U povodu obilježavanja 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, danas je u prostorijama Opštine Prnjavor upriličen prijem predstavnika romskih zajednica sa područja ove lokalne zajednice. Osmi april se kao Svjetski dan Roma obilježava od 1990. godine kada je na IV Svjetskom kongresu Roma odlučeno da se upravo ovaj datum obilježi kao Svjetski dan Roma. Na Svjetskom kongresu Roma u Londonu 1971. godine, osmog aprila usvojena je i zastava međunarodnog romskog pokreta, te i poznata romska himna Đelem, đelem, a romski jezik je proglašen kao službeni jezik romske populacije.

Tim povodom, danas su podršku u obilježavanja ovakvog jednog važnog datuma za Rome priredili zajedničkim djelovanjem Romi iz zajednice, inače stalni učesnici Romakted programa i predstavnici institucija čije djelovanje usko povezano sa Romima sa područja opštine Prnjavor.

Program Romakted se realizuje u 10 opština u BiH i to u Bijeljini, Brčko Distriktu, Donjem Vakufu, Gradišci, Kaknju, Prnjavoru, Tuzli, Visokom, Vukosavlju i Travniku.

Visoka škola za turizam i menadžment iz Konjica koja je otvorena za školovanje svih djevojaka i žena u BiH iz kategorije ranjivih, odnosno marginalizovanih grupa, promovisala je projekat „Karijerni centar za žene“.

Dajana Mirković iz Prnjavora, kao prva Romkinja student ove obrazovne ustanove, kaže da je ponosna na ovaj projekat jer se i sama našla u nezavidnoj situaciji kada je zbog nedostatka novca morala da napusti fakultet na kome se prvobitno školovala, a sada ima mogućnost da nastavi studije i gradi karijeru.

„Karijerni centar je jako važan jer kroz savjetovanja, nastavne i vannastavne aktivnosti omogućava ženama da stiču nova znanja, usavršavaju se, pokažu da vrijede. Sve žene nam se mogu  priključiti, posebno one koje smatraju da su obespravljene, ali nam je i podrška muškaraca dobro došla“ , izjavila je Mirkovićeva.

Marijana Šećibović, dekan Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica napominje i da je vrijeme da se u BiH prihvati sistem cjeloživotnog obrazovanja, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama, jer se karijera gradi tokom  čitavog života, a ne samo tokom radnog vijeka. „Naše studentkinje  su napravile odličan projekat koji smo danas predstavili u opštini Prnjavor, a čiji je cilj da se pomogne svim kategorijama žena, da podstakne na sticanje novih znanja i usavršavanje jer se zahtjevi i potrebe tržišta brzo mijenjaju“,  rekla je ona, te zahvalila načelniku opštine na prijemu.

Načelnik opštine, Darko Tomaš čestitao je svim Romima 8. april – Međunarodni dan Roma,  rekavši da je ovo dan kada se u većoj mjeri govori o problemima sa kojima se ova kategorija stanovništva suočava, promoviše njihova kultura i tradicija i naglasio da Romi u Prnjavoru dijele jednaku sudbinu svojih sugrađana.

„Ne smatram da imaju neke dodatne probleme u odnosu na kompletno stanovništvo koje ovdje živi, što je rezultat i njihove želje da budu uključeni u sve društvene aktivnosti“, rekao je Tomaš.

On je najavio da će opština Prnjavor izmijeniti odluku o stipendiranju kako bi svaki pripadnik romske populacije koji se odluči da se obrazuje na visokoškolskim ustanovama  imao pravo na stipendiju iz opštinskog budžeta.

„Ovo bi trebao biti jedan od afirmativnih poteza, a Opština će biti na raspolaganju da pomogne kako u obrazovanju, tako i svim drugim aktivnostima koje imaju Romi u našoj lokalnoj zajednici“, kaže Tomaš.