Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je danas da će ova lokalna zajednica nabaviti udžbenike za narednu školsku godinu za 1.268 učenika osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor koji nisu obuhvaćeni nabavkom knjiga od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

Tomaš je nakon sastanka sa direktorima  osnovnih škola  rekao da će opština provesti proceduru javne nabavke udžbenika, a škole distribuciju.

On je istakao da je u ovogodišnjem opštinskom budžetu za ovu namjenu predviđeno 200.000 KM, ali da će biti potrebno izdvojiti dodatna sredstva zbog poskupljenja knjiga.

„Mi smo već kontaktirali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i dobili informaciju da je došlo do povećanja cijena za više od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema ranijoj računici trebali smo izdvojiti oko 203.000 KM, a sada će biti potrebno 268.000 KM, ali ćemo iznaći potrebna dodatna sredstva i riješiti ovaj problem“ , pojasnio je Tomaš.

Direktor Osnovne škole „Branko Ćopić“ Jasmina Malešević pohvalila je potez opštine da se svim osnovcima obezbijede besplatni udžbenici i na taj način pomogne roditeljima.

„Dvije godine pandemije oduzele su mnogo od obrazovanja i svakodnevnog života, knjige su mnogo poskupile i ovo će sigurno mnogo olakšati roditeljima da svoje đake osnovce spreme u školu“ , rekla je Maleševićeva.

SRNA T.S.