ODRŽAN SASTANAK PARTNERSKE GRUPE U POSTUPKU REVIZIJE STRATEGIJE RAZVOJA

Danas je u sali SO Prnjavor održan sastanak Partnerske grupe u postupku revizije Strategije razvoja opštine Prnjavor. Partnerska grupa, kao konsultativno i savjetodavno tijelo u procesu revizije strategije, osigurava učešće svih relevantnih faktora u lokalnoj zajednici. Članovima Partnerske grupe, koja se sem opštinskih, sastoji i od predstavnika javnih ustanova, škola, nevladinih organizacija i privrednih subjekata, koordinatori Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), predstavili su nacrt revidirane platforme strategije i omogućili im da iznesu svoje prijedloge i komentare, koji će biti ugrađeni u konačnu verziju dokumenta.

Predsjednik SO Prnjavor, Željko Simić, istakao je da se današnjim sastankom želi pokazati kako Strategija razvoja naše opštine ne treba da bude samo briga opštinske uprave, već da je potrebno zajedno djelovati.

Ognjen Jevđenić, tehnički direkor fabrike “Standard”, istakao je svoje zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka i različitih mišljenja koja su izneta ovom prilikom. Jevđenić je napomenuo i značaj bavljenja projektima pretpristupnih fondova Evropske unije i stvaranjem povoljnih uslova za dovođenje novih investitora.

Odluka o reviziji Strategije razvoja opštine Prnjavor, za period od 2012. do 2020. godine, naći će se na sljedećem skupštinskom zasjedanju.

 

 

 

OBAVJEŠTENjE

Odjeljenje za stambeno – komunalne poslove i investicije obavještava građane da će u srijedu 1. marta u večernjim časovima pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice provoditi aktivnosti na pranju glavne gradske ulice. Molimo građane da u toku sutrašnjeg dana uklone svoje automobile sa parkinga u ulici Svetog Save, kako bi navedene aktivnosti bile što uspješnije realizovane.

POČELE PRIPREME ZA OBILjEŽAVANjE DANA OPŠTINE

Nizom kulturnih i sportskih manifestacija u periodu od polovine do kraja marta biće obilježen 24. mart – Dan opštine odlučeno je na današnjem prvom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje Dana opštine. Sastanku Organizacionog odbora prisustvovali su predstavnici Opštine, sportskih, kulturnih, medijskih i drugih javnih institucija, a Odborom je predsjedavao Željko Simić, predsjednik Skupštine opštine Prnjavor. Dan opštine Prnjavor biće obilježen tradicionalnim izlaskom na Motajicu, međunarodnom uličnom trkom, tekvondo turnirom, maskenbalom za djecu, koncertom muzičke škole, opštinskom smotrom folklora i nizom drugih aktivnosti i manifestacija. Centralna manifestacija će biti 24. marta koja obuhvata parastos poginulim borcima i svečanu sjednicu SO. Ulaz za manifestacije koje se obilježavaju u Centru za kulturu biće besplatan. U narednim danima biće održan i drugi sastanak Organizacionog odbora, kada će biti utvrđen konačni program obilježavanja Dana opštine.

PRNjAVOR SE OTVARA ZA “GREENFIELD” INVESTICIJE – U POSLOVNO-TURISTIČKOJ ZONI VIJAKA NA RASPOLAGANjU VIŠE OD 100 PARCELA ZA BUDUĆE ULAGAČE

Izgradnja restorana, bungalova, terena za sport i rekreaciju, kao i izletišta planirana je Regulacionim planom poslovno-turstičke zone Vijaka u Prnjavoru. Takođe, u okviru turističko–rekreativnog dijela planirana je izgradnja sportskog kompleksa, te je Opština Prnjavor kandidovala ovu investiciju za projekat “FIFA GOAL”, kojim se podrazumijeva izgradnja fudbalskih terena vrijednih 2 mil KM. Poslovno-turistička zona Vijaka imaće, inače, dva dijela – sjeverni dio koji je namijenjen za poslovno-industrijsku zonu i južni dio za turizam i rekreaciju. Kako za eKapiju kažu iz Opštine Prnjavor, prostor poslovno–industrijske zone podijeljen je na 120 novih parcela u kojima će biti omogućeno obavljanje više djelatnosti, a koje su po prirodi slične.

