Gradonačelnik Darko Tomaš rekao je nakon današnjeg sastanka sa delegacijama češkog grada Boskovice i Sremskih Karlovaca iz Srbije da u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje u različitim oblastima sa ova dva pobratimska grada.

Tomaš je podsjetio da je ranije uspostavljena uspješna razmjena učenika srednjih škola stagnirala tokom pandemije virusa korona, ali i izrazio očekivanje da će ovog vikenda biti dogovoreno intenziviranje saradnje.

„Mladi ljudi su garancija da će saradnja trajati, a uvjeren sam da će ona biti intenzivirana i u drugim oblastima, kao što su sportska takmičenja ili povezivanje muzičkih škola“ , rekao je Tomaš novinarima.

On je zahvalio gostima iz Češke i Srbije koji su došli da uveličaju sutrašnju proslavu Dana grada. Tomaš je napomenuo da ove godine zbog izbora u Poljskoj u Prnjavor nisu doputovali ppredstavnici iz Boleslavjeca i najavio da će u maju i junu biti obilježeno 50 godina od bratimljenja sa poljskim gradom.

Gradonačelnik Boskovica Jana Sirovatkova zahvalila se za poziv da prisustvuje obilježavanju Dana grada Prnjavor i poručila da se raduje nastavku saradnje dva grada na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković u ime delagacije koju predvodi čestitao je svim Prnjavorčanima 24. mart, Dan grada i izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja pobratimskih veza.

„Prilikom prošlogodišnjeg bratimljenja dogovorene su oblasti saradnje u kojima jedni drugima možemo da pružimo podršku i pomoć. Drago nam je što smo se povezali sa gradom iz bratske Republike Srpske jer govorimo istim jezikom, iste smo vere, povezuje nas mnogo toga, a nadam se da će ova saradnja trajati i posle nas“ , rekao je Petković novinarima.

Prnjavor je pobratimske veze sa Boskovicama uspostavio 2011. godine, a sa Sremskim Karlovcima 2023. godine.

SRNA T.S.