Ambasada Poljske u Sarajevu već godinama dobro sarađuje i održava prijateljske veze sa opštinom Prnjavor, koja je multietnička i veoma otvorena sredina, rekla je konzul Poljske u BiH Agata Grabska.

Ona je danas u Prnjavoru izjavila da Ambasada Poljske finansijski i materijalno podržava poljska udruženja koja aktivno djeluju na području ove lokalne zajednice.

Grabska je, u ime ambasadora Republike Poljske u BiH Andržeja Kravčika, prisustvovala naučnoj konferenciji Poljaka u BiH “70 godina od povratka Poljaka iz Bosne”.

Na konferenciji koju su organizovali predstavnici poljskog Boleslavjeca, pobratimskog grada opštine Prnjavor, o projektu jačanja kulturnog identiteta poljske zajednice u BiH govorili su Tomaš Lis, doktor istorije Univeriziteta Mikolaja Kopernika u Torunju, Jan Bujak, autor serije knjiga “Galcijani i Srbi”, i profesor Miloš Mišković, dobitnik ordena “Bene Merito” za promociju Poljske u svijetu.

Konferencija je finansirana u okviru djelovanja Senata Republike Poljske za poljsku dijasporu.

Načelnik odjeljenja za promovisanje grada Boleslavjec, Tomaš Gabržek, podsjetio je da je Prnjavor jedan od deset i ujedno najstariji partnerski grad sa Boleslavjecom.

“Sa Prnjavorom održavamo najbolje odnose i saradnju. To nisu samo sastanci opštinskih rukovodstava već i saradnja običnih ljudi”, rekao je Gabržek.

On je izrazio želju da se saradnja u budućnosti zasniva na razmjeni učenika, ali i međusobnoj posjeti starijih građana.

 Sa predstavnicima Boleslavjeca načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić je u gradskom parku zasadio ‘drvo prijateljstva’.

Gatarić je precizirao da je riječ o lipi, koja predstavlja simbol slavenstva.

“Sve ove aktivnosti predstavljaju uvod u sutrašnji Festival nacionalnih manjina, koji je za Prnjavor od izuzetnog značaja. Tom manifestacijom naša opština pokazuje svoje bogatstvo vezano za razvoj kulture na ovim prostorima, u čemu su učestvovali brojni narodi, stvorili kulturnu i životnu specifičnost”, rekao je Gatarić.

On kaže da se Prnjavor, kada se radi o multietičnosti i multikulturalnosti, može svrstati među vodeće sredine.

Današnjim aktivnostima koje su u Prnjavoru organizovali Poljaci iz Boleslavjeca prisustvovala je i Halina Vanjak, načelnik Udruženja reemigranata iz Poljske, njihovih potomaka i prijatelja.

Vanjak kaže da je dosta Poljaka vezano za Prnjavor, da po nekoliko puta godišnje dolaze u ovaj krajiški grad da posjete rodbinu ili grobove svojih predaka.

“Prijateljstvo i druženje su za nas najvažniji. Želimo da dobro upoznamo svoju istoriju, kulturu i tradiciju i prenesemo ih na mlađe generacije”, rekla je ona.

U Centru za kulturu održan je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili folklorna grupa “Mladi Boleslavjec”, hor Udruženja reemigranata iz BiH i njihovih potomaka i orkestar “Deta” iz Boleslavjeca, te predstavljeni specijaliteti poljske kuhinje, regiona Donji Šlonsk.

U Prnjavoru će sutra biti održan Sedmi festival nacionalnih manjina “Mala Evropa”.

SRNA /T.S/