ i OŠ „Nikola Tesla“, male folklorne sekcije društava „Prosvjeta“ i „Pronija“, polaznici dječijih vrtića Bambi i Pčelica i učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje. Najmlađim Prnjavorčanima dječiju Novu godinu čestitao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš poželjevši im mnogo zdravlja, sreće i veselja. Na gradskom trgu u Prnjavoru večeras u 22.00 časa počinje program dočeka Nove godine, a slavlje će trajati do jedan sat iza ponoći. Građane koji odluče Novu godinu dočekati na Trgu srpskih boraca zabavljaće lokalni bendovi, a u ponoć je planiran vatromet.

ISPLAĆENI POLjOPRIVREDNI PODSTICAJI ZA 2016. GODINU

Poljoprivredni podsticaji za 2016. godinu isplaćeni su danas u iznosu od 266.864,00 KM, svim poljoprivrednim proizvođačima koji ostvaruju pravo na podsticaje, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš na današnjoj pres konferenciji. „Prekinuli smo praksu prethodne vlasti da se podsticaji prenose u narednu godinu, kao i da se biraju politički podnobni pojedinci i da se prvo njima isplaćuju podsticaji“, rekao je Tomaš. On je dodao, da je budžetom za 2016. godinu planirano 345.000 KM za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ali da je nadležno odjeljenje na raspolaganju imalo 312.000 KM.

„Navedeni iznos je dodatno umanjen za podsticaje koji su morali biti isplaćeni (preneseni tov iz 2015. godine, hemijske analize plodnosti zemljišta i vještačko osjemenjivanje krava), što je ukupan iznos smanjilo na 250.000 KM. Realokacijom sa drugih pozicija obezbjedili smo dodatnih 16.000 KM i na taj način isplatili iznos od 266.864,00 KM“, rekao je načelnik Tomaš i dodao da prethodna vlast nije planirala dovoljna sredstva u budžetu za isplatu podsticaja, te da su oni isplaćeni u iznosu nešto većem od 65%. „Insistirao sam da poljoprivredni podsticaji u budžetu za 2017. godinu budu povećani na 400.000 KM. Namjera nam je, da isplaćujemo podsticaje na vrijeme, a već sljedeće godine planiraćemo i dodatno povećanje“, rekao je Tomaš.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mišo Vujić rekao je da je programom za unapređenje poljoprivredne proizvodnje propisano da na realizaciju novčanih podsticaja utiče i ostvarenje budžeta, te da je u skladu sa tim Komisija za podsticaje donijela odluku da visina podsticajnih sredstava po jedinici mjere iznosi 65,58% od novčanog iznosa propisanog programom. „Programom podsticaja za 2016. godinu planirano je da visina podsticajnih sredstava za rasplodne junice iznosi do 100 KM, te je u skladu sa odlukom Komisije isplaćeno 65 KM. Podsticaji za muzna grla planirani su u iznosu od 90 KM, a isplaćeni 59 KM, dok su podsticajna sredstva za rasplodne svinje planirana do 50 KM, a isplaćena u iznosu od 32 KM po komadu. Podsticaji za tovne svinje planirani su u iznosu od 20 KM, a isplaćeni u iznosu od 13 KM, podsticaji za ovce i koze planirani su u iznosu od 20 KM, a isplaćeni u iznosu od 13 KM“, rekao je Vujić. On je naglasio da su za plasteničku proizvodnju planirani podsticaji u iznosu od 1,5 KM po m2, a isplaćena 1 KM po m2, te da su podsticaji za voće planirani u iznosu od 1,5 KM, a isplaćeni u iznosu od 1 KM po sadnici. Vujić navodi da je pravilnikom planirano 600 KM po farmi za tovne piliće, a da je isplaćeno 393 KM, te da su podsticajna sredstva na otvorenom planirana u iznosu od 1.250, a isplaćena 819 KM po hektaru. Vršilac dužnosti Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mišo Vujić navodi da je u 2016. godini zaključno sa 30. 11.  podneseno 605 zahtjeva za razne vrste podsticaja i da je taj broj veći za 30 zahtjeva u odnosu na 2015. godinu.

