Šumska uprava Prnjavor i Udruženje roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju “Neven” danas su sadnjom većeg broja sadnica drveća obilježili 21. mart, Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom i Dan šuma.

Sadnice su zasađene u parku “Ljubav, vera, nada” i kod Muzičke škole “Konstantin Babić”, a akciji su podršku pružili gradska uprava, Centar za socijalni rad i dječiji vrtići sa područja lokalne zajednice.

Rukovodilac Šumske uprave Prnjavor Duško Miodanić kaže da ova lijepa manifestacija kojom se obilježava početak proljeća prerasta u tradiciju.

“Od velikog je značaja da djeci od najranijeg uzrasta ukazujemo na značaj očuvanja šuma i životne sredine” , kaže Miodanić.

Predsjednik Udruženja “Neven” Prnjavor Novka Dušanić u izjavi novinarima ukazala je na značaj socijalizacije djece sa poteškoćama u razvoju.

“Šarenim defileom obilježili smo 21. mart, a kroz razne radionice i izlete, ali i druženja kakvo je današnje djeca su aktivna i vrijeme im je ispunjeno lijepim dešavanjima” , kaže Dušanić.

Ona je dodala da je prema podacima Centra za socijalni rad Prnjavor na području Prnjavora registrovano sedam osoba sa Daunovim sindromom.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš podsjetio je da su na nekoliko gradskih lokacija već formirani drvoredi zasađeni u ovakvim akcijama ranijih godina.

On kaže da je zajedničkim druženjem u gradskom parku uveličan ovaj važan dan za djecu iz Udruženja “Neven”.

Pedagog Dječijeg vrtića “Naša radost” Ljubica Božunović rekla je novinarima da su danas poslali snažnu podršku jednakosti.

“Zajedno smo poručili da smo svi isti, da nas različitosti spajaju i da je jedno Sunce zajedničko za sve” , rekla je Božunović novinarima.

SRNA T.S.