Odavde potiče najbogatiji čovjek u Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno svijetli primjer razvijene opštine koja ulaže u svoje privrednike. Ovdje se mnogo radi a podaci govore kako opština više izvozi nego što uvozi…

Put do Prnjavora, opštine na nekih četrdesetak kilometara od Banjaluke, traje neobično dugo. S obzirom na gradnju autoputa, kamioni su česta pojava pa je učestalija i signalizacija sa ograničenjem brzine.

Put protiče bez problema, a magistralni put prema Derventi prepun je privrednih subjekata. Gotovo pa se ne mogu ni nabrojati firme sa sedištem u ovoj opštini, one najveće dakako najviše se i reklamiraju: Komerc mali, preduzeće u vlasništvu najbogatijeg čovjeka u BiH Drage Malinovića, zatim Mladegspak, kompanija koja proizvodi najbolji kečap u Bosni i Hercegovini, Mesna industrija Trivas, Leburić komerc, Topling, poslovna jedinica kompanije Sanino, najvažnijeg saradnika moćnog Adidasa, čije je sjedište u Derventi, itd, itd..

U posljednje tri godine Prnjavor  bilježi trend rasta broja zaposlenih, tako da je trenutno broj zaposlenih u ovoj opštini 6811 lica.

U najavi je investicija pomenute fabrike obuće „Sanino“ koja će u narednom periodu otvoriti novi proizvodni pogon i zaposliti dodatnih 250 radnika do kraja godine. Ovom investicijom broj zaposlenih u posljednje četiri godine biće povećan za 1000 radnika.

Inače, Prnjavor kao i susjedne opštine Derventa, i Teslić (zajedno sa Tešnjom i Žepčem), privredno su veoma aktivne i pripadaju zdravijim primjerima u RS i BiH. Nabrojene opštine su oaze u jednoj pustinji koja se zove Bosna i Hercegovina, kada su u pitanju ekonomija i privreda.

U prnjavorskoj opštini ističu da nabrojane opštine moraju imati podršku sa viših nivoa vlasti te da mora doći do sistemske borbe protiv kriminala i korupcije i stvaranja globalnog i povoljnog ekonomskog ambijenta, inače ove opštine neće biti u stanju zadržati ovaj pozitivan trend poslovanja.

Prnjavor je u prošlosti ali i danas poznat i pod nezvaničnim nazivom “Mala Evropa” jer su tu krajem 19. i početkom 20. vijeka naselili brojni Poljaci, Ukrajinci (tada Rusini), Nijemci, Česi, Mađari, Italijani i nekoliko slovačkih porodica. I danas su u toj opštini aktivna brojna Udruženja nacionalnih manjina, a svake godine Prnjavor je organizator velike smotre folklora, kojim se predstavljau manjine koje žive u toj opštini.

U Opštini nam kažu  da je ova opština izvozno orjentisana i druga je po visini ostvarenog izvoza odmah poslije Banjaluke. Ostvaruju najveći pozitivan saldo robne razmjene, odnosno Prnjavor je opština sa najvišim procentom pokrivenosti uvoza izvozom. U 2015. godini opština je u izvozu Republike Srpske učestvovala sa 6,7%, a u odnosu na područje Privredne komore Banja Luka sa 11,6% (opština Prnjavor sama izvozi skoro 12% u odnosu na izvoz koji ostvaruje 21 opština na posmatranom području).

Sve ovo govori da se radi o razvijenoj opštini, a načelnik Prnjavora dr. Siniša Gatarić ističe da je prelazak iz nerazvijene u razvijenu opštinu jedan dugotrajan proces. “Naime, imali smo sreću da je vlast tokom rata sačuvala proizvodne kapacitete, tako da je privreda odmah nakon završetka rata nastavila sa radom. Do određenih problema došlo je u procesu privatizacije i neki od privrednih subjekata po kojima je Prnjavor bio prepoznatljiv, a koji su bili giganti na nivou BiH su ugašeni. To je bila sudbina i svih ostalih preduzeća tih karakteristika, jer je takav koncept preduzeća bio neodrživ. S druge strane veliki broj ljudi koji su privatni kapital obezbijedili radom u inostranstvu uložili su kapital ovdje i osnovali porodična preduzeća” naglašava prvi čovjek opštine, inače doktor veterinarstva.