SJEDNICA SKUPŠTINE: USVOJEN BUDžET, SMANjENE ODBORNIČKE NAKNADE

Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su budžet za 2017. godinu u iznosu od 13.787.500 KM, što je za 135.000 KM manje od iznosa predviđenog nacrtom, a na preporuku Ministarstva finansija. Budžetom za 2017. godinu planirana su povećanja sredstava za stipendije, podsticaje u poljoprivredi, sportu, te boračkim kategorijama, a smanjena su sredstva za lična primanja. „Sredstava za stipendije su povećana na 300.000 KM, a danas smo uspjeli za još 20.000 KM povećati sredstva za podticaje u poljoprivredi koja će sada iznosi oko 400.000 KM. Uštede smo napravili na primanjima zaposlenih u opštinskoj upravi i ustanovama budžetskim korisnicima“, rekao je načelnik opštine Darko Tomaš. On je naglasio, da je za kapitalne investicije planirano oko milion maraka, koji će biti realizovani kroz programe opštinskih odjeljenja. Predsjednik SO Prnjavor Željko Simić izrazio je zadovoljstvo što je usvojen budžet, koji predstavlja osnov za donošenje drugih razvojnih planova i programa koji će biti razmatrani početkom naredne godine. Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su danas i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o naknadama odbornicima i članovima radnih tijela Skupštine opštine Prnjavor, u skladu sa odredbama novog Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske, prema kojoj visina odborničke naknade iznosi 50 odsto prosječne plate zaposlenih u opštinskoj upravi. Do sada je odbornička naknada u Prnjavoru iznosi 65 odsto prosječne plate u opštinskoj upravi odnosno 450 KM, a prema izmijenjenoj odluci ova naknada iznosiće oko 370 KM. Na prijedlog načelnika opštine, odbornici SO Prnjavor izabrali su većinom glasova Slavišu Milankovića za zamjenika načelnika opštine Prnjavor.

NOVOGODIŠNjI PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić, juče su otpočeli uručivanje novogodišnjih paketića učenicima osnovnih škola, od prvog do trećeg razreda, kojih ima oko 920 na našoj opštini.

„Željeli bismo da djeci čestitamo praznike i poželimo im da i u narednoj godini budu dobri i da uče što bolje“, rekao je Tomaš.

Sem osnovaca, paketiće je dobilo i 18-oro romske djece uzrasta do 12 godina.

PRVI I DRUGI JANUAR NERADNI DANI

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Nova godina (01. i 02. januar) je republički praznik i neradni dan. U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena, mogu da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima – benzinske pumpe i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem, uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom. Drugi dan praznika, osim subjekata iz prethodnog stava mogu da rade i dragstori u vremenu od 08.00 do 12.00 časova. Načelnik opštine Prnjavor donio je zaključak prema kojem od 23. decembra do 23. januara ugostiteljski objekti na području opštine Prnjavor mogu da rade jedan sat duže u odnosu na radno vrijeme propisano Odlukom o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim, zanatskim, uslužnim i drugim objektima na području opštine Prnjavor. Zaključak je donesen na zahtjev poslovnih subjekata koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području opštine Prnjavor i ukazane potrebe za dužim radnim vremenom u vrijeme predstojećih praznika.

