ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ “МАЛА ЕВРОПА”

Наступ фолклорних ансамбала удружења Чеха, Пољака и Украјинаца и промоција традиционалних кухиња националних мањина које живе на подручју општине Прњавор обиљежили су вечерашњи фестивал националних мањина “Мала Европа”.

Начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић, каже да су сви који су се вечерас нашли на градском тргу имали прилику да уживају у шароликости и љепоти, у манифестацији културе, младости, различитости које спајају разне народе.

“Ово је начин да представимо нешто по чему се Прњавор разликује од других средина, а то је велики број народа који у заједништву живе више од 120 година”, рекао је Гатарић.

Један од гостију фестивала био је и амбасадор Украјине у Загребу, Александар Левченко, који је рекао да је разноликост народа богатство не само Прњавора, већ и Републике Српске и БиХ.

“Драго ми је да је ова општина препознала вриједност националних мањина и култура који припадају европским земљама. Овај потенцијал можемо материјализовати контактима са матичним земљама не само у културном, већ и у економском и привредном смислу”, каже Левченко.

Предсједник Украјинског културно-умјетничког друштва “Тарас Шевченко” из Прњавора, Штефица Бороденко, истакла је да ово друштво на фестивалу учествује свих седам година од како постоји манифестација.

“Вечерас смо представили наше традиционалне игре, пјесме и кухињу, слике, вез и остале експонате који се односе на украјинску културу”, прецизирала је Бороденко.

Према њеним ријечима, украјинске игре изискују добру физичку припремљеност и специфичне су због своје живости, а главни кулинарски специјалитети су боршч, штрудла са маком и орасима, и пироге.

“Вечерас смо за посјетиоце направили око 700 пирога, које кухамо на лицу мјеста”, каже Бороденко.

Након културно-умјетничког програма, забава је настављена уз музику и плес, те дегустацију кулинарских специјалитета.

Начелник општине је покровитељ ове манифестације, која се одржава већ седму годину.

СРНА /Т.С/

ПРИЈЕМ УОЧИ ФЕСТИВАЛА “МАЛА ЕВРОПА”

Начелник општине Прњавор Синиша Гатарић уприличио је пријем за госте и учеснике Седмог фестивала националних мањина “Мала Европа”, који се вечерас одржава у Прњавору.

Гатарић је истакао да је Прњавор мултиетничка средина у чијој је основи однос према обичном човјеку.

“Ти људи су у потпуности укључени у свакодневни живот, пуно су допринијели развоју опште културе, између себе се цијенимо, поштујемо и волимо. Вршимо промоцију језика, културе, ношњи, гастрономије и свих богатстава која наша општина има када је ријеч о националним мањинама”, рекао је Гатарић.

Он ја као идеалну прилику за промоцију таквих вриједности навео управо вечерашњи фестивал.

“Користимо прилику да на овакву манифестацију позовемо све пријатеље које имамо у окружењу, на тај начин јачамо везе и експонирамо нашу општину као отворену заједницу”, каже Гатарић.

Представник националних мањина у Скупштини општине Прњавор Бранко Декет изразио је задовољство одзивом гостију који су позвани да присуствују фестивалу.

Он је изразио очекивање да ће се и суграђани одазвати у великом броју и присуствовати презентацији обичаја, културе, традиције, јела и пића.

Данашњем пријему присуствовао је и Тихомир Кнежичек, предсједник Вијећа националних мањина БиХ.

Кнежичек каже да је Прњавор један од ријетких примјера у БиХ гдје се на дјелу види присутност националних мањина, заједништво, позитиван однос локалне власти према удружењима која дјелују на овом подручју, као и могућност тих удружења да покажу своје карактеристике.

Представник ОХР-а Владан Лончар каже да је богатство различитости које постоји у Прњавору за сваку похвалу и изразио наду да ће се овакво стање, када је ријеч о националним мањинама, задржати и у будућности.

Седми фестивал националних мањина општине Прњавор “Мала Европа” почеће у 17.00 часова дефилеом учесника фестивала главном градском улицом.

Отварање фестивала предвиђено је у 18.00 часова на градском тргу, након чега ће услиједити наступ фолклорних друштава, презентација националних кухиња, забава уз музику и плес.

Покровитељ фестивала је начелник општине Прњавор.

СРНА /Т.С/

ДУГОГОДИШЊА ДОБРА САРАДЊА ПОЉАКА И ПРЊАВОРЧАНА

Амбасада Пољске у Сарајеву већ годинама добро сарађује и одржава пријатељске везе са општином Прњавор, која је мултиетничка и веома отворена средина, рекла је конзул Пољске у БиХ Агата Грабска.

