JAVNI POZIV ZA PRIJEDLOGE ZA IZBOR SPORTISTE GODINE

Načelnik Opštine Prnjavor poziva sportske organizacije, škole i sportske radnike sa područja opštine Prnjavor, da dostave prijedloge sportista za sljedeće vrste priznanja:

  1. Godišnja priznanja najuspešnijim sportistima i ekipama:

–      najperspektivniji sportista – pionir (ž),

–     najperspektivniji sportista – pionir (m),

–      najuspešniji mladi sportista – kadeti, juniori (ž),

–     najuspešniji mladi sportista – kadeti, juniori (m),

–     najuspešniji sportista – senior (m),

–      najuspješniji sportista – senior (ž),

–     najuspešnija ekipa – individualni sport,

–     najuspešnija ekipa – kolektivni sport.

  1. Posebna godišnja priznanja dodeljuju se:
  • u kategoriji „Školski sport“,
  • u kategoriji sportista sa invaliditetom,
  • u kategoriji veterana,
  • u kategoriji rekreativaca,
  • u kategoriji za vrhunski sportski rezultat ostvaren u sportskim organizacijama van teritorije opštine Prnjavor,
  • najbolji sportski radnik,
  • najistaknutiji sportski novinar i
  • jubilarne nagrade.
  1. Nagrada za životno djelo pojedincima u oblasti sporta

Prijave se dostavljaju Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Prnjavor, na propisanim obrascima, koji se mogu preuzeti ovdje:

Javni poziv za izbor sportiste

Pravilnik za izbor sportiste

1 – Obrazac za izbor sportiste pojedinačno

2 – Obrazac izbor ekipe individualni sportovi

3 – Obrazac izbor ekipe kolektivni sportovi

4a – Obrazac posebna priznanja

4b – Obrazac posebna priznanja, kategorija osnovne i srednje škole

5 – Obrazac životno djelo

Prijave će biti razmatrane od strane tročlane Komisije koju imenuje načelnik opštine Prnjavor.

Rok za dostavljanje prijava je ponedjeljak, 17.02.2020. godine, lično u prostorijama Šalter sale ili poštom na adresu: Svetog Save 10, 78430 Prnjavor.

 

 

UČENICI I PROSVJETNI RADNICI OBILjEŽILI ŠKOLSKU SLAVU

U osnovnim školama na području opštine Prnjavor prigodnim programom obilježena je školska slava – Sveti Sava.

Direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” Vojin Gluvić istakao je da se veličina i uloga Svetog Save ne mogu na pravi način opisati riječima jer je njegov značaj za prosvjetiteljstvo ogroman.

“Sveti Sava kao prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj sve nas je mnogo zadužio. Znamo kroz šta je sve prošao srpski narod u proteklih 800 godina otkako je Srpska pravoslavna crkva dobila samostalnost, ali sve nevolje koje su nas zadesile kroz istoriju su nas dodatno ojačale”, rekao je Gluvić.

Đaci Osnovne škole “Branko Ćopić” održali su priredbu u Centru za kulturu, a direktor ove škole Jasmina Malešević kaže da je ovo bila prilika da učenici svojim učiteljima i nastavnicima, roditeljima i drugim gostima pokažu šta su marljivo pripremali za ovu priliku tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Svi prosvjetni radnici sa područja ove opštine večeras su se okupili u hotelu “Novi nacional” gdje su zajednički obilježili školsku slavu.

Proslavi školske slave prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je istakao da je lijepo na jednom mjestu vidjeti sve prosvjetne radnike.

“Ova praksa koju smo uveli prije četiri godine naišla je na odobravanje kod našeg sveštenstva, nastavnika i rukovodstva škola. Sigurno ćemo sa ovim nastaviti”, rekao je Tomaš.

Večerašnjoj slavi prosvjetnih radnika prisustvovao je i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

SRNA, T.S.