Naglašava kako se Prnjavor strateški orijentisao za razvoj malih i srednjih preduzeća, jer su iskustva pokazala da su ona fleksibilnija u poslovanju i u skladu sa postavljenim strateških planom i ciljevima, godinama se stvaralo povoljno okruženje za investitore – pojednostavljene su procedure za dobijanje odobrenja za rad, skraćeno je vrijeme potrebno za rješavanje zahtjeva, a usluge su približene privrednicima. “Ove aktivnosti dovele su do stalnog trenda rasta preduzetništva i dobrih ekonomskih rezultata” kaže za BUKU Gatarić.

Kako bi izašla u susret i ostalim privrednicima koji žele investirati u Prnjavor, opština je sprovela Regulatornu reformu. Projekat je finansiran sredstvima Svjetske banke, a investitorima omogućava smanjenje troškova i rizika poslovanja kroz pojednostavljenje administrativnih postupaka u nadležnosti opštine i smanjenje cijene usluga opštinske administracije. Ovom je reformom skraćen rok za rješavanja zahtjeva te transparentan pristup informacijama kroz uspostavu E-registra dostupnog na zvaničnoj web stranici opštine. “Rezultati koji su proizašli iz ovog projekta ogledaju se u : Ukupnoj direktnoj uštedi na godišnjem nivou u iznosu od 121.811,52  KM, ukupnoj indirektnoj uštedi u iznosu od 6.406.963,66 KM i uštedi od 65 dana po zahtjevu” naglašava Gatarić za BUKU.

Privrednici sa kojima smo razgovarali ocjenjuju kao dobar još jedan potez kao ključan za privlačenje budućih investitora ali i za generalno dobar ambijent za privrednike u tom gradu. Opština je osnovala Privredni savjet. U njegovom radu učestvuju uvaženi privrednici iz ove opštine a ima za cilj da se kroz dijalog javnog i privatnog sektora, zajednički radi na unapređenju preduzetništva i konkurentnosti preduzeća, i privrednom i društvenom razvoju opštine, te uspostavlja program postinvesticione podrške postojećim investitorima.

Prnjavor će u narednom periodu biti bliže svijetu. Naime izgradnja autoputa Banjaluka -Doboj, tj. otvaranje njegove prve dionice Prnjavor-Doboj biće definitivno ono što će ovaj region učiniti pristupačnijim. Izgradnjom autoputa će biti omogućeno da sve ono što se proizvodi u Prnjavoru za dva i po sata bude u centrima u regionu, Beogradu, Zagrebu, a u luci Ploče za tri i po sata. “Izgradnja autoputa će imati veliki značaj za privredu opštine Prnjavor, jer se skraćuju vrijeme i troškovi transporta sirovina i gotovih proizvoda, zatim omogućava brže i lakše povezivanje sa administrativnim centrom Republike Srpske, kao i ostatkom Bosne i Hercegovine” kaže Gatarić za BUKU.

Jedna od prednosti a sa kojom zaključujemo razgovor o opštini Prnjavor je i industrijska zona koja se nalazi uz autoput na mjestu isključenja sa auto puta, tako da oni privrednici koji budu imali svoju proizvodnju u privrednoj zoni lako će moći da plasiraju svoje proizvode.

U drugom dijelu priče o Prnjavoru bavićemo se privrednicima iz ove opštine, razgovarali smo sa direktoricom Mesne industrije TRIVAS a posjetili smo i Mladegspak, kompaniju najpoznatiju po porizvodnji kečapa BONITO….

BUKA