– Južni dio lokacije posjeduje veliki turistički potencijal postojanjem ergele Vučijak koja je u vlasništvu Vlade RS i čini ovaj lokalitet izuzetno atraktivnim za izgradnju ugostiteljskih sadržaja kao što su restorani, bungalovi, tereni za sport i rekreaciju, izletišta i mnogih drugih – dodaju iz ove opštine. Kako kažu, aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, pa je sredinom januara ove godine 60% zemljišta poslovne zone uknjiženo na Opštinu Prnjavor, čime su stvoreni uslovi da počne izgradnja. – Do kraja 2017. godine očekujemo da će biti uknjižen i preostali dio ovog zemljišta, čime će se kompletirati poslovno–industrijska zona, a usvojen je i Regulacioni plan za ovu zonu. Ukupna površina poslovno-turističke zone Vijaka je oko 320 hektara i nalazi se 2,5 kilometra od centra Prnjavora.

Ova zona ima odličnu saobraćajnu povezanost, jer se nalazi na raskrsnici puteva – magistralnog, regionalnog i autoputa “9. januar” što će privrednicima koji budu imali proizvodne pogone u zoni omogućiti manje troškove i skraćeno vrijeme transporta roba, kao i lakši plasman proizvoda. – Autoput “9. januar” presjeca ovu zonu na dva dijela, poslovno–industrijski i turističko–rekreativni. Saobraćajnim rješenjem planirano je da se na mjestu isključenja sa autoputa omogući pristup svim zonama sa poslovno-industrijskim sadržajem, a jedan potputnjak povezivaće sjeverni i južni dio poslovne zone. Unutar poslovno–industrijske zone saobraćaj će biti riješen na principu jedne primarne saobraćajnice i sabirnih saobraćajnica kako bi se obezbijedio pristup svim parcelama, dok će pristup turističko-rekreativnoj zoni biti zasnovan na postojećoj putnoj mreži uključujući rekonstrukciju i dogradnju istih – kažu iz Opštine Prnjavor. Takođe, napominju, da je u toku 2017. godine planirana izgradnja trafostanice što će obezbijediti potpuno i kvalitetno napajanje strujom.

– Poslovna zona Vijaka raspolaže sa vodovodnom mrežom, ali da bi se obezbijedilo kvalitetno vodosnabdijevanje budućih potrošača potrebno je duž svih planiranih saobraćajnica obezbijediti distributivnu vodovodnu mrežu, te uvesti novu telekomunikacionu mrežu sa kapacitetom koji odgovara budućem poslovnom kompleksu – dodaju iz ove opštine. Iz Opštine Prnjavor poručuju da je poslovno–industrijska zona namjenjena za “greenfield” investicije koje predstavljaju najpoželjniji vid ulaganja u nove kapacitete, jer donose eksplozivni rast privrednih aktivnosti i nova zapošljavanja. Naime, ova vrsta investicije podrazumijeva da se sa poslom počinje od početka, od otkupa zemljišta, izgradnje poslovnih objekata do zapošljavanja radnika. – Postoji veliko interesovanje privrednika sa područja opštine Prnjavor, koji posjeduju poslovne kapacitete u neposrednoj blizini poslove zone, da prošire svoje privrednu djelatnost unutar nje. Na području naše opštine postoje velike mogućnosti za razvoj poljoprivredne proizvodnje, posebno u oblasti mljekarske proizvodnje, jer je opština Prnjavor lider u proizvodnji sirovog mlijeka u RS. Takođe, najveći broj preduzeća djeluje u oblasti prehrambene industrije, zatim proizvodnje kože i obuće, kao i metaloprerađivanju. Međutim, značajno je spomenuti i proizvodne kapacitete iz oblasti prerade drveta, proizvodnje namještaja i građevinskog materijala.

Pogodnosti za investitore

Iz Opštine Prnjavor kažu za eKapiju da aktivno rade na stvaranju pogodnosti za privredno djelovanje na području opštine, a jedna od takvih aktivnosti, ističu, je smanjenje stope poreza na nepokretnost. Naime, u decembru 2016. usvojena je stopa poreza na nepokretnost u iznosu od 0,05% što predstavlja najniži mogući iznos. – Poslovno–industrijska zona biće opremljena pratećom infrastrukturom – struja, voda, telekomunikacije. Svakako jedna od prednosti poslovno–industrijske zone je blizina autoputa, čijom izgradnjom će biti omogućemo da sve što se proizvodi u Prnjavoru za kratko vrijeme bude u centrima u region, ali i šire. Takođe, u cilju unapređenja poslovnog okruženja Opština Prnjavor je realizovala projekat Regulatorne reforme, s ciljem smanjenja troškova i rizika poslovanja kroz pojednostavljenje administrativnih postupaka u nadležnosti lokalne uprave i smanjenja cijena usluga lokalne administracije – poručuju iz ove opštine.