DUH SVETOG SAVE ŽIVI U DUŠI SRPSKOG NARODA

Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej – stavrofor Duško Drinić kaže da, iako su prohujali vijekovi od smrti Svetog Save, njegov veliki duh i djelo žive i živjeće zauvijek u duši srpskog svetosavskog naroda.

Drinić je sinoć na Svetosavskoj akademiji u Centru za kulturu u Prnjavoru rekao da su stvaralački duh Svetog Save, njegova pronicljivost, mudrost i snalažljivost u najsloženijim prilikama postali stalno nasljeđe njegove crkve kroz vijekove.

On je napomenuo da crkva Božija danas živi i djeluje u jednom novom svijetu, obraća se čovjeku koji je pod uticajem savremene kulture lakih i jeftinih razonoda i privlačnih potrošnih dobara, ali u kojem je ostala neizmijenjena istina o čovjeku, smislu i cilju njegovog života.

“Zato neka nas vjera Svetog Save duhovno jača da bismo mogli kao Savin narod proći kroz mnoga iskušenja i pobijediti ih. Neka nas ljubav njegova zbliži i združi da bismo bili jači i otporniji, a iznad svega i prije svega da se svi stavimo pod zaštitu i okrilje njegove svete srpske narodne pravoslavne crkve, dobre i brižne majke i osvjedočenog prijatelja našeg naroda”, istakao je sveštenik Drinić.

Prigodnu besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi govorio je učenik Gimnazije Danilo Božunović.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su Srpsko crkveno pjevačko društvo “Sveti Georgije”, dječiji hor i članovi Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”, učenici Gimnazije, Centra srednjih škola “Ivo Andrić” i Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić”.

Svetosavsku akademiju organizovali su SPKD “Prosvjeta”, Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Centar za kulturu.

SRNA, T.S.

 

OPŠTINA STIPENDIRA 238 UČENIKA I STUDENATA

Opština Prnjavor stipendiraće 235 učenika i studenata, i troje studenata sa Kosova i Metohije za šta je u budžetu izdvojeno 300.000 KM.

Ugovori o stipendiranju potpisani su sa 53 učenika, 156 redovnih studenata, 26 studenata iz reda boračke populacije i tri studenta sa Kosova i Metohije.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da isplaćuju 10 jednakih stipendija po 100 KM za redovne studente, 70 KM za učenike i 150 KM za studente iz reda boračke populacije.

On je dodao da će naredne godine biti pronađeni i novi vidovi podrške za sve koji vrijedno rade i uče.

“Mi smo prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja dodjeljuje i studentske nagrade, što se pokazalo kao jedan od uspješnih projekata u poslednje tri godine”, naglasio je Tomaš.

Opština Prnjavor za studentske nagrade izdvaja 15.000 KM.

Otac četvoro djece Milutin Rosić, koji je i ratni vojni invalid, danas je potpisao ugovor za stipendiranje jednog studenta i dva srednjoškolca iz svoje kuće.

Milan Simeunčević, student četvrte godine Filozofskog fakulteta u Banjaluci, kaže da ovaj vid podrške lokalne zajednice svakom studentu dobro dođe.

SRNA, T.S.

VELEMAJSTOR DALIBOR STOJANOVIĆ POBJEDNIK NA SVETOSAVSKOM TURNIRU

Velemajstor Dalibor Stojanović pobjednik je Svetosavskog šahovskog turnira, održanog u Potočanima kod Prnjavora, na kome je nastupilo 65 šahista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Stojanović je pobijedio sa osvojenih osam poena, drugo mjesto sa istim brojem poena zauzeo je Vlado Narančić, a treće velemajstor Milan Vukić sa 7,5 poena.

Stojanović je rekao da je konkurencija ove godine bila solidna, kao i da je zbog iskustva i velikog broja odigranih turnira očekivao visok plasman.

Trećeplasirani Milan Vukić istakao je da je u konkurenciji bilo dosta mladih igrača.

“Po meni glavni pobjednici su, ipak, organizatori koji u teškom ekonomskom vremenu uspijevaju da održe tradiciju toliko godina, a znamo da mnogo veći gradovi uopšte nemaju šahovske turnire”, rekao je Vukić.

