NOVOGODIŠNjA ČESTITKA

Načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su novogodišnju čestitku građanima opštine Prnjavor.

“Našim sugrađanima želimo sve najbolje u novoj godini, da praznične dane proslave u dobrom raspoloženju, sa svojim porodicama i prijateljima.

U novoj godini očekuje nas puno rada, odricanja i odgovornosti. Godina 2023.  sigurno će biti godina puna izazova, ali vjerujemo da ćemo se uspješno suočiti sa istima, i da ćemo predanim radom, birajući put razuma i odgovornosti ostvariti napredak na svim poljima. Zajednički ćemo se radovati svim našim uspjesima, ali i hrabriti jedni druge u teškim trenucima.

Neka nam 2023. godina donese dobro zdravlje, profesionalni uspjeh i ličnu sreću“, navodi se u zajedničkoj čestitki načelnika opštine, Darka Tomaša i predsjednika Skupštine opštine, Željka Simića.

PROSLAVA NOVE GODINE NA OTVORENOM

Na gradskom trgu u Prnjavoru sutra će biti organizovan doček Nove godine, a okupljene posjetioce zabavljaće Slavoljub Petrović – Cale i orkestar „To je to“.
Proslava počinje u 22.00 časa, a u ponoć je planiran vatromet.
Apelujemo na građane da tokom prazničnih dana ne koriste pirotehnička sredstva, jer na taj način mogu povrijediti sebe i osobe u svojoj okolini.
Nova godina (1. i 2. januar) je republički praznik i neradni dani. U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena mogu da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pumpe) i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

JAVNI POZIV ZA UBLAŽAVANjE NEGATIVNOG UTICAJA POREMEĆAJA I KLIMATSKIH PROMJENA U POLjOPRIVREDNOJ PROIZVODNjI U OKVIRU PROJEKTA EU4AGRI

Obavještavamo sve zainteresovane da je otvoren Javni poziv za ublažavanja negativnog uticaja poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koji se finansira u okviru projekta EU4Agri, EU4Agri-Recovery i EU4BusinessRecovery.

Podnošenje projektnih prijedloga je od 15.01.2023. godine do 28. februara 2023. godine do 15.00 časova.

Ciljevi poziva su:

·         Doprinijeti ublažavanju negativnog uticaja poremećaja na tržištu repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, nastalih kao posljedica pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini;

·         Doprinijeti ublažavanju negativnog uticaja klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH;

·         Optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH;

·         Podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti preduzetnici i zadruge koje se bave:

·         Proizvodnjom žitarica ili uljarica,

·         Proizvodnjom mlijeka,

·         Proizvodnjom mesa,

·         Proizvodnjom voća, uključujući grožđe i masline.

Ukupan budžet Poziva iznosi 2 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 15 000 do 300 000 KM, a iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1 500 KM do 8 000 KM.

Info sesija će se održati putem FACEBOOK stranice projekta, a datum održavanja iste biće objavljen naknadno.

Detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na imejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

RADNO VRIJEME TOKOM PRAZNIKA

U skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, Nova godina (1. i 2. januar) i Dan Republike Srpske (9. januar) su republički praznici.

U dane praznika u okviru prijavljenog radnog vremena mogu da rade: subjekti koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih i apotekarskih usluga (humana, stomatološka i veterinarska medicina i apotekarske službe), subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i njihove prodaje u prodajnom prostoru koji je u sastavu proizvodnog objekta i u vlastitom prodajnom prostoru specijalizovanom za prodaju hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda, subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (benzinske pumpe) i subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine na malo cvijećem uz istovremeno registrovanu trgovinu na malo pogrebnom opremom.

SERVISNE INFORMACIJE ZA 29.12.2022. GODINU

SERVISNE INFORMACIJE ZA 29.12.2022. GODINU

POLICIJSKA STANICA: U protekla 24 časa dogodile su se dvije saobraćajne nezgode i to jedna u Prnjavoru i jedna u naseljenom mjestu Crkvena. Pričinjena je materijalna šteta na vozilima, na sreću nije bilo povrijeđenih lica.

