Za sedmoro inženjera poljoprivrede koji su registrovali vlastito gazdinstvo u ovoj godini opština Prnjavor je isplatila po 2.556,00 KM kao posebnu mjeru podrške mladima po čemu je jedinstvena u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine, Darko Tomaš je napomenuo da je ovo treća godina kako je opština Prnjavor uvela dvije posebno važne mjere usmjerene prema mladim ljudima.

„Mladima koji su registrovali vlastito poljoprivredno gazdinstvo podsticaj se uvećava za 10 odsto, a inženjerima poljoprivrede koji nisu tražili posao u drugim oblastima već su registrovali vlastito gazdinstvo i tako doprinose povećanju poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini dodijelili smo po 2. 556,00 KM. To je posebno važna mjera po kojoj smo jedinstveni u Republici Srpskoj“, pojasnio je Tomaš.

Jedan od mladih inženjera koji je ostvario pravo na ovaj vid opštinske podrške je Dejan Simić koji se bavi proizvodnjom mlijeka. Gazdinstvo porodice Simić trenutno ima stotinjak grla, dnevnu proizvodnju mlijeka od 1.200 litara, a većinu potrebnih žitarica obezbjeđuju sa svog imanja obradom 60 hektara zemljišta. Simić kaže da se mjerama koje je uvela lokalna zajednica poljoprivrednicima omogućuje održivost proizvodnje i perspektiva u budućnosti.

Dejan Popović iz Palačkovaca bavi se proizvodnjom voća, prvenstveno kruške, pod čijim zasadom je oko 2,5 hektara zemljišta i tovom pilića brojlera za već poznatog proizvođača. On smatra da su podsticaji dobra mjera i doprinose finansijskoj isplativosti jer je poljoprivredna proizvodnja trenutno  na pragu rentabilnosti.

U ovoj godini na području opštine Prnjavor pravo na uvećanje podsticaja od 10 odsto imali su 21 mladi poljoprivrednik i 36 žena sa registovanim vlastitim gazdinstvom, a pravo na podršku od 2.556,00 KM ostvarilo je sedmoro inženjera.