ODLUKA O UTVRĐIVANjU PRELIMINARNE RANG LISTE KORISNIKA I RASPODIJELI NOVČANIH PODSTICAJA ZA SAMOZAPOŠLjAVANjE NA PODRUČJU OPŠTINE PRNjAVOR ZA 2022. GODINU

Komisija za ocjenu prijava za dodjelu sredstava u okviru programa pomoći mladima kroz “start up” preduzetništvo donijela je Odluku o utvrđivanju Preliminarne rang liste korisnika i raspodjeli novčanih podsticaja za samozapošljavanje na području opštine Prnjavor za 2022. godinu.

Ukupan iznos novčanih sredstava koji se dodjeljuje jednom korisniku je 6.000,00KM.

Odluka o utvrđivanju Preliminarne rang liste korisnika i raspodjeli novčanih podsticaja za samozapošljavanje , strana 1

Odluka o utvrđivanju Preliminarne rang liste korisnika i raspodijeli novčanih podsticaja za samozapošljavanje, strana 2

ODRŽANA DVANAESTA KONFERENCIJA BEBA

Mia i Lea Knežević, Relja Malijević i Tara Golić izabrane su u predsjedništvo ovogodišnje „Konferencije beba“ u Prnjavoru.

Mia i Lea Knežević rođene prije sedam dana najmlađe su bebe sa područja opštine Prnjavor.

Njihov otac Miloš kaže da je izvanredan osjećaj biti roditelj dvije djevojčice.

„Bebe i supruga su dobro, polako se privikavamo, a u tome nam veliku pomoć i podršku daju bake koje su svaki dan sa nama da pomognu“ , kaže Miloš.

Najstarija beba je Relja Malijević rođen 11. jula prošle godine, dok je beba sa najviše braće i sestara Tara Golić koja je rođena kao šesta beba u porodici.

Nagradu za najbržeg tatu u presvlačenju pelena dobio je Marko Sančanin, otac malog Njegoša.

„Konferencija beba“ se u Prnjavoru održava 12. put uz zajedničku saradnju opštine Prnjavor i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao i podršku brojnih sponzora.

Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da je posebna čast što su se u kategoriji najmlađa beba ovaj put našle dvije bebe.

On je uputio čestitke svim mladim roditeljima i izrazio želju da naredne godine bude još više mališana.

Tomaš je podsjetio da opština Prnjavor mladima pomaže kroz  ukupno 22 mjere za šta se iz budžeta izdvaja oko 1.400.000 KM.

 „Jedna od prvih mjera je finansiranje pokušaja vantjelesne oplodnje roditeljima koji ne ispunjavaju uslove Fonda zdravstvenog osiguranja“ , rekao je Tomaš.

On je napomenuo da lokalna zajednica  sufinansira i razliku boravka svakog djeteta u vrtiću, što opštinu mjesečno košta oko 400 KM po djetetu.

 „Dobra mjera koju smo prvi put uveli ove godine je da svako djete rođeno na području opštine dobije oko 500 KM, i za to smo u budžetu planirali oko 130.000 KM“ , pojasnio je Tomaš.

Prema podacima opštinske administracije prošle godine rođeno je 260 djece sa područja opštine Prnjavor.

Manifestacija na kojoj je prijavljeno 28 beba održana je u JU Centar za kulturu Prnjavor.

PRIJEM NAJUSPJEŠNIJIH UČENIKA OSNOVNIH I SREDNjIH ŠKOLA

U JU “Centar za kulturu” Prnjavor danas su načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić organizovali prijem i uručili vrijedne nagrade za najuspješnije učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola sa područja opštine, među kojima su i oni koji su postigli značajne rezultate na republičkim takmičenjima.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je svim dobitnicima nagrada na ostvarenim rezultatima poručivši da će lokalna zajednica i u narednom periodu nastaviti sa nagrađivanjem najboljih pojedinaca i kolektiva.

“Ovo je jedan od ljepših događaja na području naše opštine, a ovom prilikom čestitao bih svim đacima na odličnom uspjehu koji su trudom i zalagenjem postigli tokom godina školovanja. Opština Prnjavor prepoznaje trud i rad najbojih i svakako to nagradi”, istakao je on.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su Marija Kalabić, Jovan Cvijanović, Jasmina Halilić, Marina Petrović, Kristina Stojković, Ognjen Đurić, Danijela Stanojević, Matej Radić, Lara Sladojević, Anđela Ignjić, Sara Sandić, Kristina Samardžija, Nataša Stojanović, Tara Đuraš, Lana Marinković, Nikolina Čerketa, Nikola Zemun, Marija Malešević, Jovana Marić, Bojan Topić, Milica Blagojević, Kristijan Slijepčević, Miloš Prelić, Jovan Čolić, Nemanja Danojević, Isidora Gojković, Nikolina Čolić, Ilija Preradović.