TERITORIJALNA VATROGASNO-SPASILAČKA JEDINICA: U protekla 24 časa nije bilo intervencija.

JZU DOM ZDRAVLjA PRNjAVOR – HITNA POMOĆ: U protekla 24 časa obavljeno je 113 pregleda pacijenata.

KP „VODOVOD“ a.d. PRNjAVOR: Zbog sanacije kvara, bez vode će biti dio ulice Laze Lazarevića i dio ulice Novaka Pivaševića u periodu do 12:00. Zbog rekonstrukcije ulica Ilije i Alekse Malića mogući su prekidi u isporuci vode.

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA: U toku je očitanje brojila.

 

www.prnjavorlive.info

ZA 70 NOVOROĐENČADI PO 500 KM

Načelnik opštine, Darko Tomaš uručio je danas roditeljima 70 novorođenčadi sa područja opštine Prnjavor po 500 KM.

Tomaš je precizirao da je danas 69 porodica dobilo ovu vrstu opštinske donacije, dok je ranije u toku godine isti novčani iznos isplaćen za 167 porodica i 171 dijete.

„Ova mjera uvedena je s ciljem stvaranja pozitivnog ambijenta za zasnivanje porodica u lokalnoj zajednici, a mladi parovi treba da znaju da će opština i dalje podsticati sve pozitivne primjere“, rekao je Tomaš.

Vesna Sančanin majka dvomjesečne bebe, kaže da svaka podrška znači mnogo posebno u trenutnoj situaciji svakodnevnih poskupljenja, ali i da bi uprkos svemu i dalje trebalo da se rađa mnogo više djece.

I Svjetlana Daničić je mišljenja da bi djece trebalo biti što više jer su ona najveće bogatstvo.

Opština Prnjavor je na inicijativu odbornika DNS-a u SO Prnjavor od početka 2022. godine uvela praksu nagrađivanja svih novorođenih beba sa po 500KM.

Srna T.S.

SERVISNE INFORMACIJE ZA 27.12.2022. GODINU

SERVISNE INFORMACIJE ZA 27.12.2022. GODINU

POLICIJSKA STANICA: U protekla 24 časa dogodila se jedna saobraćajna nezgoda na području grada. U saobraćajnoj nezgodi učestvovala su dva putnička vozila, pri čemu je pričinjena materijalna šteta na istim.

TERITORIJALNA VATROGASNO-SPASILAČKA JEDINICA: U protekla 24 časa nije bilo intervencija.

JZU DOM ZDRAVLjA PRNjAVOR – HITNA POMOĆ: U protekla 24 časa obavljeno je 118 pregleda pacijenata.

KP „VODOVOD“ a.d. PRNjAVOR: Zbog sanacije kvara, bez vode će biti dio ulice Miloša Todića i dio ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića u periodu od 08:00 do 13:00. Zbog rekonstrukcije ulica Ilije i Alekse Malića mogući su prekidi u isporuci vode.

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA: Planirani radovi na niskonaponskoj mreži:

13:00 – 14:00 ulica Mirka Bijelića, naselje Milana Tepića, Donja Mravica, Okolica, Štrpci, Brestovo, Mitrovići.

UZ PODRŠKU VLADE SRPSKE I SUBVENCIJU OPŠTINE UREĐENO JOŠ JEDNO NASELjE

U Prnjavoru su danas završeni radovi na asfaltiranju ulice koja spaja magistralni put sa Boleslavečkom ulicom čime je ovo gradsko naselje postalo u potpunosti funkcionalno.

Potrebna sredstva za asfaltiranje u iznosu od 377.500 KM obezbijedile su republičke institucije, prije svih Vlada Republike Srpske, dok je opština Prnjavor cjelokupan infrastrukturni projekat uređenja naselja subvencionisala sa 600.000 KM.

Načelnik opštine Darko Tomaš koji je prisustvovao završetku radova pojasnio je u izjavi novinarima da je investitor izgradnje dva objekta pored kojih prolazi ova ulica u opštinski budžet za uređenje gradskog građevinskog zemljišta uplatio oko 212.000 KM, a opština je imala ukupne troškove za gradnju infrastrukture zajedno sa izuzimanjem zemljišta u iznosu od 967.000 KM.

