Služenjem svete liturgije, parastosom i polaganjem vijenaca u Spomen crkvi Cara Lazara na Vučijaku nastavljene su aktivnosti povodom obilježavanja Dana Republike. Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, rekao je da je danas prilika da se čestita Dan Republike svim stanovicima Srpske, te da se upute čestitke svim građanima koji danas proslavljaju krsnu slavu Svetog Stefana.

„Moram napomenuti da je 626 junaka sa područja opštine Prnjavor dalo svoje živote za Republiku Srpsku i da je naša ljudska i moralna obaveza da te junake nikad ne zaboravimo, da poštujemo njihovu žrtvu i nađemo načina da pomognemo njihovim porodicama“, rekao je Tomaš i dodao da će Opština Prnjavor i Vlada Republike Srpske u skladu sa svojim mogućnostima učiniti sve da poprave položaj boračkih kategorija. Predsjednik Boračke organizacije Prnjavor, Vlado Živković, poručio je da je ponosan na sve ratne jedinice koje su bile sa područja opštine Prnjavor i koje su dale ogroman doprinos odbrani granica RS i njenom učvršćivanju.

“Treba naglasiti da su prnjavorski borci učestvovali u najznačajnijim bitkama za stvaranje RS, prije svega u odbrani svojih granica, proboju Koridora, na ratištima u Brodu, Derventi, Brčkom, Novom Gradu, Ozrenu, Vlašiću. Nema prostora RS gdje borci opštine Prnjavor nisu časno i pošteno učestvovali”, rekao je Živković.

Svetu liturgiju i parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, protojerej Rade Savičić i jerej Sreten Radišković.

Vijence na spomen obilježje poginulim junacima položili su opštinski funkcioneri, predstavnici boračkih kategorija, te delegacija i mladi SNSD Prnjavor.