Svečano otvaranje posljednje preostale dionice autoputa Banja Luka – Prnjavor zakazano je za danas, 2. oktobar u 11:00 časova u mjestu Drugovići, čime je u potpunosti završena izgradnja autoputa Banja Luka – Doboj.

Tokom radova na izgradnji ove dionice primjenjena su brojna napredna tehnološka rješenja uz korišćenje vrhunske savremene mehanizacije, a dionica je duga preko 35 kilometara. Investitor radova je JP „Autoputevi Republike Srpske“, a izvođač radova je zajedničko preduzetništvo „Integral inženjering i Granit“.

 

 

 

Na dionici auto puta Banja Luka – Prnjavor složeni hidrografski i topografski uslovi zahtijevali su projektovanje velikog broja inženjerskih objekata i konstrukcija – mostova, konstrukcija za zaštitu kosina i jednog vještačkog tunela. Dionica autoputa između Prnjavora i Doboja u dužini preko 36 kilometara puštena je u saobraćaj 11.9.2016. godine, dok je 01.10.2017. godine u saobraćaj puštena i poddionica od petlje „Mahovljani“ do sela Drugovići u dužini od 10 kilometara.

 

 

Iz JP „Autoputevi Republike Srpske“ najavili su, da će korištenje autoputa narednih nekoliko sedmica biti besplatno, kako bi se vozači upoznali sa dionicom, te prepoznali kvalitete i prednosti koje nudi ova savremena saobraćajnica po pitanju brzine i bezbjednost.

 

Otvaranje autoputa Banja Luka – Doboj, opštini Prnjavor daje veliku razvojnu šansu, naročito u poslovno – turističkoj zoni koja se nalazi na izlaznoj trasi sa autoputa. Zona obuhvata 120 građevinskih placeva po 10.000 kvadrata, a investitori mogu već sada po veoma povoljnim uslovima doći u posjed placeva i graditi proizvodne i druge kapacitete. U Opštinskoj upravi opštine Prnjavor intenzivno se radi na stvaranju novih uslova poslovanja. Utvrđen je koncept razvoja, unapređenja privrede, proizvodnje i zapošljavanja, te usvojeni važni regulacioni planovi, kojima je obuhvaćena trasa autoputa.

(izvor/foto: Nezavisne novine)