„U istom dijelu naselja regulacionim planom predviđena je izgradnja još dva objekta površine oko 6.500 kvadratnih metara, a opština je ovom subvencijom praktično pojeftinila cijenu kvadrata svima koji su kupovali stanove“, pojasnio je Tomaš.

On je izrazio uvjerenje da će se na sličan način nastaviti izgrađivati i drugi dijelovi opštine i pojasnio da je za narednu godinu u planu asfalitiranje Boleslavečke ulice.

Stanar jedne od zgrada Sreto Legenović zahvalio se opštini na pomoći da se riješi problem sa kojima su se duže vrijeme suočavali, od prašine u ljetnim mjesecima do blatnjavog puta nakon padavina. On kaže da bi se imajući u vidu položaj ulice i veliku frekventnost, a zbog bezbjednosti stanara, posebno djece, trebali još postaviti „ležeći policajci“.

SRNA T.S.

ČESTITKA POVODOM KATOLIČKOG BOŽIĆA

Načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su čestitku povodom Božića, sveštenstvu katoličke crkve i svim građanima opštine Prnjavor katoličke vjeroispovijesti, sa željom da Hristovo rođenje dočekaju u miru, sreći i veselju.

“Hristovo rođenje simboliše naše duhovno rođenje i početak puta ka temeljnim ljudskim vrijednostima. Čineći dobra i plemenita djela, šaljemo poruke prijateljstva, ljubavi i vjere. Ovaj veliki hrišćanski praznik je prilika za porodična okupljanja i trenutke uživanja u svečanom ambijentu. U duhu vaše tradicije proslavite Hristovo rođenje dostojanstveno, promovišući životni optimizam i vjeru, neka Božić bude praznik duhovnog mira i sloge”, navodi se u zajedničkoj čestitki.

OPŠTINA PRNjAVOR U PRVIH PET OPŠTINA/GRADOVA U BIH PO PITANjU OTVORENOSTI I TRANSPARENTNOSTI

Načelniku opštine, Darku Tomašu danas je uručena plaketa za doprinos u jačanju principa otvorenosti u 2021/2022, što opštinu Prnjavor svrstava u prvih pet opština/gradova u BiH po pitanju otvorenosti i transparentnosti.

Istraživanje otvorenosti 145 opština i gradova u Bosni i Hercegovini provodi Istinomjer u saradnji sa UG „Zašto ne“, a istraživanjem je obuhvaćen i monitoring ispunjenosti preizbornih obećanja načelnika/gradonačelnika u 15 lokalnih zajednica u mandatu 2020-2024.

Prema rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti Opština Prnjavor je ostvarila 72,55%, što je svrstava u prvih pet najotvorenijih lokalnih samouprava u BiH u 2022 (Opština Novo Sarajevo 80,27%, Opština Tešanj 77,42%, Opština Travnik 77,27%, Grad Prijedor 73,49% i Opština Prnjavor 72,55%).

„Zadovoljstvo mi je, da od 145 lokalnih zajednica u BiH, Prnjavor se nalazi na petom mjestu sa indeksom 72,55% dok je prosjek svih 145 zajednica oko 42%. Ovo je rezultat rada svih mojih saradnika na čemu im iskreno čestitam. Prnjavor napreduje u kontinuitetu i naši rezultati su vidljivi i mjerljivi, što pokazuje i ova plaketa. Zahvaljujem se i UG „Zašto ne“ koji prate rad i rezultate lokalnih zajednica, sumiraju iste i motivišu nas da budemo što odgovorniji i otvoreniji“, ističe Tomaš.

Analiza Lokalnog indeksa otvorenosti urađena je na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinovitost, dok je istraživanjem proaktivne transparentnosti mjereno da li jedinice lokalne samouprave na svojim veb stranicama objavljuju strateške dokumente i informacije od javnog značaja.

Istinomjer je pratio obećanje načelnika opštine, Darka Tomaša o nabavci udžbenika za sve osnovce sa područja opštine Prnjavor, koje je u avgustu mjesecu osjenio ispunjenim.