SUTRA KONCERT ŽENSKOG KAMERNOG HORA „BANjALUČANKE“

U povodu obilježavanja Dana opštine u subotu, 31. marta u Centru za kulturu biće održan koncert Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“. Koncert počinje u 19:30 časova. Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je osnovan 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića i jedan je od najstarijih ženskih horova na području Republike Srpske i BiH. Sa tradicijom dugom četiri decenije, preko hiljadu održanih koncerata i nastupa u zemlji i inostranstvu, hor je postao prepoznatljiv i nezaobilazan činilac domaće kulturne scene.

ODRŽANA ULIČNA TRKA

Atletičarka Amela Terzić i Kenijac Kiptum Kimajo pobjednici su 19. Međunarodne ulične trke „Prnjavor 2018“, organizovane u povodu obilježavanja Dana opštine. Terzićeva je pobjedila u seniorskoj kategoriji na 3000 metara, dok je Kimajo pobjedio u trci na 5000 metara. Ulična trka je pored takmičarskog imala i humanitarni karakter, a kompletan prihod od prodaje humanitarnih startnih brojeva doniran je Udruženju roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju „Neven“ Prnjavor. Organizator trke i predsjednik Atletskog kluba „Prnjavor 2018“, Željko Petrović istakao je da ovogodišnja trka imala najmasovniji karakter, te da je Prnjavor najmanji grad u Evropi, čija ulična trka ima status tri zvijezdice. Petrović je naglasio, da su u današnjoj trci učestvovali takmičari iz preko deset zemalja, te da je samo u seniorskoj ženskoj i muškoj kategoriji učestvovalo više od 60 učesnika. Međunarodnu uličnu trku „Prnjavor 2018“ otvorio je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš koji je izazio zadovoljstvo što ulična trka traje punih devetnaest godina. „Ovo je sigurno jedna od ljepših manifestacija u našoj opštini i čestitke organizatoru na odličnoj organizaciji. Izuzetno mi je drago što ove godine trka nosi status tri zvijezdice, a posebno moram pohvaliti njen humanitarni karakter“, rekao je Tomaš. U okviru današnjeg takmičenja organizovane su i trke učenika prnjavorskih osnovnih i srednjih škola, kao i trka štićenika Dnevnog centra „Neven.

USKRŠNjA ČESTITKA

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić uputili su čestitku podovom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, sveštenstvu i vjernicima katoličke vjeroispovjesti, sa željom da Hristovo uskrsnuće proslave u dobrom zdravlju, sreći i veselju sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. „Neka je radostan ovaj veliki dan, simbol vječne pobjede dobra nad zlom, praznik koji treba da probudi i održi snagu koja je potrebna da se sačuvaju porodične vrijednosti, uzajamna ljubav i poštovanje. Radost prazničnih dana uvijek nas podsjeti da su tolerancija i solidarnost savremene vrijednosti neophodne za bolju i prosperitetniju budućnost“, navodi se u zajedničkoj čestitki.

U PETAK ULIČNA TRKA I POZORIŠNA PREDSTAVA

U povodu obilježavanja Dana opštine u petak, 30. marta biće održana 19. Međunarodna ulična trka „Prnjavor 2018“, u organizaciji AK „Prnjavor“. Manifestacija počinje u 13:00 časova kada će biti upriličen kulturno – umjetnički program, te održana trka učenika od 1-3 razreda osnovnih škola. Otvaranje 19. Međunarodne ulične trke „Prnjavor 2018“ planirano je u 14:20 časova, nakon čega će uslijediti trka pionirki na 1000 metara, te juniorki, seniorki i veteranki na 3000 metara. Trka pionira na 1000 metara, te juniora, seniora i veterana na 5000 metara biće održana u 14:50 časova. Ulicama Prnjavora trčaće i učenici srednjih škola, učenici osnovnih škola od 4-9 razreda, kao i štićenici Dnevnog centra „Neven“. Ulična trka „Prnjavor 2018“ imaće i humanitarni karakter, a kompletan prihod od prodaje humanitarnih startnih brojeva biće doniran Udruženju roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju „Neven“ Prnjavor. Istog dana, u Centru za kulturu biće održana pozorišna predstava „Kralj Ibi“, i to u 11:30 časova za učenike srednjih škola i u 19:30 časova za građanstvo. Pozorišnu predstavu „Kralj Ibi“ izvode studenti Akademije umjetnosti iz Banja Luke, u režiji Gorana Damjanca.

