Opštinska komisija za boračka pitanja u Prnjavoru ozbiljno i odgovorno radi svoj posao detaljno analizirajući svaki zaprimljeni predmet, ali se određeni problemi javljaju zbog neslaganja stvarnog stanja na terenu i važeće uredbe prema kojoj je raspisan javni poziv za stambeno zbrinjavanje, rekao je u izjavi Srni načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

On je potvrdio da je to jedan od razloga zašto ova lokalna zajednica još uvijek nije dostavila preliminarnu listu potrebnih sredstava Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske.

„Smatram da uredba iz 2019. godine u potpunosti ne odgovara stvarnom stanju na terenu i donekle je neupotrebljiva zbog čega opštinske komisije imaju problem na terenu“ , pojasnio je Tomaš i dodao da  u nekim slučajevima zahtjev formalno ne ispunjava propisane uslove iz uredbe, ali suštinski ako se uzmu u obzir stanje objekta u kojima porodice žive i drugi faktori bio bi red da im se pomogne.

Tomaš je naveo da je veliki broj podnijetih zahtjeva drugi razlog kašnjenja u dostavljanju potrebnih podataka resornom ministarstvu.

„Opštini Prnjavor podnesena su ukupno 144 zahtjeva.  Do danas je riješeno 127 zahtjeva od čega pozitivno 10, a ostaje još 17 koji zahtijevaju izlazak na teren jer je tu upravo riječ o porodicama koje bi trebale da dobiju stambenu jedinicu, ali to ograničava važeća uredba“ , istakao je on.

Tomaš kaže da Opština Prnjavor može u roku od jednog dana riješiti ovaj problem tako što će sve zahtjeve odobriti, ali da će problem nastao zbog manjkavosti uredbe i dalje ostati.

Ministarstvo  bi, kaže, trebalo i precizirati sa kojim sredstvima raspolaže, kako bi se moglo adekvatno odgovoriti, posebno kada su u pitanju „granični slučajevi“.

On  je uputio poziv ministru Milunoviću da posjeti Prnjavor, uvjeri se da se ovom problemu pristupilo ozbiljno i da pomogne u rješavanju spornih situacija.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Duško Milunović ranije je uputio apel predstavnicima 11 lokalnih zajednica, među kojima je i Prnjavor, da dostave preliminarne liste kako bi se izvršila kvalitetna procjena potrebnih sredstava za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

SRNA T.S.