Она је данас у Прњавору изјавила да Амбасада Пољске финансијски и материјално подржава пољска удружења која активно дјелују на подручју ове локалне заједнице.

Грабска је, у име амбасадора Републике Пољске у БиХ Андржеја Кравчика, присуствовала научној конференцији Пољака у БиХ “70 година од повратка Пољака из Босне”.

На конференцији коју су организовали представници пољског Болеславјеца, побратимског града општине Прњавор, о пројекту јачања културног идентитета пољске заједнице у БиХ говорили су Томаш Лис, доктор историје Универизитета Миколаја Коперника у Торуњу, Јан Бујак, аутор серије књига “Галцијани и Срби”, и професор Милош Мишковић, добитник ордена “Бене Мерито” за промоцију Пољске у свијету.

Конференција је финансирана у оквиру дјеловања Сената Републике Пољске за пољску дијаспору.

Начелник одјељења за промовисање града Болеславјец, Томаш Габржек, подсјетио је да је Прњавор један од десет и уједно најстарији партнерски град са Болеславјецом.

“Са Прњавором одржавамо најбоље односе и сарадњу. То нису само састанци општинских руководстава већ и сарадња обичних људи”, рекао је Габржек.

Он је изразио жељу да се сарадња у будућности заснива на размјени ученика, али и међусобној посјети старијих грађана.

 Са представницима Болеславјеца начелник општине Прњавор Синиша Гатарић је у градском парку засадио ‘дрво пријатељства’.

Гатарић је прецизирао да је ријеч о липи, која представља симбол славенства.

“Све ове активности представљају увод у сутрашњи Фестивал националних мањина, који је за Прњавор од изузетног значаја. Том манифестацијом наша општина показује своје богатство везано за развој културе на овим просторима, у чему су учествовали бројни народи, створили културну и животну специфичност”, рекао је Гатарић.

Он каже да се Прњавор, када се ради о мултиетичности и мултикултуралности, може сврстати међу водеће средине.

Данашњим активностима које су у Прњавору организовали Пољаци из Болеславјеца присуствовала је и Халина Вањак, начелник Удружења реемиграната из Пољске, њихових потомака и пријатеља.

Вањак каже да је доста Пољака везано за Прњавор, да по неколико пута годишње долазе у овај крајишки град да посјете родбину или гробове својих предака.

“Пријатељство и дружење су за нас најважнији. Желимо да добро упознамо своју историју, културу и традицију и пренесемо их на млађе генерације”, рекла је она.

У Центру за културу одржан је и културно-умјетнички програм у којем су наступили фолклорна група “Млади Болеславјец”, хор Удружења реемиграната из БиХ и њихових потомака и оркестар “Дета” из Болеславјеца, те представљени специјалитети пољске кухиње, региона Доњи Шлонск.

У Прњавору ће сутра бити одржан Седми фестивал националних мањина “Мала Европа”.

СРНА /Т.С/

РЕЗУЛТАТИ КОНТРОЛЕ КВАЛИТЕТА ВОДЕ ЈАВНЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ ОД 21.07.2016. ГОДИНЕ

Према извјештају Института за јавно здравство РС од 21. јула 2016. године, број: HH-5062-5067/V/07/2016, испитивањем шест узорака градског водовода узетих дана 11.7.2016. године, утврђено је да свих шест узорака одговара одредбама Правилника о здравственој исправности воде за пиће, у погледу анализираних физичко-хемијских и микробиолошких параметара. Због неуједначености квалитета воде у претходном периоду и на основу мишљења Института за јавно здравство Републике Српске, воде се и даље сматра здравствено небезбједном и опасном по здравље људи и рјешење број: 10-510-940/15 од 12.11.2015. године о забрани коришћења воде за пиће и припрему хране и даље остаје на снази.

ИЗМЈЕНА РЕЖИМА САОБРАЋАЈА

Одјељење за стамбено-комуналне послове и инвестиције Општине Прњавор обавјештава грађане да ће током трајања манифестације “Фестивал националних мањина 2016”, у суботу, 30.7.2016. године, у времену од 17:00 до 24:00 часа бити затворен саобраћај за сва возила на Тргу српских бораца од раскрснице са улицом Светог Саве, до раскрснице са улицом Стевана Немање и улицом Алексе Малића, у улици Светог Саве, те забрањено паркирање на паркингу испред Робне куће “Прима”.

КОНЦЕРТ МУЛТИНАЦИОНАЛНОГ БЕНДА “ТРИБАЛ ВЕДА”

Концертом бенда „Трибал веда“, који ће наступити данас у Градском парку код Дома културе, са почетком у 21:30 час, биће отворена Љетња сцена  – Прњавор 2016.

