Tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca iz prnjavorskih brigada, pripadnika Vojske Republike Srpske, održano je danas na lokalitetu Lipe na Motajici, kao znak sjećanja na 24. mart 1992. godine kada je na ovom mjestu Teritorijalna odbrana zaustavila prodor neprijateljskih jedinica prema banjalučkoj regiji. Predsjednik Boračke organizacije opštine Prnjavor Vlado Živković istakao je da su borca iz prnjavorskog kraja bili pripadnici 124. ratne jedinice i učestvovali u najvećim bitkama za stvaranje Republike Srpske.

Živković je napomenuo da su prnjavorski borci učestvovali u odbrani svoje opštine, zatim u oslobađanju Dervente i Broda, proboju Koridora, te na ratištima u Brčkom, Bratuncu, na Ozrenu, u Doboju, Novom Gradu, Tesliću i drugim mjestima. “Naše je pravo bilo da štitimo i branimo svoj narod. Na tom putu poginulo je 626 boraca”, naglasio je Živković. On je naveo da je kao jedan od ratnih komandanata ponosan na sve borce i starješine sa područja opštine, jer niko od njih nije optužen niti je odgovarao za ratne zločine.

Druženju nekadašnjih saboraca prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je istakao da pogibija 626 boraca sa područja ove lokalne zajednice govori o žrtvi koju je podnio Prnjavor. “Zbog toga ovaj datum i sve te ljude nikada ne smijemo zaboraviti”, rekao je Tomaš i izrazio uvjerenje da će Boračka organizacija i narednih godina nastaviti obilježavati ovaj dan, uz punu podršku lokalne vlasti.

SRNA, T.S.