Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su juče Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta od 23.191.079 KM, što je više za 9,21 odsto ili 1.956.697 KM nego usvojeni budžet.

Nacrt je usvojen sa 18 glasova, dok je šest odbornika bilo protiv i jedan uzdržan. Prije rebalansa budžet opštine Prnjavor za 2018. godinu iznosio je 21.234.381 KM.

U obrazloženju odluke o rebalansu navodi se da je do povećanja budžetskih sredstava došlo nakon što je Vlada Republike Srpske opštini Prnjavor odobrila 1.300.000 KM za izgradnju lokalne putne infrastrukture i 97.700 KM donatorskih sredstava Vlade Srbije za rekonstrukciju Osnovne škole “Meša Selimović” u Naseobini Lišnja.

Ova sredstva su planirana u okviru budžetskih prihoda i primitaka što je uticalo na povećanje ovih stavki za nefinansijsku imovinu za 13,62 odsto.

Do povećanja budžetskih prihoda i primitaka došlo je i zbog odobrenih sredstava opštini Prnjavor od Razvojnog programa UN za projekat “Rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Vida Nježića” u visini od 225.700 KM, kao i odobrenih sredstava od Savjeta Evrope za projekat “Promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnoškolskom obrazovanju” od 20.000 KM.

Načelnik opštine Darko Tomaš izrazio je zadovoljstvo što je ove godine došlo do povećanja budžetskog okvira.

“Od republičkih nivoa vlasti obezbijedili smo više od dva miliona KM, zbog čega smo zahvalni Vladi Republike Srpske i svima koji su prepoznali napore lokalne zajednice da imamo prave razvojne projekte. Podršku očekujemo i tokom 2019. godine”, rekao je Tomaš.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansija Aleksandar Njegomirović govoreći o izvještaju o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine naglasio je da je ostvaren suficit od 122.000 KM.

“Veliki uticaj na ovakav finansijski rezultat je imao prihod od PDV-a, koji za prvih šest mjeseci ove godine ima ostvarenje od 4.041.000 KM što je i najveće polugodišnje ostvarenje u poslednjih pet godina. Visok je i stepen realizacije poreza na nepokretnosti”, precizirao je Njegomirović.

Šef Kluba odbornika SDS Slaviša Jenjić kaže da odbornici iz ovog kluba nisu podržali Nacrt rebalansa budžeta jer smatraju da je ovaj dokument nejasno definisan. SDS nije podržao ni izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

“Ima sredstava koja nisu utrošena u skladu sa propisima zbog čega izvještaj nije mogao dobiti našu podršku”, kaže Jenjić.

Na današnjoj sjednici lokalne Skupštine usvojeni su i Nacrt programa rada SO za 2019. godinu, set prijedloga o stipendiranju učenika i studenata kao i rješenje o imenovanju Komisije za obradu zahtjeva za dodjelu stipendija.

Predsjednik SO Željko Simić narednu sjednicu najavio je za kraj ovog mjeseca.

“U skladu sa budžetskim kalendarom krajem novembra i tokom decembra aktivno ćemo se baviti finansijama, odnosno nacrtom budžeta za narednu godinu” , izjavio je Simić.

SRNA, T.S.