Kako dodaju cijena zemljišta u poslovno-turističkoj zoni biće određena na javnoj licitaciji.

Portal eKapija, novinar Slobodana Šubara

http://www.ekapija.com/website/bih/page/1677257/Prnjavor-se-otvara-za-greenfield-investicije-U-poslovno-turisti%C4%8Dkoj-zoni-Vijaka-na-raspolaganju-vi%C5%A1e-od-100-parcela-za-budu%C4%87e-ulaga%C4%8De

MALEŠEVIĆ: IZUČAVANjE NACIONALNIH JEZIKA OD INTERESA ZA SVE

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da je obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika od velikog značaja ne samo za nacionalne manjine kojih u Republici Srpskoj ima značajan broj, posebno u Prnjavoru, već i za sve ostale stanovnike Srpske sa kojima oni žive u sinergiji i zajedništvu. Malešević je danas prisustvovao prezentaciji učenja manjinskih i drugih jezika u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Šibovskoj u kojoj se izučava italijanski jezik i u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Prnjavoru gdje zainteresovani učenici mogu učiti i ukrajinski jezik. On je ocijenio da se vremenom uvidjelo da je neophodno da nacionalne manjine izučavaju svoj jezik kroz obrazovni sistem.

“Određena udruženja su tražila da se izučavanje jezika nacionalnih manjina uvede u škole kako bi, na neki način, ostvarili kontakt sa svojom maticom i nastavili tradiciju svog naroda. Ministarstvo je izašlo u susret ovom zahtjevu i izučavanje ovih jezika uveli smo u škole gdje je bilo interesa”, rekao je Malešević. On ističe da se na taj način na djecu prenosi ne samo kultura, već tradicija jednog naroda. “Preko nacionalnih manjina imamo i određene kontakte sa državama iz kojih oni potiču, a važno je i što imamo određene različitosti koje obogaćuju i Republiku Srpsku”, kaže Malešević. Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš naglasio je da je ova opština danas, uz saradnju sa Savezom nacionalnih manjina Republike Srpske, jedina koja je organizovala obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika.

“Prnjavor s razlogom može biti organizator jednog takvog događaja, jer smo poznati kao opština u kojoj živi veliki broj nacionalnih manjina. Zadovoljstvo je što, prije svega, mladi kroz učenje u školama čuvaju ne samo svoj maternji jezik od zaborava nego i običaje i kulturu naroda iz kojeg potiču”, rekao je Tomaš. Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH Tihomir Knežiček kaže da se Prnjavor danas potvrdio kao jedna od ključnih opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koja njeguje jezik i tradiciju nacionalnih manjina, čime pokazuje svoju privrženost multikulturalnoj opredijeljenosti. “Danas smo vidjeli da i djeca podržavaju očuvanje tradicije, uče jezike i doprinose zajedništvu”, rekao je on. Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover ističe da je Prnjavor, uz Prijedor, Banjaluku i Gradišku, primjer pozitivne prakse izučavanja jezika nacionalnih manjina. “Imamo i projekat o suživotu nacionalnih manjina u BiH koji radimo sa 18 škola iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara”, napomenuo je Rover. Rover kaže da nisu zadovoljni mogućnostima koje BiH nudi mladima u izučavanju maternjeg jezika.”U Republici Srpskoj ima pomaka, ali u FBiH nema ništa. Savez nacionalnih manjina iskoristiće priliku da gdje god za to postoje uslovi nametne izučavanje maternjeg jezika, očuvanje tradicije i običaja, jer bez toga nema ni nacionalnih manjina”, dodao je on. Opštinski savez nacionalnih manjina u Prnjavoru, uz podršku Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, danas je bio domaćin konferencije pod nazivom “Značaj učenja maternjeg jezika u segmentu očuvanja kulturnog identiteta”. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji prate rad nacionalnih manjina, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, opštine Prnjavor, udruženja nacionalnih manjina iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Doboja, Bijeljine, distrikta Brčko i Prnjavora, Savjeta nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te međunarodne zajednice.

SRNA, T.S.

PRVA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Na prvoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, održanoj danas u prostorijama SO Prnjavor, osim plana rada štaba u 2017. godini, razmatrani su i planovi koji obuhvataju sprovođenje aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa na području opštine Prnjavor, u periodu 2016-19. godina, kao i pregledi nastale i procijenjene štete od poplave od 12. januara 2016. godine, od olujnog nevremena koje je zahvatilo područje sjevernog dijela opštine 13. jula 2016. godine, te pregled klizišta sa procijenjenom štetom.