Уколико временске прилике то дозволе, овај мултинационални бенд из Француске ће вам вечерас представити необичне мелодије настале под утицајем различитих свјетских музичких праваца.

Покровитељ манифестације је начелник општине Прњавор, а улаз за све посјетиоце је слободан.

РЕЗУЛТАТИ КОНТРОЛЕ КВАЛИТЕТА ВОДЕ ЈАВНЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ ОД 14.07.2016. ГОДИНЕ

Према извјештају Института за јавно здравство РС од 14. јула 2016. године, број: HH-4778-4783/V/06/2016, испитивањем шест узорака градског водовода узетих дана 30.6.2016. године, утврђено је да свих шест узорака одговара одредбама Правилника о здравственој исправности воде за пиће, у погледу анализираних физичко-хемијских и микробиолошких параметара. Због неуједначености квалитета воде у претходном периоду и на основу мишљења Института за јавно здравство Републике Српске, воде се и даље сматра здравствено небезбједном и опасном по здравље људи и рјешење број: 10-510-940/15 од 12.11.2015. године о забрани коришћења воде за пиће и припрему хране и даље остаје на снази.

ИЗМЈЕНА РЕЖИМА САОБРАЋАЈА

Одјељење за стамбено-комуналне послове и инвестиције Општине Прњавор обавјештава грађане да ће у понедјељак, дана 25.7.2016. године, у периоду од 10:00 до 12:00 часова, на локалном путу првог реда, пут од Регионалног пута Р474 у Поповићима – Бања Кулаши – Присоје – Горњи Вијачани – Вијачани Горњи (граница општине Челинац), дионица Р474 у Поповићима – Бања Кулаши, ради санације моста на ријеци Укрини, бити обустављен саобраћај за сва возила.

Моле се корисници локалног пута за разумјевање и коришћење алтернативних путних праваца за вријеме трајања обуставе саобраћаја.

СЕДМИ ФЕСТИВАЛ „МАЛА ЕВРОПА“ 30. ЈУЛА

Седми фестивал националних мањина општине Прњавор „Мала Европа“ биће одржан у суботу, 30. јула, на градском тргу. Програм ће почети у 17 часова, дефилеом учесника од Спомен парка, главном градском улицом, до Трга српских бораца. Свечано отварање је предвиђено за 18 часова, након ког ће посјетиоци имати прилику да уживају у наступу фолклорних друштава, присуствују презентацији и дегустацији јела карактеристичних за националне мањине са подручја општине, те да се забаве уз музику и плес.

Покровитељ фестивала је начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић.

ВОДА ИЗ ЈЕЗЕРА ДРЕНОВА НИЈЕ РАДИОАКТИВНА

Институт за јавно здравство у Бањалуци, након мјерења радиоактивности на локацијама језера Дренова и Милошевића главици, утврдио је да бомбе које је НАТО 1995. године бацио на овај простор, нису изазвале вјештачку радиоактивност. “Институт нема податке за раније спроведена мјерења на овом подручју, али посједује просјечна мјерења на нивоу Српске, на основу којих се може тврдити да нема вјештачке радиоактивности”, рекла је технички руководилац лабораторије за радиохемију Института Јелена Маринковић на конференцији за новинаре у Прњавору.

Помоћник директора за деминирање Републичке управе Цивилне заштите Драган Кос каже да је, након извршених испитивања и роњења, на основу пронађених остатака гелера утврђено да су ракете у води експлодирале. “Опасности од постојања ракета `томахавк` нема”, нагласио је Кос.

Замјеник начелника општине Прњавор Божидар Ивановић каже да је утврђено да је јонизирајуће зрачење мање од просјека и да становништво не треба да брине.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Вијачани Дејан Суботић, у име мјештана овог подручја, изразио је задовољство утврђеним резултатима анализе и рекао да је данас коначно ријешена двије деценије дуга мистерија у вези са постојањем бомбе са осиромашеним уранијумом у језеру Дренова.

Данашњем састанку присуствовали су представници Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске, Завода за јавно здравство Српске, Савјета мјесне заједнице Доњи Вијачани и општине Прњавор.

Током НАТО бомбардовања Републике Српске у првој половини септембра 1995. године, неколико навођених ракета са осиромашеним уранијумом пало је у напосредној близини језера Дренова, а најмање једна у језеро. Због састава пројектила који су штетни по људско здравље и због чињенице да се водом из овог акумулационог језера снабдјева општина Прњавор, постојала је бојазан да је дошло до загађења језера.

СРНА /Т.С/