PROSVJETNI RADNICI ZAJEDNIČKI PROSLAVILI ŠKOLSKU SLAVU

U organizaciji Opštine Prnjavor, prosvjetni radnici sa područja naše opštine, juče su zajednički proslavili školsku krsnu slavu Svetog Savu. Zajednička proslava organizovana je drugu godinu zaredom, a osim prosvjetnih radnika, slavi su prisustvovali predstavnici Opštine Prnjavor, na čelu sa načelnikom Darkom Tomašem, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i drugi gosti.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević istakao je da je pred prosvjetnim radnicima danas težak zadatak, da učenicima prenesu, ne samo znanje, već prvenstveno ljubav prema knjizi i čitanju. “Kroz obrazovne institucije, osnovne i srednje škole, posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma”, naglasio je Malešević i dodao da je to zadatak svih nas, a prevashodno prosvjetnih radnika.

Načelnik Darko Tomaš čestitao je prosvjetnim radnicima školsku slavu, izrazivši nadu da će zajednička proslava biti organizovana i narednih godina. “Prošle godine je pokrenuta inicijativa da svi prosvjetni radnici zajednički obilježe školsku slavu i zadovoljstvo mi je što je njihov broj ove godine još veći”, istakao je Tomaš.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Branislav Vračević izjavio je da je zajednička proslava svojevrsni doprinos u nastojanju da se očuvaju tradicija i ime prvog srpskog prosvjetitelja. “Pored zajedničkog obilježavanja krsne slave, u većini škola će biti upriličene svečane svetosavske priredbe, u kojima će učestvovati učenici naših škola”, napomenuo je Vračević.

 

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA UDRUŽENjIMA IZ OBLASTI KULTURE I OSTALIM UDRUŽENjIMA

Načelnik opštine Prnjavor objavljuje

JAVNI POZIV

za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava udruženjima iz oblasti kulture i ostalim udruženjima

Pozivaju se udruženja građana sa područja opštine Prnjavor da podnesu prijave  za dodjelu budžetskih sredstava u 2018. godini.

Prijave za dodjelu sredstava podnose se u Šalter sali opštine Prnjavor i dostavljaju se Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Javni poziv za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava udruženjima u 2018. godini objavljen je 25.01.2018. godine i traje petnaest dana od dana objavljivanja, odnosno do 09.02.2018. godine. Naknadne i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Javni poziv sa informacijama o uslovima za ostvarivanje prava za dodjelu budžetskih sredstava i dokumentaciji koju je potrebno priložiti objavljen je na oglasnim tablama Opštinske uprave opštine Prnjavor i zvaničnoj internet stranici opštine Prnjavor www.opstinaprnjavor.net.

Uslove poziva možete preuzeti ovdje: Javni poziv za dodjelu sredstava udruženjima. Sve ostale informacije mogu se dobiti na telefon broj: 051/663-740, lokal 212.

JAVNI POZIV ZA ODOBRAVANjE SREDSTAVA ZA NABAVKU OPREME ZA NAVODNjAVANjE

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Opštinske uprave opštine Prnjavor obavještava poljoprivredne proizvođače (fizička i pravna lica) sa područja opštine Prnjavor da je Agencija za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje sredstava za nabavku opreme za navodnjavanje.

Predmet nabavke su isključivo ulaganja u pokretnu opremu za navodnjavanje (pumpe, cijevi, crijeva, tifoni za navodnjavanje i druga oprema za navodnjavanje) i radovi na izgradnji stalne infrastrukture za navodnjavanje (bušenje i izgradnja bunara, bazena, kanali, objekti pumpnih stanica), kao i troškovi elektrifikacije sistema za navodnjavanje (transformator, elektrokablovi, sklopke, elektrosat i ormar, solarni paneli).

Sredstva za nabavku opreme za navodnjavanje mogu se dodijeliti fizičkim i pravnim licima koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao i udruženjima korisnika voda za navodnjavanje koja su upisana u Registar korisnika podsticajnih sredstava, u iznosu od 40 % od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije i ne mogu biti veća od 10.000 KM po hektaru registrovane obradive površine za koju je prijavljen način korištenja.

Maksimalan iznos dodijeljenih sredstava po jednom korisniku može iznositi do 200.000 KM, a minimalni iznos sredstava po jednom korisniku može iznositi 400 KM.

Javni poziv je objavljen u dnevnom listu “Glas Srpske” dana 29.11.2017. godine i otvoren je 60 dana od dana objavljivanja.

Za sve dodatne informacije zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti u kancelarije Odjeljenja ili putem kontakt telefona 051/660-860.