Takođe, nagrađene su i tri ekipe JU “Ivo Andrić” Prnjavor – mali fudbal, JU Gimnazija Prnjavor – najbolja mapa likovnih radova i JU OŠ “Branko Ćopić” Prnjavor – prvo mjesto ekipno na republičkom takmičenju “Kako biti siguran na internetu”.

OBAVJEŠTENjE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE O PODSTICAJIMA U 2022. GODINI

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Prnjavor da su u skladu sa Programom korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini (“Službeni glasnik opštine Prnjavor”, broj 3/22) planirana novčana sredstva iz budžeta opštine za sljedeće vrste podsticaja:

a)   Podsticaji u stočarstvu:

  • muzne krave, uzgoj krava u sistemu krava tele i uzgoj magarica za proizvodnju mlijeka – minimalno 5 grla,
  • rasplodne junice – minimalno 3 grla,
  • rasplodne svinje – minimalno 7 grla,
  • tovna junad – minimalno 5 grla,
  • tovne svinje – minimalno 30 grla,
  • tov pilića – minimalno 10.000 komada u toku godine,
  • koke nosilje – minimalno 2000 komada,
  • ovčarstvo – minimalno 40 grla,
  • kozarstvo – minimalno 30 grla.

b)   Podsticaji u pčelarstvu:

  • minimalno 30 košnica, odnosno pčelinjih društava.

v)   Podsticaji za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju:

  • za zasnivanje novih zasada jabučastog, koštičavog i koštuničavog voća minimalna površina parcele je 0,2 ha po voćnoj vrsti,
  • za zasnivanje novih zasada jagodičastog i bobičastog voća minimalna površina parcele je 0,1 ha,
  • za zasnivanje novih zasada vinove loze minimalna površina parcele je 0,1 ha.

g)   Podsticaji za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima i na otvorenom:

  • plastenička proizvodnja – minimalna površina plastenika je 200 m2,
  • staklenička proizvodnja – minimalna površina staklenika je 200 m2,
  • objekti za proizvodnju gljiva – minimalna površina objekta je 100 m2,
  • za proizvodnju povrća na otvorenom minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom kulturom je za lubenice, dinje, krompir i bundeve 0,5 ha, za krastavce kornišone 0,05 ha, a za ostale povrtarske kulture 0,2 ha po jednoj vrsti.

d)  Podsticaji za integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima

  • minimalna površina parcele zasijane (zasađene) jednom vrstom je 0,1 ha

(priznaju se vrste koje se gaje u monokulturi i to samo u godini zasnivanja).

đ)  Novčana sredstva za podsticaje razvoja organske proizvodnje.

e)  Novčana sredstva za vanredne potrebe u poljoprivredi.

ž) Novčana sredstva za hemijsku analizu i kontrolu plodnosti zemljišta.

z)  Novčana sredstva za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i

poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta

  • minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovom mjerom je 1 ha.

i)  Novčana sredstva za sufinansiranje projekata u poljoprivredi.

j)   Novčana sredstva za mlade inženjere poljoprivrede.

k)  Novčana sredstva za sufinansiranje premije osiguranja voćnjaka i vinograda

  • minimalna površina osiguranog voćnjaka ili vinograda za koji se vrši premija osiguranja mora da iznosi 0,5 ha ili 0,1 ha pod jagodastim ili bobičastim voćnim vrstama.

 

Poljoprivredni proizvođači zahtjeve sa pratećom dokumentacijom mogu podnijeti u šalter sali opštine Prnjavor.

Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje za mlade inženjere poljoprivrede i za podsticaje za integralnu proizvodnju povrća u zatvorenim prostorima i na otvorenom je 31. jul 2022. godine, za podsticaje u stočarstvu, pčelarstvu, integralnu proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja na otvorenom i u zatvorenim prostorima i za sufinansiranje premije osiguranja voćnjaka i vinograda je 30. septembar 2022. godine, za podsticaje za integralnu voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, za podsticaje razvoja organske proizvodnje, za vanredne potrebe u poljoprivredi i za osposobljavanje degradiranih, zapuštenih, neplodnih i poljoprivrednih zemljišta lošijeg kvaliteta je 01. novembar 2022. godine.

