Predstavnici lokalne vlasti u Prnjavoru danas su, prvi put poslije 20 godina, povodom Dana opštine upriličili prijem za roditelje poginulih boraca sa područja ove lokalne zajednice. Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da će u narednom periodu prijem biti upriličen za djecu, supruge i ostale članove porodica poginulih. Tomaš je objasnio da im je namjera da razgovaraju o problemima i kako ih mogu riješiti. “Najveća zamjerka koju smo čuli je da ih niko za proteklih 20 godina nije primio, obišao i mi želimo prekinuti takvu praksu”, istakao je Tomaš.

On je najavio da će od ponedjeljka izdati uputstvo zaposlenima u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu da se više angažuju ne samo na prijemu, već i da redovno komuniciraju sa porodicama poginulih. “Ljudi koji rade u kabinetu ne mogu se zatvoriti u kancelariju i čekati da li će neko doći, već oni moraju ići u susret problemima i rješavati ih”, poručio je Tomaš. Predsjednik Skupštine opštine Željko Simić podsjetio je na činjnicu da je 626 boraca sa područja ove opštine dalo život za stvaranje Republike Srpske, te istakao da je obaveza svake lokalne vlasti da uspostavi kontakt sa njihovim porodicama i na taj način poruči da su uz njih.

“Kao čovjek duboko sam uvjeren da nikakvo materijalno davanje ili riječ utjehe ne može umanjiti bol i tugu ovih ljudi. Ipak, siguran sam da ovakav vid okupljanja pokazuje da nisu sami, da nisu zaboravljeni. Danas smo dobili dosta dobrih smjernica kako u narednom periodu riješiti problematiku ovih ljudi”, rekao je Simić. Majka poginulog borca Nada Jadić smatra današnji prijem od velikog značaja za porodice koje su u proteklom ratu izgubile najbliže članove. “Nema novca koji može vratiti moje dijete, ali barem lijepa riječ utjehe i pružena ruka prijateljstva za mene, kao majku, znači puno. Lijepo je da su nas se sjetili i pozvali”, rekla je Jadićeva. Prijemu je prisustvovala i Ruža Stojičić iz Smrtića, koja je 1994. godine izgubila sina na vozućkom ratištu. Prema njenim riječima, nakon ovog tragičnog gubitka njihovu porodicu do danas niko iz nadležnih službi nije posjetio. “Osim invalidnine, nikada ništa nismo dobili. Predavali smo i zahtjev za nepovratna sredstva jer smo gradili kuću, ali nismo ništa dobili, sve smo morali raditi vlastitim sredstvima”, kaže Stojčićeva. Sa područja opštine Prnjavor poginulo je 626 boraca, a od njihovih roditelja, na ovom području živi 211 majki i 103 oca poginulih boraca.

SRNA, T.S.