Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Opština Prnjavor uručenjem 10 auto-sjedalica roditeljima sa malom djecom, prikazom simulatora prevrtanja vozila i kose ravni učenicima srednjih škola na gradskom trgu u Prnjavoru te posjetom vrtiću “Naša radost” ukazali su na značaj i ciljeve preventivne kampanje “Lako je pojas vezati”.

Direktor Agencije Mladen Petrović istakao je u izjavi novinarima da je prema posljednjim urađenim indikatorima, stepen vezivanja pojasa na prednjem sjedištu oko 80 odsto, a na zadnjim oko 20 odsto, što se u narednom periodu mora poboljšati.

“Važno je napomenuti da se upotrebom pojasa za 50 odsto smanjuje smrtni ishod ili teške povrede pri saobraćajnoj nezgodi” , rekao je Petrović.

On kaže da je Agencija nosilac kampanje koja traje do 13. maja, a realizuje se u saradnji sa Auto-moto savezom /AMS/ Republike Srpske , Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Posjetom vrtićima pokušavamo da kroz edukovanje najmlađih članova društva podignemo svijest o značaju vezivanja bezbjednosnog pojasa”, rekao je Petrović.

Jelica Lubura iz AMS Republike Srpske kaže da se u ovoj službi, u saradnji sa svim drugim subjektima bezbjednosti saobraćaja, velika pažnja posvećuje saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju djece.

Ona napominje da proces saobraćajnog vaspitanja počinje od porodice, nastavlja se u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i kao završna faza priprema u auto-školama.

“Veliku ulogu imaju roditelji, jer djeca usvajaju osnovne navike gledajući pravilno ponašanje roditelja koji učestvuju u saobraćaju, a u vrtiću djeca uče kroz prilagođene nastavne sadržaje, igru ili gledanjem crtanih filmova sa problematikom bezbjednosti saobraćaja”, kaže Lubura.

Lubura je naglasila da je cilj provođenja svih preventivnih aktivnosti pripremiti djecu da budu bezbjedni učesnici u saobraćaju koji će poštovati saobraćajna pravila i propise i kada budu odrasli ljudi.

Komandir Policijske stanice Prnjavor Milivoje Milijaš kaže da je na području koje operativnim radom pokriva Policijska stanica Prnjavor za prva tri mjeseca ove godine evidentirano smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, dok nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda u kojima su djeca zadobila tjelesne povrede usljed nekorištenja auto-sjedalica.

On je iznio i podatak da je u toku prošle godine na području opštine Prnjavor registrovano 320 prekršaja nekorištenja bezbjednosnog pojasa, a u prva tri mjeseca ove godine evidentirano je ukupno 47 prekršaja.

“Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, koriste bezbjednosni pojas i dječije auto-sjedalice jer na taj način povećavaju ličnu bezbjednost i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju” , rekao je Milijaš.

Današnjem događaju prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je napomenuo da opština Prnjavor podržava sve aktivnosti na promociji bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

“Pridružili smo se kampanji nabavkom sedam auto-sjedalica za naše najmlađe sugrađane, dok je Agencija obezbijedila tri”, pojasnio je Tomaš i dodao da je podjela krajnjim korisnicima obavljena na osnovu podataka iz Policijske stanice Prnjavor o 10 najmlađih sugrađana.

SRNA T.S.