Učenici Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor na današnjem Sajmu preduzeća za vježbu u ovoj školi predstavili su se sa 14 poslovnih ideja o osnivanju i poslovanju virtuelnih preduzeća.

Direktor škole Suzana Švraka podsjetila je da sajam  koji se održava od 2012. godine predstavlja inovativni dio praktične nastave u usmjerenjima ekonomija, pravo i trgovina.

„Naši učenici su predstavili 14 preduzeća iz prehrambene industrije, preduzetničke djelatnosti, prodaje automobila, foto radnji, turističkih agencija, zlatara, pekara, jedan  kolorit zanimanja i djelatnosti“, pojasnila je Švraka.

Ona je dodala da je riječ o virtuelnim preduzećima od njihovog osnivanja do krajnjeg finansijskog izvještaja.

„Prikazano je sve što se uči po nastavnom planu ekonomske struke, osnivaju i registruju preduzeće, imaju zaposlene, fiktivno poslovanje. U nekom narednom periodu bismo trebali ići korak dalje i osim preduzeća prikazati i osnivanje banke“ , rekla je Švraka.

Današnji sajam prnjavorskih srednjoškolaca posjetili su načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Željko Simić.

Tomaš je učenicima čestitao na prikazanim idejama, a rukovodstvu škole na podršci koju su im pružili u realizaciji projekta.

On je istakao da mladi imaju odlične, kreativne ideje i izrazio  uvjerenje  da će sve što nauče u školi sutra moći praktično iskoristiti ili kroz posao ili dalje školovanje i usavršavanje.

SRNA T.S.