Ambasador BiH u Rumuniji, Mile Vasić, u saradnji sa opštinom Prnjavor organizovao je sastanak sa predstavnicima izvozno orjentisanih privrednih subjekata ove i susjednih opština, s ciljem ukazivanja na mogućnosti koje pruža rumunsko tržište.

Ambasador Vasić kaže da su mogućnosti za saradnju brojne. “Rumunija je država koja se razvija, u kojoj je prisutan strani kapital, u njoj posluje 193.000 stranih kompanija. Potencijala imaju i BiH i Rumunija, samo što on nije iskorišćen u najboljoj mjeri.“ rekao je Vasić.

Vasić smatra da se BiH privrednici ne smiju osjećati inferiorno u odnosu na kompanije iz Zapadne Evrope. “U BiH imamo firme koje proizvode daleko kvalitetnije i bolje proizvode, samo iz nekog razloga ne nastupamo na svim tržištima. Možda i zato što zaboravljamo da EU nije samo na zapadu nego i na istoku.“ zaključio je on.

Načelnik opštine Prnjavor, dr Siniša Gatarić, kaže da je važno kada u državi kakva je Rumunija, koja može biti potencijalno ogromno tržište, postoji ambasador spreman da omogući kontakt domaćih sa tamošnjim privrednicima. On ističe da se život zasniva na ekonomiji i privredi zbog čega je neophodno da postoje kontakti između ljudi i da se oni realizuju kroz ekonomsku saradnju.

Direktor preduzeća “Eksport siti“ u Prnjavoru, Mediha Turčinović, koja je prisustvovala sastanku, kaže da do danas nije imala pravu predstavu o privrednoj razvijenosti Rumunije i da je iznenađena podacima koje je čula. “Ovo što smo imali priliku čuti od ambasadora Vasića može domaćim privrednicima pomoći u daljem poslovanju. Trebali bismo se više ugledati na one države koje su ranije bile daleko iza nas po razvijenosti, a sada su na uzlaznoj putanji.“ rekla je Turčinovićeva. Ona kaže da je “Eksport siti“ izvozno orjentisano preduzeće koje proizvode plasira na njemačko i italijansko tržište, a da za sada nisu imali saradnju sa Rumunima.

Ambasada BiH u Rumuniji do sada je održala 14 ovakvih sastanaka sa privrednicima u BiH.

SRNA /T.S/