Načelniku opštine, Darku Tomašu danas je uručena plaketa za doprinos u jačanju principa otvorenosti u 2021/2022, što opštinu Prnjavor svrstava u prvih pet opština/gradova u BiH po pitanju otvorenosti i transparentnosti.

Istraživanje otvorenosti 145 opština i gradova u Bosni i Hercegovini provodi Istinomjer u saradnji sa UG „Zašto ne“, a istraživanjem je obuhvaćen i monitoring ispunjenosti preizbornih obećanja načelnika/gradonačelnika u 15 lokalnih zajednica u mandatu 2020-2024.

Prema rezultatima Lokalnog indeksa otvorenosti Opština Prnjavor je ostvarila 72,55%, što je svrstava u prvih pet najotvorenijih lokalnih samouprava u BiH u 2022 (Opština Novo Sarajevo 80,27%, Opština Tešanj 77,42%, Opština Travnik 77,27%, Grad Prijedor 73,49% i Opština Prnjavor 72,55%).

„Zadovoljstvo mi je, da od 145 lokalnih zajednica u BiH, Prnjavor se nalazi na petom mjestu sa indeksom 72,55% dok je prosjek svih 145 zajednica oko 42%. Ovo je rezultat rada svih mojih saradnika na čemu im iskreno čestitam. Prnjavor napreduje u kontinuitetu i naši rezultati su vidljivi i mjerljivi, što pokazuje i ova plaketa. Zahvaljujem se i UG „Zašto ne“ koji prate rad i rezultate lokalnih zajednica, sumiraju iste i motivišu nas da budemo što odgovorniji i otvoreniji“, ističe Tomaš.

Analiza Lokalnog indeksa otvorenosti urađena je na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinovitost, dok je istraživanjem proaktivne transparentnosti mjereno da li jedinice lokalne samouprave na svojim veb stranicama objavljuju strateške dokumente i informacije od javnog značaja.

Istinomjer je pratio obećanje načelnika opštine, Darka Tomaša o nabavci udžbenika za sve osnovce sa područja opštine Prnjavor, koje je u avgustu mjesecu osjenio ispunjenim.