Među prvih osam je i jedanaestogodišnji Emanuel Lazić, član Šahovskog kluba “Panteri” iz Bijeljine i najmlađi učesnik turnira.

“Ovo mi je prvi put da učestvujem na turniru u Potočanima. Zbog velikog broja igrača i ubrzanog sistema igre, turnir je bio dobar i težak”, rekao je Lazić.

Predsjednik Šahovskog kluba “Pošk” iz Potočana Miroslav Popadić istakao je da je ovo po broju igrača do sada najmasovniji turnir.

Turnir je igran u 9. kola po FIDE pravilima, a prvi put će biti rejtingovan. Generalni sponzor bila je opština Prnjavor.

SRNA, T.S.

PRIKUPLjENO 9.000 KM ZA IZGRADNjU KUĆE PORODICE VASIĆ

Kolo srpskih sestara iz Prnjavora je na tradicionalnoj Svetosavskoj zabavi prikupilo 9.000 KM za izgradnju kuće sedmočlane porodice Dragana Vasića iz Čorli.

Na zabavi je od prodaje krofni prikupljeno 3.670 KM, a ranijim donacijama 3.350 KM, dok je opština Prnjavoj uplatila 2.000 KM, rečeno je Srni u Kolu srpskih sredstava.

Potpredsjednik Kola srpskih sestara Gospa Popadić navela je da su Svetosavskom zabavom ispunili zajednički cilj, a to je da se pomogne ljudima kojima je to najpotrebnije.

 

Načelnik opštine Prnjavor Tomaš zahvalio je članicama Kola srpskih sestara za humanost, istrajnost i upornost, te istakao da je pomoć uvijek odlazila tamo gdje je bila najpotrebnija, pa će tako biti i ovaj put.

Krofne za zabavu donirala je pekara “Cvijeta”, dok će nekoliko preduzeća i pojedinaca donirati pločice, bojler, sanitariju, stolariju, građevinski materijal, a dio malterisanja kuće biće urađen besplatno.

Dukat u krofni, dar Ivice Vukojevića, pronašao je Radovan Sičanović.

Na ovogodišnjoj zabavi učestvovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Gradsko kulturno-umjetničko društvo “Pronija”.

SRNA, RS

POTPISAN UGOVOR ZA SANACIJU MOKROG ČVORA U OŠ “NIKOLA TESLA” U PRNjAVORU I GRABIK ILOVI

Danas je potpisan ugovor između Opštine Prnjavor i kompanije „Hidro splet“ d.o.o. Laktaši, u vezi radova na sanaciji mokrih čvorova u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Prnjavoru i u područnoj jedinici u Grabik Ilovi. Kompanija „Hidro splet“ je u toku javne nabavke za izvođenje radova bila najpovoljniji ponuđač, a vrijednost predviđenih radova je 163.500 KM.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je izjavio kako očekuje da radovi budu završeni u ugovorom naznačenom roku od 45 radnih dana, čime će biti zaokružen ciklus radova na Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ započet pre tri godine, u koji je do sada uloženo preko 700.00 KM. Osim sanacije mokrog čvora slijedi i uređenje dvorišta škole, te parking prostora. Sa izvođenjem radova će se krenuti odmah po pribavljenoj dokumentaciji neophodnoj za rad.

PODSTICAJNA SREDSTVA ZA PROIZVODNjU MERKANTILNE PŠENICE

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da su u toku aktivnosti na prijemu zahtjeva za prijavu sjetvenih površina zasijanih merkantilnom pšenicom u jesenjoj sjetvi 2019. godine.

Pravo na podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice u 2020. godini ostvaruju registrovani poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • da su zasijali minimalno 1,5 ha merkantilne pšenice na poljoprivrednom zemljištu prijavljenom u RPG kao način korišćenja u 2020. godini,
  • da su u proizvodnom ciklusu primijenili preporučene sjetvene normative od minimalno 170 kg sjemenske pšenice po hektaru.

