СУТРА КОНЦЕРТ ЖЕНСКОГ КАМЕРНОГ ХОРА „БАЊАЛУЧАНКЕ“

У поводу обиљежавања Дана општине у суботу, 31. марта у Центру за културу биће одржан концерт Женског камерног хора „Бањалучанке“. Концерт почиње у 19:30 часова. Женски камерни хор „Бањалучанке“ је основан 1977. године, на иницијативу бањалучког музичког педагога Анте Шашића и један је од најстаријих женских хорова на подручју Републике Српске и БиХ. Са традицијом дугом четири деценије, преко хиљаду одржаних концерата и наступа у земљи и иностранству, хор је постао препознатљив и незаобилазан чинилац домаће културне сцене.

ОДРЖАНА УЛИЧНА ТРКA

Атлетичарка Амела Терзић и Кенијац Киптум Кимајо побједници су 19. Међународне уличне трке „Прњавор 2018“, организоване у поводу обиљежавања Дана општине. Терзићева је побједила у сениорској категорији на 3000 метара, док је Кимајо побједио у трци на 5000 метара. Улична трка је поред такмичарског имала и хуманитарни карактер, а комплетан приход од продаје хуманитарних стартних бројева дониран је Удружењу родитеља дјеце са сметњама у физичком и психичком развоју „Невен“ Прњавор. Организатор трке и предсједник Атлетског клуба „Прњавор 2018“, Жељко Петровић истакао је да овогодишња трка имала најмасовнији карактер, те да је Прњавор најмањи град у Европи, чија улична трка има статус три звијездице. Петровић је нагласио, да су у данашњој трци учествовали такмичари из преко десет земаља, те да је само у сениорској женској и мушкој категорији учествовало више од 60 учесника. Међународну уличну трку „Прњавор 2018“ отворио је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш који је изазио задовољство што улична трка траје пуних деветнаест година. „Ово је сигурно једна од љепших манифестација у нашој општини и честитке организатору на одличној организацији. Изузетно ми је драго што ове године трка носи статус три звијездице, а посебно морам похвалити њен хуманитарни карактер“, рекао је Томаш. У оквиру данашњег такмичења организоване су и трке ученика прњаворских основних и средњих школа, као и трка штићеника Дневног центра „Невен.

УСКРШЊА ЧЕСТИТКА

Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш и предсједник Скупштине општине, Жељко Симић упутили су честитку подовом највећег хришћанског празника Ускрса, свештенству и вјерницима католичке вјероисповјести, са жељом да Христово ускрснуће прославе у добром здрављу, срећи и весељу са својим породицама, комшијама и пријатељима. „Нека је радостан овај велики дан, симбол вјечне побједе добра над злом, празник који треба да пробуди и одржи снагу која је потребна да се сачувају породичне вриједности, узајамна љубав и поштовање. Радост празничних дана увијек нас подсјети да су толеранција и солидарност савремене вриједности неопходне за бољу и просперитетнију будућност“, наводи се у заједничкој честитки.

У ПЕТАК УЛИЧНА ТРКА И ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА

У поводу обиљежавања Дана општине у петак, 30. марта биће одржана 19. Међународна улична трка „Прњавор 2018“, у организацији АК „Прњавор“. Манифестација почиње у 13:00 часова када ће бити уприличен културно – умјетнички програм, те одржана трка ученика од 1-3 разреда основних школа. Отварање 19. Међународне уличне трке „Прњавор 2018“ планирано је у 14:20 часова, након чега ће услиједити трка пионирки на 1000 метара, те јуниорки, сениорки и ветеранки на 3000 метара. Трка пионира на 1000 метара, те јуниора, сениора и ветерана на 5000 метара биће одржана у 14:50 часова. Улицама Прњавора трчаће и ученици средњих школа, ученици основних школа од 4-9 разреда, као и штићеници Дневног центра „Невен“. Улична трка „Прњавор 2018“ имаће и хуманитарни карактер, а комплетан приход од продаје хуманитарних стартних бројева биће дониран Удружењу родитеља дјеце са сметњама у физичком и психичком развоју „Невен“ Прњавор. Истог дана, у Центру за културу биће одржана позоришна представа „Краљ Иби“, и то у 11:30 часова за ученике средњих школа и у 19:30 часова за грађанство. Позоришну представу „Краљ Иби“ изводе студенти Академије умјетности из Бања Луке, у режији Горана Дамјанца.