DANAS SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE

Odbornici lokalnog parlamenta raspravljaće danas na trećoj sjednici lokalnog parlamenta o Prijedlogu Odluke o usvajanju budžeta opštine Prnjavor za 2017. godinu, te Prijedlogu Odluke o izvršenju budžeta opštine Prnjavor za 2017. godinu. Na dnevnom redu trećeg skupštinskog zasjedanja naći će se i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o naknadama odbornicima i članovima radnih tijela Skupštine opštine Prnjavor, Prijedlog Programa rada Skupštine opštine Prnjavor za 2017. godinu, Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune dijela Regulacionog plana poslovno – turističke zone „Vijaka“ (izmjena i dopuna I), Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena dijela Urbanističkog projekta „Gradsko jezgro“ (izmjena V), Prijedlog Rješenja o razrješenju člana školskog odbora OŠ „Vuk Karadžić“ Donji Vijačani, Prijedlog Rješenja o razrješenju člana Odbora za žalbe opštine Prnjavor, Prijedlog Rješenja o imenovanju vršioca dužnosti člana Odbora za žalbe opštine Prnjavor, Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje člana Odbora za žalbe opštine Prnjavor, Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za sprovođenje postupka po Javnom konkursu za izbor i imenovanje člana Odbora za žalbe opštine Prnjavor, te Prijedlog Rješenja o izboru zamjenika načelnika opštine. Treća sjednica Skupštine opštine Prnjavor počinje u 10.00 časova, a na samom početku biće održan aktuelni čas.

NEODGOVORNI POJEDINCI UNIŠTAVAJU UKRASE NA GRADSKOM TRGU

Tokom prethodnih dana desilo se nekoliko slučaja kidanja i uništavanja novogodišnjih ukrasa na gradskom trgu. Molimo građane da čuvaju ukrase koji su postavljeni na gradskom trgu, te apelujemo da se svaki pokušaj uništavanja ukrasa, koji su zajednička imovina svih građana opštine Prnjavor prijavi komunalnoj policiji na broj telefona 051/660-881 ili mobilni 065/776-186. Iz budžeta opštine izdvojena su određena sredstva za namjenu prazničnog ukrašavanja i namjera je bila da gradski trg blista u prazničnom ruhu od 23. decembra do 15. januara.

U POSJETI DNEVNOM CENTRU “NEVEN”

Uoči predstojećih novogodišnjih praznik, načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik SO, Željko Simić, posjetili su danas prostorije Dnevnog centra „Neven“ i njenim članovima uručili novogodišnje paketiće.

„U svoje lično ime i u ime opštine Prnjavor, za sve što budem mogao pomoći stojim na raspolaganju ovim mališanima i ljudima koji sa njima požrtvovano rade“, rekao je Tomaš. Budući da su tokom njegovog prethodnog mandata pokrenute aktivnosti oko formiranja ovog udruženja i obezbjeđivanja osnovnih potreba za njegov rad, načelnik je istakao da će i ovaj put uložiti svu snagu i sredstva da se pomoć nastavi.

Boško Bijelonić, socijalni radnik u udruženju istakao je da se „Neven“ suočava sa brojnim problemima. Zahvaljujući humanosti privrednika sa naše opštine obezbjeđeni su obroci za mališane, a ono što je centru trenutno najpotrebnije jeste fizioterapeut koji bi svakodnevno vježbao sa djecom. I pored toga, prema Boškovim riječima, „U centru vladaju pozitivna energija i pjesma, jer ako se nešto radi iz ljubavi svi problemi nestaju“.

Udruženje roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju “Neven” ima 26 stalnih korisnika.

JAVNI POZIV ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA ZA ŠKOLSKU 2016/17. GODINU

Pozivaju se učenici, studenti, posebno nadarena  i talentovana djeca sa područja opštine Prnjavor, da podnesu zahtjeve za dodjelu stipendije za školsku 2016/2017 godinu.

Zahtjevi za dodjelu stipendije podnose se u Šalter sali opštine Prnjavor i dostavljaju se Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Javni poziv za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za školsku 2016/2017 godinu objavljen je 26.12.2016. godine i traje trideset dana od dana objavljivanja, odnosno  do 25.01.2017. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu stipendije i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor, a uslove možete pročitati i ovdje.

Obavještavaju se podnosioci zahtjeva da, pored neophodne dokumentacije, uz zahtjev dostave i fotokopiju tekućeg računa, i to punoljetni na lično ime, a maloljetni na ime zakonskog zastupnika.

Sve ostale informacije mogu se dobiti na telefon broj 051/663-740, lokal 212.