CENTRU SREDNjIH ŠKOLA URUČENA SAVREMENA OPREMA

 U Centru srednjih škola “Ivo Andrić” u Prnjavoru danas su upriličeni prijem i puštanje u rad opreme vrijedne oko 40.000 KM, koja je nabavljena uz podršku EU u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”. Riječ je o tri CNC simulatora-trenažera uz prateći softver za izvođenje radnih operacija struganja i glodanja koji će biti instalirani na 16 računara.

Direktor škole Mirela Milijaš kaže da je riječ o simulatorima koji se mogu koristiti u tri struke zastupljene u nastavnom procesu: elektrotehnici, mašinstvu i obradi drveta – drvoprerađivačkoj struci. Ona je naglasila da će nakon obuke sa CNC simulatorima učenici biti spremni za rad u privredi bez dodatnih troškova naknadne obuke.

 Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je vrijednost donirane opreme oko 40.000 KM. “Ova oprema će se koristiti, prije svega, za praktičnu obuku učenika, zbog čega ćemo sigurno imati još kvalitetniji kadar koji može odgovoriti zahtjevima privrede i tržiša”, istakao je Tomaš.

Profesor informatike Dragoslav Ninković kaže da je riječ o sofisticiranoj opremi koja se može koristiti u oblasti elektrotehnike u fazi kreiranja softvera bitnog za rad na mašinama u tehnološkom procesu, a istovremeno će je moći i koristiti učenici mašinstva i obrade metala, kao i šumarstva i prerade drveta, jer se u okviru softvera nalaze segmenti za struganje i glodanje. “Sve su to osnovne operacije koje se primjenjuju u oblasti mašinstva i tehnologije drveta. Na ovaj način biće unaprijeđeni stručno-teoretska i praktična nastava, jer se u okviru samog softvera nalaze i simulatori koji su identični realnim mašinama u tehnološkom procesu”, rekao je Ninković. On je naveo da će u obuku učenika u okviru ovog projekta direktno biti uključeno sedam nastavnika, koji će u narednim danima i sami proći dodatno usavršavanje.

 Današnjem prijemu opreme u Centru srednjih škola prisustvovao je i direktor preduzeća “Topling” Prnjavor Dario Agostini, koji je rekao da će ovo preduzeće imati koristi od obuke mladih na sada dostupnim uređajima, jer će to za preduzeće značiti izostanak dodatne obuke. Agostini je naglasio da mu je drago što postoje ovakvi projekti, ali i žao što ih nema više, te da bi trebalo dodatno angažovati privrednike, lokalnu zajednicu i škole da sličnih projekata bude što više, posebno imajući u vidu sve veći broj odlazaka mladih sa ovih područja.

SRNA /T.S/

JAVNA RASPRAVA O NACRTU REVIDIRANE STRATEGIJE RAZVOJA OPŠTINE PRNjAVOR

Načelnik opštine Prnjavor objavljuje Javni poziv za učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu revidirane Strategije razvoja opštine Prnjavor, za period 2018-2020. godina. Pozivaju se svi budžetski korisnici, predstavnici savjeta mjesnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana i zainteresovani građani opštine Prnjavor, da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi, koja će biti održana u Prnjavoru dana 04.04.2018. godine (srijeda), sa početkom u 18 časova u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu Prnjavor.

Zainteresovani građani uvid u dokument mogu izvršiti na zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor opstinaprnjavor.net ili neposredno u Šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor, u vremenu od 07-15 časova svakim radnim danom počev od 29.03. do 04.04.2018. godine. Sve primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti putem e-mail-a [email protected] do dana održavanja javne rasprave ili na javnoj raspravi.

APLAUZI I OVACIJE ZA 15 GODINA POZORIŠNOG RADA

Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora jubilarnom 40. predstavom u izvođenju omladinskog ansambla i foto-retrospektivom izvedenih predstava i dobijenih nagrada obilježila je 15 godina postojanja i uspješnog rada.

Premijerno izvođenje predstave “Već viđeno” – svojevrsnog mjuzikla u kome su članovi omladinskog ansambla pokazali zavidnu muzičku i scensku transformaciju i znanje, publika je nagradila ovacijama i aplauzima nakon svake od izvedenih tačaka.

Rukovodilac prnjavorskog amaterskog pozorišta Brankica Radonjić rekla je Srni da Dramska scena u sumiranju proteklih 15 godina rada može biti zadovoljna postignutim.

 “Kroz statistiku možemo reći da smo ostvarili 40 pozorišnih predstava, više od 220 puta smo stali na pozorišne daske, pojedinačno ili grupno kroz sve oblasti dramske umjetnosti i osvojili mnoštvo pozorišnih nagrada na festivalima”, navela je Radonjićeva.