ЦЕНТРУ СРЕДЊИХ ШКОЛА УРУЧЕНА САВРЕМЕНА ОПРЕМА

 У Центру средњих школа “Иво Андрић” у Прњавору данас су уприличени пријем и пуштање у рад опреме вриједне око 40.000 КМ, која је набављена уз подршку ЕУ у оквиру пројекта “Партнерство за квалитетна радна мјеста и конкурентност”. Ријеч је о три ЦНЦ симулатора-тренажера уз пратећи софтвер за извођење радних операција стругања и глодања који ће бити инсталирани на 16 рачунара.

Директор школе Мирела Милијаш каже да је ријеч о симулаторима који се могу користити у три струке заступљене у наставном процесу: електротехници, машинству и обради дрвета – дрвопрерађивачкој струци. Она је нагласила да ће након обуке са ЦНЦ симулаторима ученици бити спремни за рад у привреди без додатних трошкова накнадне обуке.

 Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је вриједност дониране опреме око 40.000 КМ. “Ова опрема ће се користити, прије свега, за практичну обуку ученика, због чега ћемо сигурно имати још квалитетнији кадар који може одговорити захтјевима привреде и тржиша”, истакао је Томаш.

Професор информатике Драгослав Нинковић каже да је ријеч о софистицираној опреми која се може користити у области електротехнике у фази креирања софтвера битног за рад на машинама у технолошком процесу, а истовремено ће је моћи и користити ученици машинства и обраде метала, као и шумарства и прераде дрвета, јер се у оквиру софтвера налазе сегменти за стругање и глодање. “Све су то основне операције које се примјењују у области машинства и технологије дрвета. На овај начин биће унапријеђени стручно-теоретска и практична настава, јер се у оквиру самог софтвера налазе и симулатори који су идентични реалним машинама у технолошком процесу”, рекао је Нинковић. Он је навео да ће у обуку ученика у оквиру овог пројекта директно бити укључено седам наставника, који ће у наредним данима и сами проћи додатно усавршавање.

 Данашњем пријему опреме у Центру средњих школа присуствовао је и директор предузећа “Топлинг” Прњавор Дарио Агостини, који је рекао да ће ово предузеће имати користи од обуке младих на сада доступним уређајима, јер ће то за предузеће значити изостанак додатне обуке. Агостини је нагласио да му је драго што постоје овакви пројекти, али и жао што их нема више, те да би требало додатно ангажовати привреднике, локалну заједницу и школе да сличних пројеката буде што више, посебно имајући у виду све већи број одлазака младих са ових подручја.

СРНА /Т.С/

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Начелник општине Прњавор објављује Јавни позив за учешће у Јавној расправи о Нацрту ревидиране Стратегије развоја општине Прњавор, за период 2018-2020. година. Позивају се сви буџетски корисници, представници савјета мјесних заједница, јавних предузећа и установа, удружења грађана и заинтересовани грађани општине Прњавор, да узму активно учешће у јавној расправи, која ће бити одржана у Прњавору дана 04.04.2018. године (сриједа), са почетком у 18 часова у просторијама Јавне установе Центар за културу Прњавор.

Заинтересовани грађани увид у документ могу извршити на званичној интернет страници општине Прњавор opstinaprnjavor.net или непосредно у Шалтер сали Општинске управе општине Прњавор, у времену од 07-15 часова сваким радним даном почев од 29.03. до 04.04.2018. године. Све примједбе, приједлоге и сугестије грађани могу доставити путем e-mail-a [email protected] до дана одржавања јавне расправе или на јавној расправи.

АПЛАУЗИ И ОВАЦИЈЕ ЗА 15 ГОДИНА ПОЗОРИШНОГ РАДА

Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Прњавора јубиларном 40. представом у извођењу омладинског ансамбла и фото-ретроспективом изведених представа и добијених награда обиљежила је 15 година постојања и успјешног рада.

Премијерно извођење представе “Већ виђено” – својеврсног мјузикла у коме су чланови омладинског ансамбла показали завидну музичку и сценску трансформацију и знање, публика је наградила овацијама и аплаузима након сваке од изведених тачака.

Руководилац прњаворског аматерског позоришта Бранкица Радоњић рекла је Срни да Драмска сцена у сумирању протеклих 15 година рада може бити задовољна постигнутим.

 “Кроз статистику можемо рећи да смо остварили 40 позоришних представа, више од 220 пута смо стали на позоришне даске, појединачно или групно кроз све области драмске умјетности и освојили мноштво позоришних награда на фестивалима”, навела је Радоњићева.