Kao dokaz o primjeni preporučenih količina deklarisanog sjemena pšenice poljoprivredni proizvođači uz zahtjev za podsticaj moraju priložiti račune o nabavci istog: maloprodajni fiskalni račun uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva za podsticaj, ili potpisanu i ovjerenu veleprodajnu fakturu na ime podnosioca zahtjeva (pravna lica).

Podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice utvrđuju se u skladu sa Planom korišćenja sredstava za 2020. godinu.

Obrasce za prijavu površina za proizvodnju merkantilne pšenice poljoprivredni proizvođači mogu popuniti u Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a na uvid je potrebno dostaviti potvrdu o registraciji poljoprivrednog gazdinstva (APIF-a), posjedovni list i karticu tekućeg/žiro računa iz banke.

Krajnji rok za prijavu zasijanih površina je 31. januar 2020. godine.

Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

MARINA SOBOLjEVA PRVA DOPLIVALA DO ČASNOG KRSTA

Pedesetogodišnja Marina Soboljeva dopliva je prva do Časnog krsta na Bogojavljenskom plivanju organizovanom na rijeci Ukrini u Palačkovcima, opština Prnjavor.

Na ovogodišnjem plivanju učestvovalo je ukupno 18 plivača, od čega po prvi put i dvije žene. Soboljeva je rođena u Bjelorusiji, a u proteklih 30 godina živi u Prnjavoru.

U svojoj izjavi kaže da je današnjim plivanjem ispunila svoju  životnu želju. „Prvi put plivam na Bogojavljenje. Osjećaj je prelijep, želim to već dugo, ali evo sad mi se konačno ostvarila želja. Zahvalila bi se momcima koji su nam dali veliku prednost i priliku da jedna od nas dvije osvoji Časni krst“ rekla je Soboljeva.

Palačkovački sveštenik Mićo Gojković predvodio je molitvu i čin blagosiljanja rijeke Ukrine. „Voda je izvor života, predstavlja dio čovjekovih tjelesnih potreba, ali i duhovni preporod. Kada pijemo osvećenu vodu umivamo svoju dušu, čistimo se od grijeha i duhovno obnavljamo“ , kaže Gojković. On je podsjetio da se vjerni narod okupljao na molitvi na ovom lokalitetu i prije nego što je obnovljeno plivanje za Časni krst  o Bogojavljenju i u vrijeme velikih suša.

 

 

 

Pokrovitelj glavne nagrade  zlatnog dukata sa likom Svetog Jovana Krstitelja plivaču koji prvi dopliva do Časnog krsta i ove godine bila je opština Prnjavor. Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da je lokalna zajednica svih proteklih osam godina od obnove plivanja za Časni krst bila partner crkvenoj opštini Palačkovci u organizaciji ove manifestacije.

„Ovo je jedna od najljepših manifestacija u našoj opštini. Čestitke mjesnom sveštenstvu na dobroj organizaciji, ali i svim mladim ljudima koji su danas plivali. Po prvi put smo imali i dvije dame, a ono što nas posebno raduje jeste činjenica da iz godine u godinu imamo sve više učesnika kao i sugrađana koji prate plivanje“ , rekao je Tomaš.

SRNA, T.S.

 

 

 

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA UDRUŽENjIMA IZ OBLASTI KULTURE I OSTALIM UDRUŽENjIMA

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti poziva predstavnike udruženja građana, sa područja opštine Prnjavor, da podnesu prijave  za dodjelu budžetskih sredstava u 2020. godini.

Prijave za dodjelu sredstava podnose se u Šalter sali Opštine Prnjavor i dostavljaju se Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Javni poziv za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava udruženjima u 2020. godini objavljen je 17.01.2020. godine i traje petnaest dana od dana objavljivanja. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu budžetskih sredstava i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor i na linku: Javni poziv za udruženja.

Sve ostale informacije mogu se dobiti na kontakt telefon: 051/663-740, lokal 212.