Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić upriličio je prijem za goste i učesnike Sedmog festivala nacionalnih manjina “Mala Evropa”, koji se večeras održava u Prnjavoru.

Gatarić je istakao da je Prnjavor multietnička sredina u čijoj je osnovi odnos prema običnom čovjeku.

“Ti ljudi su u potpunosti uključeni u svakodnevni život, puno su doprinijeli razvoju opšte kulture, između sebe se cijenimo, poštujemo i volimo. Vršimo promociju jezika, kulture, nošnji, gastronomije i svih bogatstava koja naša opština ima kada je riječ o nacionalnim manjinama”, rekao je Gatarić.

On ja kao idealnu priliku za promociju takvih vrijednosti naveo upravo večerašnji festival.

“Koristimo priliku da na ovakvu manifestaciju pozovemo sve prijatelje koje imamo u okruženju, na taj način jačamo veze i eksponiramo našu opštinu kao otvorenu zajednicu”, kaže Gatarić.

Predstavnik nacionalnih manjina u Skupštini opštine Prnjavor Branko Deket izrazio je zadovoljstvo odzivom gostiju koji su pozvani da prisustvuju festivalu.

On je izrazio očekivanje da će se i sugrađani odazvati u velikom broju i prisustvovati prezentaciji običaja, kulture, tradicije, jela i pića.

Današnjem prijemu prisustvovao je i Tihomir Knežiček, predsjednik Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Knežiček kaže da je Prnjavor jedan od rijetkih primjera u BiH gdje se na djelu vidi prisutnost nacionalnih manjina, zajedništvo, pozitivan odnos lokalne vlasti prema udruženjima koja djeluju na ovom području, kao i mogućnost tih udruženja da pokažu svoje karakteristike.

Predstavnik OHR-a Vladan Lončar kaže da je bogatstvo različitosti koje postoji u Prnjavoru za svaku pohvalu i izrazio nadu da će se ovakvo stanje, kada je riječ o nacionalnim manjinama, zadržati i u budućnosti.

Sedmi festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor “Mala Evropa” počeće u 17.00 časova defileom učesnika festivala glavnom gradskom ulicom.

Otvaranje festivala predviđeno je u 18.00 časova na gradskom trgu, nakon čega će uslijediti nastup folklornih društava, prezentacija nacionalnih kuhinja, zabava uz muziku i ples.

Pokrovitelj festivala je načelnik opštine Prnjavor.

SRNA /T.S/