Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je jedinica “Vukovi s Vučijaka” čisto patriotska formacija koja je pokazala i ohrabrila i druge Srbe na ovim prostorima da se okupe i da zajedno brane i formiraju Republiku Srpsku.

“Na ovom prostoru je i u ranim godinama raspada bivše Jugoslavije postojala visoka svijest o opasnosti koja prijeti srpskom naroda a koja je opravdano temeljena na onome što je srpski narod doživio u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Ta svijest je bila visoko patriotska i omogućila je da se formira jedinica ‘Vukovi s Vučijaka’ koja je imala slavan put, koja nije činila zločine, koja je bila na prvim borbenim linijama, jedinica koja nema nijednog optuženog za ratni zločin”, istakao je Dodik nakon posjete Spomen-sobi “Vukovi s Vučijaka” i razgovora sa rukovodstvom ovog udruženja. On je naglasio da su u temelje Republike Srpske ugrađena dostignuća i ove jedinice. “Ranije smo radili na izgradnji Spomen doma, a sada smo spremni da kroz programe na različitim nivoima omogućimo pripadnicima i porodicama poginulih pripadnika jedinice da riješe sve stambene, smještajne probleme, probleme zapošljavanja sa određenim pijetetom, a prije svega odgovornošću prema stradalima ali i samoj Republici Srpskoj”, naveo je predsjednik Dodik.

On je naglasio da mu je drago što ova jedinica iskazuje apolitičnost u smislu uključivanja u političke stranke, ali daje snažan politički doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske. “Ovo je pravi odnos jedinica i njenih pripadnika koji su imali isključivo za cilj ostvarivanje slobode, stvaranje, jačanje i očuvanje Republike Srpske”, poručio je Dodik. Predsjednik Udruženja “Vukovi s Vučijaka” Slaviša Milanković kaže da je tokom sastanka sa predsjednikom Dodikom bilo riječi o novom odlikovanju jedinice od predsjednika Republike Srpske, kao i da se porodice poginulih i ratni veterani jedinice dodatno pomognu kroz programe zapošljavanja i druge projekte. Milanković je istakao da jedinica i Udruženje “Vukovi s Vučijaka” apsolutno odbijaju da se miješaju u politiku.

“Vukovi’ pripadaju Republici Srpskoj i srpskom narodu. Mi smo Udruženje koje njeguje uspomenu na ratnu jedinicu ‘Vukovi s Vučijaka’, na njenog komandanta Veljka Milankovića i poginule borce, na njihov značaj i doprinos u izgradnji i odbrani Republike Srpske”, poručio je Milanković. Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zahvalio je predsjedniku Dodiku na pomoći pri izgradnji sadašnjeg Štaba “Vukova”, a jedinici na svemu što su učinili za Republiku Srpsku u ratnom periodu i što čine u mirnodopskim uslovima. Podsjećajući da je lokalna zajednica u protekle dvije godine zaposlila više od desetoro djece poginulih sa područja opštine Prnjavor, Tomaš je najavio da će u narednim danima sa predsjednikom Dodikom biti razgovarano o programima i prioriotetima zapošljavanja ove kategorije stanovništva. “Ukoliko svako od nas bude branio Republiku Srpsku hrabrošću i entuzijazmom kako su to radili ranije ‘Vukovi s Vučijaka’, a kako to danas radi predsjednik Dodik, Republici Srpskoj sigurno ništa neće nedostajati” , područio je Tomaš. Udruženje “Vukovi s Vučijaka” danas ima oko 120 članova, a iz ove jedinice tokom ratnog perioda poginuo je 61 borac.

SRNA