Opštinski štab za vanredne situacije je operativno stručno tijelo nadležno za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, čiji izbor članova se vrši na osnovu profesionalnog obavljanja dužnosti povezanih sa mjerama zaštite spasavanja ljudi i materijalnih dobara.

OBAVJEŠTENjE O AŽURIRANjU PODATAKA O NAČINU KORIŠTENjA ZEMLjIŠNOG POSEDA

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava registrovane poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor, da su u skladu sa Uredbom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 30/13, 65/13, 20/14 i 57/16) u obavezi svake godine u periodu od 01. januara do 15. maja izvršiti redovno godišnje ažuriranje podataka o načinu korištenja zemljišnog posjeda (vrstama usjeva/zasada na zemljišnim parcelama u tekućoj godini), kao i o vrsti i brojnom stanju stočnog fonda. Ažuriranje podataka se vrši u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u Prnjavoru, a isto je neophodno izvršiti zbog ostvarivanja prava na novčane podsticaje od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i drugih prava po osnovu registracije do kraja tekuće godine. Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

KONKURSI ZA SREDNjOŠKOLCE I STUDENTE

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava o srednjoškolce i studente sa područja opštine Prnjavor o otvorenim konkursima: Mreža savjeta učenika Bosne i Hercegovine organizuje kampanju „Želimo znati! Kako ostati?“ sa ciljem nagrađivanja srednjoškolaca iz cijele BiH, koji su ostvarili posebne rezultate u toku srednjoškolskog obrazovanja. Konkurs je otvoren do 01.03.2017. godine. Sve informacije o uslovima i načinu prijavljivanja zainteresovani mogu pronaći na stranici https://www.mreza-mira.net/vijesti/takmicenja-nagrade/ti-si-proaktivni-srednjoskolac/ i u skladu sa Protokolom o saradnji u oblasti obrazovanja potpisanim između Vlade Republike Slovenije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, a u okviru Centra za izvrsnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja, Republika Slovenija za školsku 2017/2018 godinu oglašava ponudu 18 stipendija za državljane Bosne i Hercegovine. Zainteresovani kandidati svoje aplikacije trebaju dostaviti Ministarstvu civilnih poslova BiH najkasnije do 24.03.2017. godine na adresu: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ul. Trg BiH 1, 71000 Sarajevo. Obavještenje o stipendijama i prijavni obrasci mogu se pronaći na web stranici: http://www.studirajvani.ba/stipendija/131.

SAJAM SRPSKIH PRIVREDNIKA U ŠVAJCARSKOJ

U švajcarskom gradu Dietikon u periodu od 2. do 4. juna 2017. godine biće održan Sajam srpskih privrednika u organizaciji Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, a u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srbije. Organizatori najavljuju učešće velikog broja preduzeća iz Srbije i Republike Srpske, a glavni sponzor sajma je Grad Loznica. Zainteresovani privrednici učešće na sajmu mogu prijaviti putem prijavnog lista i ugovora na email: [email protected]  a za sve dodatne informacije mogu se obratiti Simić Radenku na broj telefona 0041 43 222 48 38, 0041 79 35 77 221.

Izlagački ugovor

Pravilnik

KAMPANjA „BUDI VIDLjIV, NE BUDI FIGURA“

Opština Prnjavor se priključila medijskoj kampanji „Budi vidljiv, ne budi figura“ koja je počela 15. februara i koju zajednički provode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez Republike Srpske. Cilj kampanje je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz povećanje bezbjednosti pješaka, naročito u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja, te u uslovima gradskog saobraćaja.

Kampanjom „Budi vidljiv, ne budi figura“ želi se ukazati pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom noću, upotrebi svjetloodbojnih prsluka ili drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kao i na važnost pravilnog prelaska kolovoza, te vozačima ukazati potrebu opreznijeg kretanja u naselju, van naselja i u zonama škola i na drugim mjestima gdje se mogu očekivati pješaci. U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u 2016. godini smrtno su stradala 23 pješaka, što je za 32,3% manje nego u 2015. godini. Prema podacima iz MUP-a najviše poginulih je starije od 60 godina i skoro sve nesreće su se dogodile u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja i to van naselja, na otvorenom i neosvijetljenog dijelu puta. Kampanja „Budi vidljiv, ne budi figura“ će trajati do 28. februara.