Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Prnjavor bilo je sinoć domaćin opštinske smotre folklora upriličene povodom obilježavanja 24. marta – Dana opštine Prnjavor.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Prnjavor Slavica Slatinac kaže da su društva koja su učestvovala na smotri predstavila dio kulture, tradicije i običaja svog naroda.

Ona je istakla da Prnjavor kao višenacionalna sredina baštini bogato nasljeđe.

“Svake godine osim domaćih društava imamo i neko gostujuće društvo iz Srbije. Ovaj put to je Kulturno-umjetničko društvo “Mladost” iz Nove Pazove”, rekla je ona.

Umjetnički rukovodilac SPKD “Prosvjeta” Branko Milišić izrazio je žaljenje što iz godine u godinu sve manje društava sa područja opštine učestvuje na smotri.

“Ove godine nastupili su KUD “Svilen konac” iz Naseobine Lišnja, KUD “Hakija Tabaković” Lišnja, Gradsko kulturno-umjetničko društvo “Pronija” i SPKD “Prosvjeta”, kao organizator. Vjerujem da će nam se u budućnosti pored ovih društava pridružiti i udruženja Čeha, Italijana i Ukrajinaca, jer bez očuvanja korijena i tradicije nema ni naroda”, rekao je Milišić.

Predsjednik GKUD “Pronija” Ljubiša Sibinčić kaže da je opštinska smotra folklora prilika da društva pokažu šta su radila tokom godine.

Večerašnjoj smotri folklora prisustvovao je predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić, koji se zahvalio svim učesnicima programa i pozvao sugrađane da posjete manifestacije koje će do kraja marta biti organizovane povodom obilježavanja Dana opštine Prnjavor.

SRNA /T.S/