POZIV ZA PODNOŠENjE INICIJATIVA ZA DODJELU OPŠTINSKIH NAGRADA I PRIZNANjA

Na osnovu člana 34. Poslovnika o radu Skupštine opštine Prnjavor (Službeni glasnik opštine Prnjavor broj: 21/17, 23/17 i 32/17), predsjednik Skupštine opštine Prnjavor obavještava javnost da se inicijative za dodjelu opštinskih nagrada i priznanja koja su ustanovljena Odlukom o ustanovljavanju i dodjeli opštinskih nagrada i priznanja (Službeni glasnik opštine Prnjavor broj: 40/13 i 17/14) mogu uputiti Komisiji za nagrade i priznanja, i to poštom na adresu: Ulica Svetog Save broj 10, 78 430 Prnjavor ili predajom dokumentacije u šalter sali Opštinske uprave opštine Prnjavor, do 25. februara 2018. godine. Incijativu u pisanoj formi mogu podnijeti načelnik opštine Prnjavor, odbornici u Skupštini opštine Prnjavor, organi mjesnih zajednica, preduzeća i ustanove, udruženja građana i druge organizacije, grupe građana i pojedinci. Inicijativa za dodjelu opštinskih nagrada i priznanja mora da sadrži: podatke o kandidatu, vrstu priznanja, obrazloženje inicijative sa aspekta opravdanosti, razlozima za dodjelu u skladu sa propisanim kriterijumima i zapisnik sa sjednice ovjeren od strane ovlaštenog lica ukoliko je inicijativa upućena od strane organa ustanove, preduzeća ili udruženja. Inicijative podnesene nakon propisanog roka neće se uzeti u razmatranje.

SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE BORCE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE

Povodom Dana Republike Srpske danas su, u Spomen crkvi Cara Lazara na Vučijaku, služeni liturgija i parastos, te položeni vijenci za poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja opštine Prnjavor. Vijence su položili načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, predsjednik Skupštine opštine Željko Simić, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik opštine Darko Tomaš čestitao je građanima Dan Republike Srpske, kao i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana svima koji slave.

“Uvjeren sam da ćemo, složni kao danas, zajednički nastaviti da gradimo Prnjavor, kao i Republiku Srpsku”, istakao je Tomaš.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Prnjavor Vlado Živković naglasio je da je 629 boraca sa područja opštine Prnjavor ugradilo svoj život u temelje Republike Srpske, te da je naša obaveza da njihovu žrtvu nikada ne zaboravimo.

“Na nama je da se okupimo oko Republike Srpske, da je čuvamo i izgrađujemo na dobrobit njenih građana, te da je ostavimo našim potomcima”, izjavio je Živković.

NAČELNIK TOMAŠ ORGANIZOVAO PRIJEM POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš organizovao je danas prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske sa kojeg je zvanice iz političkog, privrednog, duhovnog, kulturnog i sportskog života ove opštine pozvao na jedinstvo i dodatnu borbu za razvoj lokalne zajednice.

“Drago mi je da smo ovdje danas svi jedinstveni. Uvjeren sam da će ova godina biti novi iskorak, da ćemo svi dati doprinos razvoju lokalne zajednice, a kako nas mnogo ima možemo mnogo i da učinimo”, rekao je Tomaš i dodao da razvoj lokalne zajednice znači i razvoj Republike Srpske.

Tomaš je naveo da Prnjavor posebnu zahvalnost duguje svim borcima sa područja ove opštine koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.

“Opština Prnjavor dala je nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske, jer je u njene temelje živote ugradilo 626 boraca ove lokalne zajednice”, istakao je Tomaš.

Prijemu su prisustvovali i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Povodom Dana Republike Srpske sutra će rukovodstvo opštine prisustvovati parastosu u Spomen-hramu na Vučijaku.

Liturgija će početi u 10.00 časova nakon čega je predviđeno polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

SRNA /T.S./

BOŽIĆNA ČESTITKA

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić uputili su čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti sa željom da Božić proslave u sreći i veselju, u krugu svojih porodica i prijatelja. „Neka praznik Hristovog rođenja donese novo nadahnuće da kroz jedinstvo, toleranciju i mir shvatimo i razumijemo jedni druge, da budemo slobodni u svojim različitostima. Najradosniji hrišćanski praznik je vrijeme kada smo upućeni jedni na druge, da zajedno razvijamo demokratsko društvo, međusobno se uvažavamo i poštujemo, širimo povjerenje i toleranciju. Božić i godina koja je pred nama, neka svima donesu snagu, zdravlje i međusobno razumijevanje. Mir Božiji, Hristos se rodi“, navodi se u zajedničkoj čestitki.