Nosioci poljoprivrednog gazdinstva do 35 godina registrovani u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16), ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu.

Takođe, žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva registrovane u skladu sa navedenom uredbom, ostvaruju podsticajna sredstva uvećana za dodatnih 10 % u odnosu na obračunatu vrijednost po jednom pojedinačnom zahtjevu, pod uslovom da iste imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo minimalno tri posljednje godine.

Za sve informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ili putem kontakt telefona 051/660-860.

OBAVJEŠTENjE POVODOM KONFERENCIJE BEBA

Opštinska uprava opštine Prnjavor u saradnji sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, u srijedu 29. juna u gradskom parku Ljubav, vjera, nada, organizuje manifestaciju pod nazivom „Konferencija beba“.

Program počinje u 18:00 časova, kada će roditelji moći registrovati bebe rođene u periodu od 28.06.2021 godine do 28. juna 2022. godine. Prilikom registracije potrebno je pokazati na uvid rodni list ili neki drugi dokaz o starosti djeteta.

Na manifestaciji je predviđeno obraćanje organizatora, te zabavni i takmičarski dio programa. Za učešće u takmičenju tata u presvlačenju pelena potrebno je obezbijediti dječija kolica.

Na kraju manifestacije biće izabrano tročlano predsjedništvo, koje čini najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara. Novčane nagrade za najbebe uručiće načelnik opštine Prnjavor.

U slučaju loših vremenskih prilika, manifestacija će biti održana u Centru za kulturu.

DO 3. JULA PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU UĆEŠĆA U AKCIJI “IZBOR NAJUREĐENIJEG DVORIŠTA”

Rok za prijavu za učešće u akciji „Izbor najuređenijeg dvorišta“ produžen je do 3. jula 2022. godine.

Pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica sa područja opštine, a kandidati svoja dvorišta mogu prijaviti putem elektronske pošte [email protected] ili VIBER broja 065/835-826 , na način, da pošalju prijavu koja sadrži ime i prezime fizičkog lica/naziv organizacije koja se prijavljuje, adresu i kontakt telefon, kao i deset odabranih fotografija dvorišta/kruga/balkona/domaćinstva.

Najuređenija dvorišta i ove godine biraće građani putem društvene mreže „Fejsbuk“, a za najbolje uređena dvorišta predviđene su i novčane nagrade.

Takmičenje je organizovano u pet kategorija i to: najuređenije privatno dvorište, najuređenije dvorište zajednice etažnih vlasnika, najuređenije dvorište poslovnih subjekata, organizacija i javnih ustanova i najuređeniji balkon.

Posebna kategorija će biti izbor najuređenijeg domaćinstva na selu, u cilju promocije poljoprivredne proizvodnje i života na selu.

OMLADINSKA BANKA PRNjAVOR – III POZIV ZA MLADE 2022

Omladinska banka Prnjavor poziva mlade da pišu mikrobiznise od 08.06. do 28.06.2022. godine do 14.00 časova.

Za mlade preduzetnike i preduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju s.p. ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM.

Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za biznis ideje mladih 2022.

Ukupan fond III poziva za mikrobiznise iz Prnjavora je 4.000 KM.

Pročitaj i informiši se više na fejsbuk stranici Omladinske banke Prnjavor koju vode članice i članovi Odbora.

ODRŽANA KONFERENCIJA “POVOLjNO POSLOVNO OKRUŽENjE I POVEĆANjE INVESTICIJA”

Danas je u hotelu “Termag” na Jahorini održana Konferencija posvećena razvoju lokalnih samouprava i Programu BFC SEE u Republici Srpskoj pod nazivom “Povoljno poslovno okruženje i povećanje investicija” kojoj su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, ministri, gradonačelnici i načelnici.

Privredna komora RS, u saradnji sa NALED-om (Nacionalnom agencijom za lokalnoekonomski razvoj) i BFC SEE ( Business Friendly Certification) mrežom, već sedam godina sprovodi Program sertifikacije jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Sertifikacija BFC SEE mrežom gradova i opština u Republici Srpskoj dovodi do unapređenja konkurentnosti i lakšeg privlačenja investicija u lokalnim zajednicama. BFC SEE mreža je u saradnji sa donatorima do sada realizovala projekte u vrijednosti od pet miliona evra.

Ovaj regionalni program sprovodi se u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Danas su sertifikati dodijeljeni za još sedam jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, a Opština Prnjavor ovaj sertifikat posjeduje od 2019. godine.