Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti obavještava da Ambasada Italije u Sarajevu dodjeljuje novčane stipendije italijanske Vlade za školovanje studenata, državljana BiH, u Italiji tokom akademske 2016/2017. godine.

Stipendije se dodjeljuju za magistarski studij, studij mastera I ili II nivoa, doktorski studij, specijalistički studij (osim iz medicinskog domena), studijske projekte sumentorstva, studij pri visokoborazovnim institucijama za umjetnost i muziku (AFAM), za napredne kurseve italijanskog jezika i kulture i kurseve usavršavanja/obuke za profesore italijanskog jezika.

Rok za podnošenje prijava je petak, 15. april 2016. godine.

Dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na stranici:  http://www.esteri.it/mae/it/ministero/servizi/stranieri/opportunita/borsestudio_stranieri.html ili u Kancelariji za kulturu Ambasade Italije u Sarajevu.

Takođe, otvoren je i Program stipendija za studije u Holandiji, namijenjen međunarodnim studentima koji dolaze iz zemalja van Evropske ekonomske zone, a koji žele da steknu diplomu prvog ili drugog stepena studija u Holandiji.

Program finansira holandsko Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture, kao i 48 holandskih istraživačkih univerziteta i univerziteta primijenjenih nauka. Studenti se mogu prijaviti za stipendije visokoškolske ustanove po sopstvenom izboru, pod uslovom da izabrana ustanova učestvuje u programu.

Rok prijave je 31. mart 2016. godine, a institucija će izabrati stipendiste i direktno komunicirati sa njima. Stipendija iznosi 5.000 eura i u potpunosti pokriva sve troškove studiranja.

Dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na stranici: https://www.studyinholland.nl/scholarships/highlighted-scholarships/holland-scholarship/holland-scholarship.