Ona je dodala da Dramska scena paralelno priprema predstave za djecu i odrasle, tako da publika i dalje može očekivati nešto novo iz ove kreativne radionice.

Na sinoćnjoj manifestaciji uručene su zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su ih pratili i podržavali u proteklih 15 godina rada, a u Centru za kulturu povodom ovog jubileja organizovana je i višednevna prezentacija plakata svih pozorišnih predstava koje su izveli, kao i postavka pozorišnih kostima.

SRNA /T.S/

VEČERAS IZLOŽBA DRAMSKE SCENE I PREDSTAVA “VEĆ VIĐENO”

Izložba Dramske scene SPKD “Prosvjeta”, pod nazivom “15 godina scenske čarolije”, biće predstavljena večeras od 19:30 časova, u Centru za kulturu. Nakon izložbe, u 20:30 časova, publici će biti prikazana predstava “Već viđeno”, takođe u izvođenju glumaca Dramske scene SPKD “Prosvjeta”, a u režiji i prema tekstu Brankice Radonjić.

Izložba i predstava su dio programa obilježavanja Dana opštine Prnjavor, ulaz je besplatan.

TOKOM VIKENDA ODRŽANI FINALE OŠ U MALOM FUDBALU I MASKENBAL ZA DJECU

U okviru programa obilježavanja Dana opštine Prnjavor, tokom vikenda su održane još dve manifestacije za najmlađe sugrađane.

U sali OŠ “Nikola Tesla”, organizovano je finale osnovnih škola u malom fudbalu za djevojčice i dječake. Prvo mjesto u kategoriji dječaka osvojio je tim OŠ “Nikola Tesla” Prnjavor, a drugo mjesto OŠ “Miloš Crnjanski” iz Potočana. U kategoriji djevojčica, prvo mjesto osvojio je tim OŠ “Meša Selimović” iz Lišnje, a drugo mjesto takođe ekipa OŠ “Miloš Crnjanski” iz Potočana. Najboljim golmanima, igračima i timovima, uručene su simbolične nagrade.

Dramska scena SPKD “Prosvjeta” organizovala je u nedjelju već tradicionalni “Maskenbal za djecu”. U prepunoj sali Centra za kulturu, mališani obučeni u originalne kostime, zabavljali su se uz muziku i ples. Centralni događaj maskenbala bio je izbor najboljeg kostima, na kom su pobjedili “mumija”, “ovčica i pastir”, a “akvarijum” i “pernica” osvojili druga mjesta.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANjU U OKVIRU PROGRAMA “ROMACTED”

Predstavnici deset opština u Bosni i Hercegovini potpisali su memorandum o razumijevanju potvrdivši svoju opredijeljenost za uključivanje romskih građana u rad lokalnih vlasti.

To je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope – ROMACTED (“Promocija dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou”) koji je zvanično predstavljen u Sarajevu 20. marta. Cilj programa je osnažiti romsko stanovništvo u lokalnim zajednicama i doprinijeti unapređenju života ove ranjive grupe.

Vršilac dužnosti šefa Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH Đanluka Vanini, istakao je da nediskriminacija i integracija manjinskih grupa predstavljaju osnovne vrijednosti na kojima je bazirana Evropska unija.

Glavni partner Evropske unije u provedbi programa ROMACTED je Vijeće Evrope.

Prema riječima šefa ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslava Stefaneka, cilj programa je iznalaženje inovativnih rješenja za inkluziju Roma na lokalnom nivou.

Prema riječima Ciljevi programa već se nalaze u Strategiji i Akcionom planu BiH za inkluziju romske populacije, istakla je pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija. Ona je podsjetila da još uvijek u BiH 60 posto pripadnika romske populacije u BiH treba neku vrstu pomoći, a više od 80 posto radno sposobnog dijela romskog stanovništva je nezaposleno.

Program ROMACTED će biti realizovan u 10 opština u BiH i to u Bijeljini, Brčko Distriktu, Donjem Vakufu, Gradišci, Kaknju, Prnjavoru, Tuzli, Visokom, Vukosavlju i Travniku.

Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju uslijedila je panel diskusija, na kojoj su predstavnici romskih udruženja iz BiH imali priliku da razmijene iskustva sa članovima međunarodnih nevladinih organizacija.

ROMACTED program se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana i u Turskoj i trajat će do 30. aprila 2020. godine. Programom će biti obuhvaćeno ukupno 50 lokalnih zajednica, odnosno opština u ovim državama, a za njegovu realizaciju Evropska unija i Vijeće Evrope su izdvojili 3,7 miliona eura.

europa.ba