Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske i republičkog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na ergeli „Vučijak“ u Prnjavoru u toku je rekonstrukcija prvog objekta koja bi trebala biti završena do kraja godine, rekao je ministar Boris Pašalić.

On je nakon posjete ovom preduzeću rekao da su do prije nekoliko godina imali velike probleme, bolesne i gladne životinje, ali da se za kratko vrijeme uspjelo obezbijediti dovoljno poljoprivrednih površina za proizvodnju hrane, zbog čega je sada potpuno drugačija slika.

„Cilj nam je bio da saniramo tadašnju situaciju, a onda da počnemo sa rekonstrukcijom objekata. Želimo da u narednih nekoliko godina rekonstruišemo objekte, da im vratimo oblik i formu koje su imali ranije i da radimo na dodatnim sadržajima koje ćemo graditi zajedno sa upravom ergele ‘Vučijak’ , lokalnom zajednicom koja nam takođe pomaže i sa Vladom Republike Srpske“ , rekao je Pašalić.

On je napomenuo da ergela danas nema dugova, riješeni su imovinsko-pravni odnosi, a ergela u svom vlasništvu ima i više od 20 hektara zemljišta gdje može graditi određene sadržaje.

„Ergela je povezana auto-putem sa dva velika grada, u blizini su Prnjavor i Čelinac, prema ovoj ergeli gravitira sigurno oko 500.000 ljudi koji bi rado tokom vikenda došli sa porodicom, djecom da se rekreiraju, borave. Mislim da će to u svom punom obliku biti vidljivo u narednih nekoliko godina“, kaže Pašalić.

Pašalić kaže da je Ministarstvo poljoprivrede trenutno za radove na ergeli izdvojilo oko 250.000 KM, a redovni grant od oko 450.000 KM plasira se svake godine i ta sredstva se koriste za plate i tekuće troškove.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš kaže da je dogovoreno da i lokalna zajednica finansijski pomogne rekonstrukciju sledećeg objekta.

„Opština će učestvovati sa iznosom koji naplatimo od rente i uređenja na lokaciji u centru grada koju će ergela prodati. Uvjeren sam da će ergela ‘Vučijak’ biti jedan od najljepših i najboljih turističkih potencijala i Republike Srpske i BiH“, rekao je Tomaš.

On je zahvalio ministru Pašaliću na uloženom trudu, znanju i energiji u poboljšanju uslova na ergeli, kao i Vladi Srpske koja ima razumijevanja za potrebe ovog preduzeća.

Direktor ergele „Vučijak“ Miroslav Milanković kaže da trenutno imaju oko 125 grla različitih kategorija, a da će u objektu čija je rekonstrukcija u toku biti smještene rasplodne kobile.

Srna T.S.