Она је додала да Драмска сцена паралелно припрема представе за дјецу и одрасле, тако да публика и даље може очекивати нешто ново из ове креативне радионице.

На синоћњој манифестацији уручене су захвалнице појединцима и колективима који су их пратили и подржавали у протеклих 15 година рада, а у Центру за културу поводом овог јубилеја организована је и вишедневна презентација плаката свих позоришних представа које су извели, као и поставка позоришних костима.

СРНА /Т.С/

ВЕЧЕРАС ИЗЛОЖБА ДРАМСКЕ СЦЕНЕ И ПРЕДСТАВА “ВЕЋ ВИЂЕНО”

Изложба Драмске сцене СПКД “Просвјета”, под називом “15 година сценске чаролије”, биће представљена вечерас од 19:30 часова, у Центру за културу. Након изложбе, у 20:30 часова, публици ће бити приказана представа “Већ виђено”, такође у извођењу глумаца Драмске сцене СПКД “Просвјета”, а у режији и према тексту Бранкице Радоњић.

Изложба и представа су дио програма обиљежавања Дана општине Прњавор, улаз је бесплатан.

ТОКОМ ВИКЕНДА ОДРЖАНИ ФИНАЛЕ ОШ У МАЛОМ ФУДБАЛУ И МАСКЕНБАЛ ЗА ДЈЕЦУ

У оквиру програма обиљежавања Дана општине Прњавор, током викенда су одржане још две манифестације за најмлађе суграђане.

У сали ОШ “Никола Тесла”, организовано је финале основних школа у малом фудбалу за дјевојчице и дјечаке. Прво мјесто у категорији дјечака освојио је тим ОШ “Никола Тесла” Прњавор, а друго мјесто ОШ “Милош Црњански” из Поточана. У категорији дјевојчица, прво мјесто освојио је тим ОШ “Меша Селимовић” из Лишње, а друго мјесто такође екипа ОШ “Милош Црњански” из Поточана. Најбољим голманима, играчима и тимовима, уручене су симболичне награде.

Драмска сцена СПКД “Просвјета” организовала је у недјељу већ традиционални “Маскенбал за дјецу”. У препуној сали Центра за културу, малишани обучени у оригиналне костиме, забављали су се уз музику и плес. Централни догађај маскенбала био је избор најбољег костима, на ком су побједили “мумија”, “овчица и пастир”, а “акваријум” и “перница” освојили друга мјеста.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ У ОКВИРУ ПРОГРАМА “ROMACTED”

Представници десет општина у Босни и Херцеговини потписали су меморандум о разумијевању потврдивши своју опредијељеност за укључивање ромских грађана у рад локалних власти.

То је дио заједничког програма Европске уније и Вијећа Европе – ROMACTED (“Промоција доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу”) који је званично представљен у Сарајеву 20. марта. Циљ програма је оснажити ромско становништво у локалним заједницама и допринијети унапређењу живота ове рањиве групе.

Вршилац дужности шефа Одјела за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу при Делегацији Европске уније у БиХ Ђанлука Ванини, истакао је да недискриминација и интеграција мањинских група представљају основне вриједности на којима је базирана Европска унија.

Главни партнер Европске уније у проведби програма ROMACTED је Вијеће Европе.

Према ријечима шефа уреда Вијећа Европе у БиХ Драхослава Стефанека, циљ програма је изналажење иновативних рјешења за инклузију Рома на локалном нивоу.

Према ријечима Циљеви програма већ се налазе у Стратегији и Акционом плану БиХ за инклузију ромске популације, истакла је помоћница министрице за људска права и избјеглице Салиха Ђудерија. Она је подсјетила да још увијек у БиХ 60 посто припадника ромске популације у БиХ треба неку врсту помоћи, а више од 80 посто радно способног дијела ромског становништва је незапослено.

Програм ROMACTED ће бити реализован у 10 општина у БиХ и то у Бијељини, Брчко Дистрикту, Доњем Вакуфу, Градишци, Какњу, Прњавору, Тузли, Високом, Вукосављу и Травнику.

Након потписивања меморандума о разумијевању услиједила је панел дискусија, на којој су представници ромских удружења из БиХ имали прилику да размијене искуства са члановима међународних невладиних организација.

ROMACTED програм се проводи у шест земаља западног Балкана и у Турској и трајат ће до 30. априла 2020. године. Програмом ће бити обухваћено укупно 50 локалних заједница, односно општина у овим државама, а за његову реализацију Европска унија и Вијеће Европе су издвојили 3,7 милиона еура.

europa.ba