Kenijci Albert Tonui i Valentin Džebet pobjednici su 25. Međunarodne ulične trke održane danas u Prnjavoru.

Tonui je ovom pobjedom odbranio prošlogodišnju titulu najbržeg seniora u trci na 5.000 metara u Prnjavoru. Drugo i treće mjesto takođe su zauzeli kenijski aletičari Bernard Koros i Kenedi Kipkemoi Rono.

„Volim da trčim u Prnjavoru, staza je vrlo dobra, pogodna za trčanje, imao sam najveće konkurente u svojim zemljacima, u poslednjem krugu sam uložio maksimalnu snagu i pobijedio zbog čega sam srećan. Vjerujem da ću ponovo doći i naredne godine“ , rekao je Tonui novinarima.

U trci seniorki trijumfovala je Valentin Džebet iz Kenije, druga je bila Vajtelin Džemajo Kibi iz Kenije, a treća Saima Murić iz Novog Pazara.

Džebet kaže da je konkurencija bila jaka, a trka izuzetno dobra.

„Radujem se pobjedi jer sam prošle godine u Prnjavoru bila druga i sigurno ću se ponovo vratiti“ , kaže ona.

Saima Murić, jedina evropljanka među pobjedničkom šestorkom u trci na 5.000 metara, ističe da je staza u Prnjavoru zahtjevna sa dosta uspona i nizbrdica što zahtijeva više spremnosti i izdržljivosti kod atletičara.

„Na cilj sam stigla kao treća, iza dvije Kenijke koje su izuzetno jake. Hvala mom treneru Rifatu Zilkiću i svim Prnjavorčanima koji su uprkos vrućini došli u velikom broju da nas podrže“ , rekla je Murić, koja sa svojim klubom na uličnu trku u Prnjavoru dolazi već petu godinu.

Predsjednik Atletskog kluba „Prnjavor“ Željko Petrović u izjavi novinarima rekao je da su današnjoj trci učestvovali altetičari iz 10 zemalja i da je Prnjavor vjerovatno prvi grad u regionu koji je u poslednje vrijeme na jednom događaju sastavio sportiste iz Rusije i SAD.

„Imali smo i vrhunske takmičare iz Kenije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, napravili smo impresivnu startnu listu. U pratećim, dječijim trkama imali smo više od 500 učesnika čime smo oduševljeni“ , rekao je Petrović.

Međunarodnu uličnu trku svih 25 godina, kao generalni pokrovitelj, prati i podržava Grad Prnjavor. Gradonačelnik Darko Tomaš čestitao je pobjednicima, svim učesnicima današnje trke, kao i porodici Petrović i Atletskom klubu „Prnjavor“ na izvanrednoj organizaciji.

„Poslali smo poruku da je Prnjavor grad mladosti, sporta, dobrog druženja. Vjerujem da smo uspjeli u zajedničkoj namjeri da našu lokalnu zajednicu predstavimo na najbolji mogući način, ali i da će trka naredne godine biti još masovnija“ , rekao je Tomaš u izjavi novinarima.

Međunarodna ulična trka u Prnjavoru i ove godine imala je humanitarni karakter jer će prihod od prodaje startnih brojeva biti uručen Udruženju roditelja djece sa poteškoćama u razvoju „Neven“ Prnjavor.

Generalni sponzor trke je preduzeće „Komerc Mali“ Prnjavor, a jedan od pokrovitelja je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Međunarodna ulična trka u Prnjavoru koja ima status pet zvjezdica za kvalitet nalazi se u kalendaru Evropske i svjetske atletske asocijacije, i jedna je od manifestacija od značaja za Republiku Srpsku.

SRNA T.S.