Predstavnici deset opština u Bosni i Hercegovini potpisali su memorandum o razumijevanju potvrdivši svoju opredijeljenost za uključivanje romskih građana u rad lokalnih vlasti.

To je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope – ROMACTED (“Promocija dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou”) koji je zvanično predstavljen u Sarajevu 20. marta. Cilj programa je osnažiti romsko stanovništvo u lokalnim zajednicama i doprinijeti unapređenju života ove ranjive grupe.

Vršilac dužnosti šefa Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH Đanluka Vanini, istakao je da nediskriminacija i integracija manjinskih grupa predstavljaju osnovne vrijednosti na kojima je bazirana Evropska unija.

Glavni partner Evropske unije u provedbi programa ROMACTED je Vijeće Evrope.

Prema riječima šefa ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslava Stefaneka, cilj programa je iznalaženje inovativnih rješenja za inkluziju Roma na lokalnom nivou.

Prema riječima Ciljevi programa već se nalaze u Strategiji i Akcionom planu BiH za inkluziju romske populacije, istakla je pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija. Ona je podsjetila da još uvijek u BiH 60 posto pripadnika romske populacije u BiH treba neku vrstu pomoći, a više od 80 posto radno sposobnog dijela romskog stanovništva je nezaposleno.

Program ROMACTED će biti realizovan u 10 opština u BiH i to u Bijeljini, Brčko Distriktu, Donjem Vakufu, Gradišci, Kaknju, Prnjavoru, Tuzli, Visokom, Vukosavlju i Travniku.

Nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju uslijedila je panel diskusija, na kojoj su predstavnici romskih udruženja iz BiH imali priliku da razmijene iskustva sa članovima međunarodnih nevladinih organizacija.

ROMACTED program se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana i u Turskoj i trajat će do 30. aprila 2020. godine. Programom će biti obuhvaćeno ukupno 50 lokalnih zajednica, odnosno opština u ovim državama, a za njegovu realizaciju Evropska unija i Vijeće Evrope su izdvojili 3,7 miliona eura.

europa.ba