Obavještavamo sve zainteresovane da je otvoren Javni poziv za ublažavanja negativnog uticaja poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koji se finansira u okviru projekta EU4Agri, EU4Agri-Recovery i EU4BusinessRecovery.

Podnošenje projektnih prijedloga je od 15.01.2023. godine do 28. februara 2023. godine do 15.00 časova.

Ciljevi poziva su:

·         Doprinijeti ublažavanju negativnog uticaja poremećaja na tržištu repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, nastalih kao posljedica pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini;

·         Doprinijeti ublažavanju negativnog uticaja klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH;

·         Optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH;

·         Podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti preduzetnici i zadruge koje se bave:

·         Proizvodnjom žitarica ili uljarica,

·         Proizvodnjom mlijeka,

·         Proizvodnjom mesa,

·         Proizvodnjom voća, uključujući grožđe i masline.

Ukupan budžet Poziva iznosi 2 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po projektu kreće od 15 000 do 300 000 KM, a iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1 500 KM do 8 000 KM.

Info sesija će se održati putem FACEBOOK stranice projekta, a datum održavanja iste biće objavljen naknadno.

Detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na imejl [email protected] potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.