Prva sedmica u oktobru mjesecu obilježava se kao „Dječija nedjelja“. Obilježena je i u Prnjavoru, brojnim aktivnostima predškolskih i školskih ustanova.

Jedna od takvih aktivnosti održana je danas na gradskom trgu, gdje su polaznici Dječijeg vrtića “Naša radost“, štićenici Dnevnog centra „Neven“ i učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“ upoznali javnost sa potrebama djece i zaštitom dječijih prava. Pedagog u Dječijem vrtiću „Naša radost“, Ljubica Božunović rekla je da su tokom sedmice u vrtiću organizovali radionice na temu „Vjeruj u sebe“, na kojima su djecu učili o njihovim pravima i obavezama. „Danas smo se družili sa drugarima iz Osnovne škole „Nikola Tesla“ i Dnevnog centra „Neven“, a sutra će nam u posjetu doći predstavnici Crvenog krsta, i na taj način ćemo i završiti sa ovim aktivnostima“, rekla je Božunović.

Današnje aktivnosti na gradskom trgu podržao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš. „Opština Prnjavor je uvijek podrška svim aktivnostima koje su vezane sa djecu, jer smo svjesni da je stvaranje preduslova za zdravo i pravilno odrastanje djece, ključno za društveno ekonomski razvoj jedne lokalne zajednice. Pored simboličnog obilježavanja značajnih datuma, bavimo se i konkretnim stvarima. Primjer je Dječiji vrtić „Naša radost“, koji funkcioniše izuzetno. Cijena vrtića je najniža u regionu, a razliku sredstva obezbjeđujemo iz opštinskog budžeta, što najbolje govori o odnosu lokalne zajednice prema najmlađoj populaciji“, rekao je Tomaš.

On je naglasio, da se mnogo ulaže i u školsku infrastukturu, te da je zadnje dvije godine u sanaciju školskih objekata uloženo preko milion maraka. „Dječija nedjelja“ se obilježava u svim gradovima Republike Srpske sa ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanja šire javnosti sa potrebama djece i njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.