Predstavnici političkih partija iz Prnjavora ,koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima, danas su potpisali dokument o pravilima ponašanja u izbornom i predizbornom procesu. Potpisivanje je održano u organizaciji OSCE i opštine Prnjavor.

Predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/Snježana Krajišnik kaže da se pravila zasnivaju na postojećim odredbama zakonskih i podzakonskih akata nadležnih organa. “Cilj potpisivanja ovog dokumenta je uspostavljanje standarda ponašanja političkih subjekata u predizbornom i izbornom procesu, kako bi se obezbijedili uslovi za sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora.“ rekla je Krajišnik. Ona je podsjetila da su kao ciljevi predizborne kampanje,između ostalog, predviđeni upoznavanje birača sa programskim sadržajima stranaka,pravilo da se neće iznositi laži o kandidatima i članovima njihovih porodica,te da se neće uticati na slobodnu volju birača tzv. kupovinom glasova.

U narednom periodu biće određene lokacije biračkih mjesta, provedeno žrijebanje za dodjelu pozicija u biračkim odborima, obuka članova i predsjednika biračkih odbora i niz drugih aktivnosti koje su sastavni dio biračkog procesa.

Na osnovu pregleda ovjerenih političkih subjekata koji je ranije objavila Centralna izborna komisija BiH na području opštine Prnjavor na oktobarskim izborima učestvovaće 25 političkih subjekata.

SRNA /T.S/