Кенијци Алберт Тонуи и Валентин Џебет побједници су 25. Међународне уличне трке одржане данас у Прњавору.

Тонуи је овом побједом одбранио прошлогодишњу титулу најбржег сениора у трци на 5.000 метара у Прњавору. Друго и треће мјесто такође су заузели кенијски алетичари Бернард Корос и Кенеди Кипкемои Роно.

„Волим да трчим у Прњавору, стаза је врло добра, погодна за трчање, имао сам највеће конкуренте у својим земљацима, у последњем кругу сам уложио максималну снагу и побиједио због чега сам срећан. Вјерујем да ћу поново доћи и наредне године“ , рекао је Тонуи новинарима.

У трци сениорки тријумфовала је Валентин Џебет из Кеније, друга је била Вајтелин Џемајо Киби из Кеније, а трећа Саима Мурић из Новог Пазара.

Џебет каже да је конкуренција била јака, а трка изузетно добра.

„Радујем се побједи јер сам прошле године у Прњавору била друга и сигурно ћу се поново вратити“ , каже она.

Саима Мурић, једина европљанка међу побједничком шесторком у трци на 5.000 метара, истиче да је стаза у Прњавору захтјевна са доста успона и низбрдица што захтијева више спремности и издржљивости код атлетичара.

„На циљ сам стигла као трећа, иза двије Кенијке које су изузетно јаке. Хвала мом тренеру Рифату Зилкићу и свим Прњаворчанима који су упркос врућини дошли у великом броју да нас подрже“ , рекла је Мурић, која са својим клубом на уличну трку у Прњавору долази већ пету годину.

Предсједник Атлетског клуба „Прњавор“ Жељко Петровић у изјави новинарима рекао је да су данашњој трци учествовали алтетичари из 10 земаља и да је Прњавор вјероватно први град у региону који је у последње вријеме на једном догађају саставио спортисте из Русије и САД.

„Имали смо и врхунске такмичаре из Кеније, Србије, Хрватске, Словеније, направили смо импресивну стартну листу. У пратећим, дјечијим тркама имали смо више од 500 учесника чиме смо одушевљени“ , рекао је Петровић.

Међународну уличну трку свих 25 година, као генерални покровитељ, прати и подржава Град Прњавор. Градоначелник Дарко Томаш честитао је побједницима, свим учесницима данашње трке, као и породици Петровић и Атлетском клубу „Прњавор“ на изванредној организацији.

„Послали смо поруку да је Прњавор град младости, спорта, доброг дружења. Вјерујем да смо успјели у заједничкој намјери да нашу локалну заједницу представимо на најбољи могући начин, али и да ће трка наредне године бити још масовнија“ , рекао је Томаш у изјави новинарима.

Међународна улична трка у Прњавору и ове године имала је хуманитарни карактер јер ће приход од продаје стартних бројева бити уручен Удружењу родитеља дјеце са потешкоћама у развоју „Невен“ Прњавор.

Генерални спонзор трке је предузеће „Комерц Мали“ Прњавор, а један од покровитеља је и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

Међународна улична трка у Прњавору која има статус пет звјездица за квалитет налази се у календару Европске и свјетске атлетске асоцијације, и једна је од манифестација од значаја за Републику Српску.

СРНА Т.С.